Анонси

           



          Назад

          Питання своєчасності розрахунків роботодавців зі своїми працівниками залишається першочерговим в діяльності органів влади

          Про ситуацію в сфері погашення боргів із виплати заробітної плати в розрізі підприємств та видів економічної діяльності, шляхи їх погашення обговорювали сьогодні, 28 травня, в обласній державній адміністрації  на засіданні Комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

          За даними моніторингу на 1 травня цього року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 21 суб’єкта господарювання області становила 12,9 млн грн, що на 4,3 млн грн або на 24,7 % менше ніж на початок року. У квітні цього року її розмір збільшився на 0,9 млн грн або на 7,7 %.

          Серед 21 суб’єкта-боржника 4 – зменшили борги, на 3  – змін не відбулося,  6 – навпаки наростили, 8 - нові підприємства-боржники.

          Найбільшу суму боргів із зарплати мають економічно активні підприємства усіх форм власності, які заборгували 11,5 млн грн, що становить 89,2 % від загальної суми заборгованості.

          На 1-му підприємстві-банкруті ТОВ «М'ясо-виробничий комплекс „ПАНВІТЕК“» борги становили 0,3 млн грн або 2,1 %, на 1 економічно неактивному підприємстві Чернігівська філія ПП «Компанія "ІнексУкрПаркет"» сума боргу становила 1,1 млн грн або 8,7 %, що є незмінною тривалий час.

          Станом на 01.05.2019 виникли борги у сільському господарстві у Семенівському районі на СТОВ «Україна» в сумі 65,4 тис. грн та лісовому господарстві у двох дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємствах Козелецького та Срібнянського районів відповідно –359,0 тис.грн та 48,3 тис.грн.

          Виникли борги в бюджетній сфері, у сумі 104,8 тис. грн  у Крутівській сільській раді  Ніжинського району: в апараті та інших 3-х відокремлених підрозділах.

          У територіальному розрізі не мають боргів із виплати заробітної плати підприємства 16-ти районів області (Бахмацького, Бобровицького, Борзнянського, Варвинського, Городнянського, Ічнянського, Коропського, Корюківського, Куликівського, Н.-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Ріпкинського, Сновського, Сосницького,  Талалаївського,).

          На початок травня ц.р. заборгованість із виплати заробітної плати  зафіксована у 6 районах області та 3 містах обласного підпорядкування, де сконцентровано майже 92 відсотки від загальної суми.

          Як і у попередні місяці, у абсолютному вимірі найбільші суми боргу мають міста Чернігів та Ніжин  – 8,8 млн гривень або 68,2 %, та 2,8  млн. грн або 21,4 % відповідно.

          Серед районів області зарплатні борги мають підприємства Козелецького – 359,0 тис.грн, Менського – 271,0 тис. грн, Ніжинського – 104,8 тис.грн, Семенівського – 258,6 тис.грн,  Срібнянського – 48,3 тис. грн та Чернігівського – 1,6 тис. гривень.

          За даними щотижневого моніторингу вже у травні ц.р. скоротилося як коло боржників, так і сума боргу. Фактично ще не вибули із боржників 14 суб’єктів господарювання, а  невиплаченими на 24 травня було 11,3 млн гривень. Тобто, впродовж травня підприємства зменшили свої борги на 1,5 млн грн або на 12,7%.

          Також, члени Комісії заслухали звіти керівників дочірнього підприємства  НАК «Надра України» «Чернігівнафтогазгеологія» та КП «Чернігівоблагроліс» щодо причин виникнення зарплатних боргів і можливості усунення порушень трудового законодавства. За інформацією керівників підприємств-боржників, станом на 28 травня ц.р. повністю виплачено заборговану заробітну плату на ДП «Чернігівнафтогазгеологія» та дочірньому підприємстві «Козелецьрайагролісництво», а на агролісогосподарському підприємстві «Срібнерайагролісництво» планується погасити борги впродовж 10 днів.

          За результатами засідання були прийняті відповідні рішення щодо врегулювання ситуації з виплатою заробітної плати, вжиття дієвих заходів щодо дотримання графіків погашення заборгованості та недопущення виникнення нових боржників.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах