Анонси

           



          Назад

          Чергове засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради відбулося під головування Н.Романової

          Відповідно до узгодженого сторонами партнерства плану роботи 23 жовтня п.р. під головуванням заступника голови облдержадміністрації, співголови ради – голови групи повноважних представників від органів влади Романової Наталії Андріївни відбулося спільне засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради та координаційного комітету сприяння зайнятості населення.

          Традиційно під час засідання сторони партнерства інформували про виконання взятих зобов’язань, передбачених Генеральною і територіальною угодами та визнали такими, що є невиконаними зобов’язання територіальної угоди з погашення боргів із заробітної плати, а Генеральної – щодо прийняття державних соціальних стандартів у сфері праці. Сторони вирішили максимально вживати заходів в межах повноважень кожного щодо абсолютної ліквідації заборгованості із виплати заробітної плати та мобілізувати спільну роботу на повне виконання взятих зобов’язань.

          Крім того, було розглянуто соціально значущі питання збереження трудових ресурсів. За останніми статистичними даними, за методологією МОП, чисельність економічно активного населення віком 15-70 років в області у І півріччі 2018 року у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, збільшилася лише на  0,5 тис. осіб і становила 478,4 тис. осіб, з них 457,8 тис. осіб (95,7 %) були у працездатному віці. Із зазначеної кількості громадян 426,1 тис. осіб вважаються зайнятими економічною діяльністю, а 52,3 тис. осіб – безробітні.

          Зафіксовано деяке покращення на ринку праці, тобто на 1,0 відсотковий пункт підвищився  рівень зайнятості населення -  з 55,8 % до 56,8 %.

          Одночасно, рівень безробіття за методологією МОП знизився на 0,4 відсоткових пункти - з 11,3 до 10,9 %.

          В сфері створення нових робочих місць, за даними моніторингових досліджень Департаменту соціального захисту населення в області за 7 місяців цього року на створені робочі місця працевлаштовано 5460 осіб. Як і раніше,  розширення сфери прикладання праці відбулося в переважній більшості за рахунок розвитку малого підприємництва, яким створено 72 % або 3923 робочих місця. Однак, при цьому роботодавцями області у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці було звільнено 2681 особу, із них 2534 особи, що становить 95,0 % у малому бізнесі. Тобто, невеликі підприємства виявляються найбільш мобільними до впровадження прогресивних методів господарювання, тому швидко реагують на зміни, що відбуваються на ринку праці. Загальний приріст склав 2779 робочих місць.

          Залишається актуальним в області питання стану працевлаштування випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти на перше робоче місце. Під час обговорення даного питання соціальні партнери дійшли висновку про необхідність спрямовування діяльності на профорієнтаційну роботу щодо обрання робітничих професій відповідно до їх покликань та інтересів, а також здійснення заходів, направлених на підвищення якості підготовки кадрів робітничих посад, які мають відповідати інноваційному,                           професійно-кваліфікаційному рівню та потребам ринку праці.

          За рекомендацією Національної тристоронньої соціально-економічної ради було розглянуто питання пільгових перевезень на транспорті. В результаті роботодавці області прагнуть задля вирішення питання пільгових перевезень перейти до монетизації пільг, однак, вирішили поки що рекомендувати органам місцевого самоврядування та перевізникам налагодити тісну співпрацю з метою вирішення проблемних питань та прийняття відповідних рішень щодо механізму відшкодування видатків та пільговий проїзд окремих категорій громадян відповідно до чинного законодавства

           

           

           

           

           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах