Анонси

           



          Назад

          Соціальна підтримка незахищених верств населення – основне завдання органів соціального захисту

          У Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації 15.08.2017 відбулося засідання Колегії «Про підсумки роботи органів соціального захисту населення області у І півріччі 2017 року».

          Захід проходив за участі в.о. голови обласної державної адміністрації Леоніда Сахневича. Відзначаючи збільшення заробітної плати та зменшення загальної суми заборгованості із її виплати, він зауважив, що зубожіння населення залишається. Основне завдання органів соціального захисту – соціальна підтримка незахищених верств населення, тому на фахівцях цих органів велика відповідальність за формування позитивного іміджу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, щоб ставлення до них з боку громадськості не були негативними.

          Про важливість діяльності органів соціального захисту говорив і директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Олег Русін: «Серед інших, поза увагою не повинні залишатися питання учасників антитерористичної операції, внутрішньо переміщених осіб та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. І наше з вами завдання, забезпечити кожного з них відповідними пільгами та гарантіями, аби кожен відчув повагу та бажання допомогти з боку кожного управлінця і чиновника». 

          Підбиваючи підсумки І півріччя 2017 року за основними напрямками роботи, він зазначив, що зусилля органів соціального захисту населення області спрямовувались на вирішення актуальних питань соціального захисту населення, насамперед вразливих категорій, недопущення зниження соціальних стандартів і гарантій. Поряд із розв’язанням нагальних проблем забезпечувалось проведення системних соціальних реформ, а саме на реформі системи оплати праці, посилення соціального захисту працюючих громадян, посилення адресності різних видів пільг та соціальних виплат для громадян, призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

          За підсумками Колегії були прийняті рішення та надані доручення.

           

          Для довідки: За останніми даними Держстату, за І квартал 2017 року у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року, чисельність безробітних громадян зменшилась з 57,2 до 56,0 тис. осіб, відповідно рівень безробіття (за методологією МОП) скоротився з 12,3 до 12,0 % економічно активного населення.

          Рівень зайнятості економічно активного населення області у віці 15-70 років збільшився з 53,4 до 54,0 %.

          З метою регулювання ринку праці, пріоритетним завданням обласної програми зайнятості визначено збереження ефективних існуючих та створення нових робочих місць, підвищення якості та конкурентоспроможності робочої сили, посилення соціального захисту безробітних.

          Відповідно до моніторингу, проведеного Департаментом соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації на підставі даних територіальних органів Пенсійного фонду України, в області у січні-травні 2017 року на створені нові робочі місця працевлаштовано 4459 осіб, з них у юридичних осіб – 1498 осіб (33,6 % від загальної кількості) та у фізичних осіб – 2961 (66,4 %).

          При цьому у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці звільнено 3379 осіб. Реальний приріст становить 1080 робочих місць. За пять місяців приріст робочих місць по Україні склав 3,7 %, а по області майже 32 %.

          Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за січень-червень 2017 року становила 5289 грн, що в 1,7 разів перевищує мінімальну (3200 грн) та на 40,7 % середній розмір за відповідний період 2016 року. В Україні середня заробітна плата штатного працівника за цей період становила 6638 грн з темпом зростання 37,2 % до відповідного аналогічного періоду минулого року.

          За видами економічної діяльності середня заробітна плата працівників у червні 2017 року порівняно з червнем 2016 року зросла на 41,0 % (в Україні – на 37,9 %) і становила 6008 грн (в Україні – 7360 грн), що в 1,9 раза перевищує розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн). По відношенню до попереднього місяця відбулося зростання заробітної плати на 10,5 % (в Україні – на 7,6 %).

          За статистичними даними, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств та організацій області (з урахуванням економічно неактивних підприємств) з початку цього року зменшилась на 1,6 млн грн або на 11,8 % і на 01.07.2017 становила 12,1 млн грн у т.ч. по економічно активних підприємствах – 7,3 млн гривень.

          Прострочена заборгованість із виплати заробітної плати працівникам організацій та установ, що фінансуються за рахунок місцевих бюджетів становить 598,3 тис. гривень.

          Основними об’єктивними причинами існування заборгованості із заробітної плати продовжує залишатися низька платоспроможність та високий рівень збитковості підприємств, неналежна реалізація виробленої продукції, нестача у суб’єктів господарювання обігових коштів, тимчасове призупинення виробничої діяльності або зменшення обсягів виконаних робіт, недостатня ефективність проведення процедур ліквідації, санації та банкрутства, несвоєчасні розрахунки замовників в т.ч. із числа державних підприємств за виконані роботи та отримані послуги.

          За статистичними даними станом на 31.12.2016 серед підприємств, що звітують до органів статистики, регулюють соціально-трудові відносини через колективний договір 2382 колектива, що охоплює 78,8 % працюючих, тобто порівняно з 2015 роком відбулося зниження частки охоплення працюючих колдоговірним регулюванням на 1,4 відсоткових пункти (станом на 31.12.2015 – 80,2 %). За показником охоплення працюючих колективними договорами область посіла 16 місце серед інших областей країни.

          За останніми даними районних та місцевих управлінь області станом на 01.07.2017 кількість зареєстрованих та діючих колективних договорів по області становить 4825 примірників.

          Станом на 01.07.2017 в органах соціального захисту населення області державні соціальні допомоги отримувало 65,0 тис. осіб. На виплату всіх видів державних допомог спрямовано 606,4 млн гривень.

          Надано допомогу 1241 громадянину щодо продовження виплати державних соціальних допомог за місцем тимчасового проживання.

          Щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, станом на 01.07.2017 отримувало 2130 сімей. На виплату спрямовано 17,6 млн гривень.

          У липні 2017 року завершено роботу щодо перепризначення субсидії на житлово-комунальні послуги на наступний період з травня 2017 року 235,2 тис. домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді. Перераховано коштів житлово-комунальним організаціям за надані послуги на суму 1451,7 млн гривень. Субсидію готівкою на придбання твердого палива та скрапленого газу спрямовано на загальну суму 53,3 млн гривень.

          Місцевими управліннями соціального захисту населення здійснюється прийом заяв від субсидіантів, яким буде проведено монетизацію невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг з електропостачання та газопостачання для індивідуального опалення. Винагороду від держави за енергоефективне домогосподарство в області має право отримати 95,5 тис. отримувачів субсидій. Станом на 28.07.2017 із заявами для отримання компенсації звернулось 56,2 тис. отримувачів.

          На обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою станом на 01.07.2017 перебувало 319,0 тис. осіб.

          На надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу у звітному періоді з Державного бюджету місцевим бюджетам спрямовано 124,9 млн гривень.

          В органах соціального захисту населення на обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками перебуває майже 4,3 тис. осіб із числа інвалідів та ветеранів війни, впродовж I півріччя 2017 року зазначеній категорії громадян видано 154 санаторно-курортних путівки.

          З метою забезпечення спецавтотранспортом на обліку перебуває понад 1,9 тис. осіб з інвалідністю, із них 42 інваліди війни, які брали безпосередню участь у бойових діях у період Великої Вітчизняної війни та війни з Японією. Видано 2 автомобілі бувших у використанні та 2 автомобілі, що надійшли в якості гуманітарної допомоги.

          Для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації протягом звітного періоду до місцевих управлінь соціального захисту населення звернулось 4,6 тис. осіб з інвалідністю, яким видані направлення на підприємства для виготовлення 18,5 тис. необхідних виробів. За даний період підприємствами виготовлено та видано інвалідам 5,1 тис. одиниці засобів реабілітації. 

          Для професійної реабілітації та навчання інваліди та діти-інваліди направляються до Всеукраїнського центру професійної реабілітації інвалідів та інших міжрегіональних центрів, де здійснюється професійна підготовка інвалідів за професіями, що відповідають їх стану здоров’я та є актуальними на ринку праці. Упродовж звітного періоду органами соціального захисту населення направлено на професійне навчання в реабілітаційні установи 4 особи.

          Органами соціального захисту населення області спільно з районними державними адміністраціями, виконавчими комітетами міських рад, громадськими організаціями та волонтерами надається всебічна допомога родинам загиблих учасників антитерористичної операції, учасникам АТО, зокрема інвалідам із числа учасників АТО.

          На обліку в органах соціального захисту населення області станом на 25.06.2017 перебувало 198 інвалідів війни із числа учасників АТО, 9 учасників війни та 331 член сім’ї загиблого учасника АТО.

          В області триває реалізація бюджетної програми із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції. У 2017 році на профнавчання учасників АТО передбачено 1,0 млн грн, з яких профінансовано 610,9 тис. гривень.

          З початку цього року місцевими управліннями укладено 26 договорів на навчання 87 учасників АТО на загальну суму 672,7 тис. грн.

          Продовжує діяти бюджетна програма щодо виплати грошової компенсації для придбання житла для сімей загиблих учасників АТО, а також для осіб з інвалідністю І-ІІ групи з числа учасників АТО та осіб, які втратили функціональні можливості нижніх кінцівок, та потребують поліпшення житлових умов.

          Станом на 01.07.2017 потребували забезпечення житлом 10 родин. На даний час профінансовано 5,8 млн грн, які спрямовано для виплати компенсації 7 особам.

          Через органи соціального захисту реалізується ряд державних програм щодо соціальної адаптації та медичної  реабілітації  учасників АТО та членів їх сімей. Зокрема, налагоджено роботу на місцях з виявлення учасників антитерористичної операції, які потребують забезпечення протезуванням (ортезуванням), санаторно-курортним лікуванням, забезпеченням засобами пересування тощо.

          На обліку для забезпечення технічним та іншими засобами реабілітації у місцевих управліннях соціального захисту населення перебуває 29 осіб, які безпосередньо брали участь в АТО, із них 19 осіб повністю забезпечено необхідними засобами реабілітації для інших – вироби в процесі виготовлення.

          Для забезпечення санаторно-курортними путівками за рахунок коштів державного бюджету на обліку перебуває 602 особи з числа учасників АТО, із яких 5 – забезпечені путівками, закупленими за рахунок коштів місцевих бюджетів та 1 – забезпечений путівкою, закупленою за рахунок коштів державного бюджету. Взагалі до кінця 2017 року за рахунок коштів державного бюджету планується оздоровити ще 116 осіб. Послуги з психологічної реабілітації отримало 16 осіб.

          Станом на 01.07.2017 районними органами соціального захисту населення видано довідок про взяття на облік 8950 внутрішньо переміщеним особам або 6037 сім’ям.

          Для здійснення контролю за проведенням соціальних виплат структурними підрозділами з питань соціального захисту населення станом на 01.07.2017 проведено 6957 перевірок місць фактичного проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб, з них припинено соціальні виплати, за рішенням комісії, 751 особі. Робочими групами проведено 1320 додаткових перевірок – припинено виплати 261 громадянину.

          Станом на 01.07.2017 статус постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС мають 74,0 тис. осіб, серед яких 12,1 тис. дітей, 9,1 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 4,5 тис. осіб з інвалідністю.

          За звітний період 367 особам видано посвідчення постраждалих від Чорнобильської катастрофи, за аналогічний період минулого року – 267.

          Право на безплатне харчування у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, має 405 потерпілих дітей у 7 навчальних закладах 5 районів: Козелецькому, Корюківському, Ріпкинському, Семенівському та Чернігівському.

          Харчування зазначеної категорії дітей здійснювалося на підставі договорів, укладених між місцевими управліннями соціального захисту населення та харчувальниками. Не забезпечувалися харчуванням потерпілі діти Ріпкинського району, так як закупівлю не було здійснено у зв’язку із відсутністю пропозицій.

          Спеціалістами місцевих управлінь проведено роботу щодо призначення та виплати грошової компенсації за період, упродовж якого харчування дітей не відбувалося, у розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1997 № 155 (зі змінами, внесеними згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 284).

          В області забезпечувалися харчуванням 12 потерпілих дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, у 4 районах, розташованих на чистих територіях. Також проводилася виплата компенсації батькам 3 потерпілих дітей-інвалідів, які не харчуються в навчальних закладах, але перебувають в обліковому складі школи.

          Для оздоровлення у 2017 році взято на облік 1269 осіб категорії 1 та 12 дітей-інвалідів, які в установленому порядку звернулися із заявами та медичними довідками. Для санаторно-курортного лікування області передбачено 5,3 млн гривень. Станом на 01.07.2017 місцевими органами соціального захисту укладено із оздоровчими закладами та постраждалими особами 392 договори. Оздоровлено 154 постраждалі особи.

           

           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах