Анонси

           



          Назад

          Час внесення змін у колективні договори

          Як правило на початку року відбувається цілеспрямована співпраця соціальних партнерів, направлена на перегляд положень колективних договорів з урахуванням змін та новацій у законодавстві.

          Створення надійного соціального клімату у колективі, як правило, досягається шляхом укладення колективного договору, який регулює відносини між роботодавцем і працівниками та дає змогу мінімізувати можливість виникнення конфліктів.

          Сучасний колективний договір, укладений з урахуванням можливостей підприємства, повинен ураховувати та забезпечувати життєво важливі потреби працівників – збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення  заборгованості з її виплати, безпечні умови праці для збереження здоров’я, розширення соціальних гарантій та визначення конкретного механізму їх реалізації та інші соціально значущі моменти. Такий колдоговір є основою як соціального захисту працівників, так і роботодавця, цей документ дисциплінує та згуртовує трудовий колектив, підвищує відповідальність адміністрації підприємства, мотивує працювати чесно, якісно і продуктивно.

          За останніми статистичними даними серед обстежуваних підприємств на 01.01.2017 р. через колдоговір регулювали трудові відносини 2382 колективи області, що охоплює 78,8 % працюючих (в Україні – 75,9 %). Крім того, ще 2393 примірники колективних договорів укладено на підприємствах, що статистично не обстежуються, тобто малочисельних.

          Серед районів області у 2018 році найбільшу кількість колективних договорів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано в Ічнянському (150), Козелецькому (231) та Новозаводському (522) районах, місті Прилуки (249).

          Зменшилась кількість зареєстрованих колективних договорів у Борзнянському (156), Корюківському (141), Сновському (95), Чернігівському (218) районах.

          Звертаємо увагу, що в разі закінчення строку дії колективного договору необхідно розпочати переговори з укладення нового чи прийняття рішення щодо продовження дії раніше укладеного. При цьому доцільно переглянути колективний договір, за необхідності одночасно внести зміни та доповнення згідно з урахуванням законодавчих змін, які відбулися в трудовому законодавстві, а також положення галузевих угод.

          Мінсоцполітики України рекомендує сторонам соціального діалогу включати зобов’язання щодо:

          – забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків відповідно до норм статті 18 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та положень Конвенції МОП №100 про рівне винагородження чоловіків і жінок за працю рівної цінності;

          – соціального захисту ветеранів праці, учасників бойових дій та людей похилого віку;

          – обов’язкового соціального страхування на випадок інфікування ВІЛ-інфекцією з урахуванням потреб працівників у контексті ВІЛ-інфекції/СНІДу, відповідно до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки, затвердженої Законом України від 20.10.2014 року №1708-VII;

          – забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам відповідно до норм статті 20 Закону України «Про охорону праці».

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах