Анонси

           



          Назад

          Питання своєчасної виплати заробітної плати та погашення заборгованості залишається першочерговим в діяльності органів влади.

          Сьогодні, 23 листопада, під головуванням заступника голови-керівника апарату обласної державної адміністрації Наталії Романової відбулося чергове засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

          Комісією розглянуто питання про ситуацію в сфері погашення боргів із виплати заробітної плати та стан дотримання  графіків погашення заборгованості в цілому по області та за видами діяльності.

          Ситуація з ліквідацією боргів із заробітної плати в області у жовтні змінилася на краще. Дані моніторингу свідчать про скорочення кількості підприємств-боржників із 33 до 27; зменшення загальної суми заборгованості на 1,3 млн грн або на 9,2 % і на 1 листопада її розмір  становив 13,2 млн гривень.

          У територіальному розрізі не мають боргів із виплати заробітної плати підприємства 17-ти районів області (Бахмацького, Борзнянського, Варвинського, Городнянського, Ічнянського, Корюківського, Куликівського, Ніжинського, Н.-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Семенівського, Сновського, Сосницького, Срібнянського, Талалаївського, Чернігівського) та м. Прилуки.

          Відсутні борги й у сільгоспвиробників усіх районів області.

          Проте є ще над чим працювати. Половину загальної суми заборгованості із заробітної плати в області, а це – 6,7 млн грн, не виплатили працівникам 13 економічно активних підприємств. У жовтні ц.р. її розмір зменшився на 1,5 млн грн або на 18,0 %.

          Найбільші суми боргів із заробітної плати традиційно акумулюються на підприємствах міст Чернігова та Ніжина, що становить 84 відсотки від загальної суми. Найбільше заборгували підприємства міста Чернігова - майже 8,6 млн грн або 65,0 %. Заборгованість по місту Ніжину у жовтні ц.р. зросла на 0,3 млн грн або на 14,7 % і на 1 листопада ц.р. сума боргу становила 2,5 млн грн.

          Значні суми боргу залишаються у  районах:  Бобровицькому – 1,3 млн грн, Менському – 0,3 млн грн, Коропському – 0,2 млн грн, Ріпкинському – 0,2 млн грн, Козелецькому – 66,4 тис. гривень.

          Майже половина зарплатних боргів або 6,5 млн грн припадає  на 10 підприємств, стосовно яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника чи визнання його банкрутом та 4 підприємства, які призупинили свою економічну діяльність.

          За підпорядкованістю 4 підприємства належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади і на 1 листопада заборгували 2,7 млн грн, це п’ята частина від загальної суми боргу. Значною залишається заборгованість на державному підприємстві «Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння» – 1,0 млн грн.

          Серед комунальних підприємств залишилось 2 боржники, що заборгували своїм працівникам 127,0 тис. грн, у жовтні ц.р. сума боргу зменшилась на 68,8 тис. грн або на 35,1 %. Це – комунальне підприємство «Ріпкинська житлово-експлуатаційна дільниця» – 37,2 тис. грн та Ріпкинське комунальне підприємство «Водоканал» – 89,8 тис. грн, яке з 1 липня переведено до кола підприємств, щодо яких здійснюються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

          Також під час засідання Комісії було розглянуто питання про здійснення ефективного державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про оплату праці та заслухано заступника начальника Управління  Держпраці в області Ірину Хоменко, яка наголосила на відповідальності порушників законодавства про працю.

          За результатами засідання головуючим надано ряд оперативних доручень головам районних (міських) комісій, підрозділам облдержадміністрації в частині підготовки ряду звернень до центральних органів влади щодо прискорення ліквідації боргів із виплати заробітної плати.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах