Анонси

           



          Назад

          Відповідальність за невиплату зарплати

          За невиплату заробітної плати  роботодавець несе не тільки адміністративну, а й кримінальну відповідальність. Про це заявила заступник Міністра юстиції Світлана Глущенко за інформацією прес-служби Мін’юсту.

          При відмові виплатити заробітну плату або інші виплати працівник може звернутися до прокуратури із заявою про невиплату заробітної плати та притягнення винних осіб до відповідальності.

          Вона розповіла, як потрібно діяти особі в разі порушення її прав на отримання заробітної плати.

          Зокрема, кожна людина може отримати безкоштовну юридичну консультацію у Бюро правової допомоги, які є в усіх районах та містах обласного значення України. Крім того, працівникові слід звернутися до роботодавця із заявою про виплату заробітної плати та про компенсування втрати її частини у зв’язку з порушенням строків її виплати відповідно до індексу зростання цін і тарифів на послуги.

          У разі наявності комісії з трудових спорів потрібно звернутися туди із заявою. Посвідчення комісії, видане на підставі її рішення, є виконавчим документом. У разі незгоди з рішенням комісії його також можна оскаржувати в суді.

          Гарантованим і найбільш ефективним способом захистити своє право на отримання заробітної плати є звернення до суду.

          Звернутися до суду можна в порядку наказного провадження, якщо працівник вимагає стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати, або позовного провадження, якщо наявний спір щодо розміру заборгованості із виплати зарплати та/або права на її одержання. У таких випадках звернення до суду будь-яким строком не обмежується. За подання позовів про стягнення заробітної плати позивач не сплачує судовий збір.

                   В області серед суб’єктів господарювання, що статистично обстежуються, в середньому від 20-ти до 30-ти підприємств-боржників, які не виплачують вчасно заробітну плату.

           

           

          (Підготовлено за матеріалами прес-служби Мін’юсту)

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах