Анонси

           



          Назад

          Борги із заробітної плати в області мають бути максимально зменшені

          В обласній державній адміністрації 27 липня, під головуванням заступника голови-керівника апарату обласної державної адміністрації Наталії Романової відбулося чергове засідання Комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

          Члени Комісії розглянули питання щодо  погашення зарплатних боргів суб’єктами господарювання, що здійснюють свою виробничу діяльність на території області,  заслухали звіти керівництва Козелецької РДА, Остерської міської ради, Остерської міської лікарні та керівника ПАТ «Хімтекстильмаш».

          За даними Держстату в загальному рейтингу по Україні за темпами погашення заборгованості із виплати заробітної плати на 01.07.2017 до  початку року область знаходиться на 5 місці, а до попередньої  дати – на 9 місці. Статистична заборгованість на цю дату – 12,1 млн грн,  зафіксовано незначне збільшення суми боргу із заробітної плати – на 0,6 %.

          Негативно вплинула на загальний стан виплати заробітної плати заборгованість працівникам Остерської міської лікарні Козелецького району в сумі 0,6 млн грн.

          Загальна сума заборгованості найманим працівникам  32-х підприємств та організацій області  станом на 1 липня становила 12,1 млн грн. Серед боржників – 18 економічно активних підприємств, що заборгували своїм працівникам 7,3 млн грн або 60,3 відсотків від загальної суми заборгованості.

          За видами діяльності близько 70 відсотків боргів діючих підприємств-боржників зосереджено у промисловості (4,2 млн грн або 58,3 %) та будівництві (0,7 млн грн або 10,0 %). У червні зменшення заборгованості по цих видах економічної діяльності становило 10,0 та 30,0 відсотків відповідно.

          На початок липня ц.р. відсутня заборгованість із заробітної плати серед сільськогосподарських підприємств.

          Близько 40 відсотків заборгованості або 4,8 млн грн припадає на 14 підприємств, що призупинили свою економічну діяльність або стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом.

           З них:

          - 9 підприємств, щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом мають борги у сумі 2,8  млн грн  або близько чверті від загальної суми заборгованості. Впродовж червня ц.р. відбулося збільшення на 76,5 тис. грн або на 2,8 %. Серед цих підприємств значною є заборгованість на ПАТ «Бобровицький молокозавод» – 1,3 млн грн,  ТОВ «Ватес» – 0,4 млн грн та державному підприємстві  «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» – 0,4 млн грн.

          - 5 підприємств, що призупинили свою діяльність, мають суму боргу 2,0 млн грн (16,2 % від загальної суми заборгованості), за минулий місяць сума боргу не змінилась. Серед боржників найбільшими залишаються ПАТ «Чернігівбуд» та його структурні підрозділи із загальною сумою боргу 1,7 млн грн, Чернігівська філія ПАТ «Українська страхова компанія  „Гарант-авто”» – 0,2 млн гривень.

          Серед підприємств комунальної форми власності заборгованість із виплати заробітної плати  на початок липня ц.р. становила всього 37,6 тис. грн. У червні ц.р. сума боргу зменшилась на 67,5 тис. грн. На 01.07.2017 підприємствами-боржниками ще залишаються КП «Ріпкинська житлово-експлуатаційна дільниця» – 14,8 тис. грн, Ріпкинське комунальне підприємство «Водоканал» – 22,8 тис. грн, яке з липня переведено до кола підприємств, щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

          Із 22-х районів області відсутні борги із заробітної плати на підприємствах 17 районів: Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Городнянського, Ічнянського, Коропського, Корюківського, Куликівського, Ніжинського, Н.-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Сновського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського, Чернігівського. У червні підприємства повністю вийшли із кола боржників у м. Прилуки.

          У той же час, найбільші суми боргів в територіальному розрізі мають: міста Чернігів (8,3 млн грн або 68,8 %) та Ніжин (1,1 млн грн або 9,3 %), а серед районів – Бобровицький (1,3 млн грн), Козелецький (0,6 млн грн) та Семенівський (0,2 млн грн).

          В області 7 підприємств-боржників, що підпорядковані центральним органам влади, на 01.07.2017 заборгували 2,2 млн грн (17,8 % від загальної). У червні ц.р. борги  скоротилися тільки на 69,2 тис. грн (3,1 %).

          Залишається давнім боржником ПАТ «Хімтекстильмаш» м.Чернігів, що переведене в підпорядковання Регіональному відділенню Фонду державного майна України в області, на якому в червні, як і впродовж всього півріччя,  сума боргу майже не змінилась і на початок липня ц.р. становить 0,5 млн гривень.

          За результатами засідання були прийняті відповідні рішення про заходи, яких необхідно вжити, аби  працівники підприємств області отримали зароблені кошти та розробити реальні графіки погашення заборгованості із виплати заробітної плати по ПАТ «Хімтекстильмаш» та Остерській міській лікарні.

           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах