Анонси

           



          Назад

          Гідна праця – основа гідного життя!

          Кожна працююча людина заслуговує на гідні умови праці, достойну роботу та належну матеріальну винагороду за неї. З цією метою на початку жовтня в усьому світі спільнота відзначає Всесвітній день дій за гідну працю.

          Гідна праця – це, перш за все, належні умови праці та справедлива її оплата, закріплені в нормативних актах, що дає працівникові можливість забезпечити не тільки власні потреби, а й достойне життя членам сім’ї.

          Роботодавцями області у січні-липні 2019 року на створені нові робочі місця було працевлаштовано 6374 особи, з них у юридичних осіб – 1923 особи (30,2 % від загальної кількості) та у фізичних осіб – 4451 (69,8 %). Одночасно внаслідок змін в організації виробництва та праці звільнено 2900 осіб, реальний приріст становив 3474 робочих місця.

          У територіальному розрізі найбільше створено робочих місць у містах обласного підпорядкування.

          Якісні характеристики нових робочих місць, створених у січні-липні 2019 року юридичними особами, свідчать про застосування гнучких форм зайнятості, що впливають на рівень оплати праці. Так, із 235 робочих місць, створених у липні ц.р., у 70,6 % передбачена заробітна плата менше мінімальної або на рівні, що свідчить про неповну зайнятість, третина – від однієї до трьох мінімальних заробітних плат і тільки  2,6 % – більше трьох мінімальних заробітних плат.

          За січень-серпень п.р. середня заробітна плата штатних працівників підприємств області становить 8027 грн, що перевищує рівень аналогічного періоду попереднього року на 18,6 % та забезпечує рівень мінімальної заробітної плати (4173 грн) у 1,9 раза. Найбільш високооплачуваними є працівники фінансової та страхової діяльності, державного управління й оборони, обов'язкового соціального страхування, заробітна плата яких від 10,8 до 11,1 тис. грн, а найменш, близько 5,6 тис. грн, отримують в діяльності мистецтв, спорту, розваг та відпочинку.

          За розмірами нарахованої заробітної плати у червні п.р. (останні дані) кількість штатних працівників, які відпрацювали половину робочого часу і яким заробітну плату нараховано в межах мінімальної становили 9,7 % (в Україні – 6,5 %). Понад мінімальну заробітну плату (4173 грн), але не більше 8000 грн, нараховували половині працюючих, в той же час, від 8000 грн до 15000 грн – 29,1 %, понад 15000 грн мали нараховану заробітну плату 10,5 % працівників.

          Однак, варто зазначити, що не всі суб'єкти господарювання своєчасно розраховуються зі своїми працівниками. За даними Держстату на 01.09.2019 року 14 роботодавців заборгували 12,2 млн гривень.

          Переважна більшість боргів сконцентована на діючих економічно активних підприємствах, де сума заборгованості із виплати заробітної плати склала 11,1 млн гривень.

          Загалом, як показує аналіз кількість боржників і сума зарплатних боргів мають тенденцію до зменшення. За проведеним моніторингом у вересні п.р. серед боржників залишилися 10 субʼєктів господарювання, а сума боргу зменшилася на 0,8 млн грн або на 6,8 % та становить 11,4 млн гривень.

          Органи соціального захисту населення всебічно сприяють зростанню рівня заробітної плати шляхом проведення правороз’яснювальної роботи, надання методичних рекомендацій для ефективної організації праці та її оплати.

          Важливою складовою підвищення рівня оплати праці, захисту прав людини у сфері праці є поширення практики ведення соціального діалогу на рівень суб’єкта господарювання. На початку року в області серед підприємств, що звітують до органів статистики регулюють соціально-трудові відносини через колективний договір 2269 колективів, що охоплює 79,9 % працюючих (в Україні – 74,8 %). Крім того, місцевими органами соціального захисту населення зареєстровано понад 2,4 тис. колективних договорів укладених на підприємствах, що статистично не обстежуються, тобто малих, чисельністю до 10 осіб. Загалом регулюють відносини через колективний договір 4737 колективів. До того ж, урядом прийнято постанову від 21.08.2019 року № 768 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 р. № 115, внаслідок чого змінився формат повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів. Відтепер сторони на реєстрацію подають один примірник, а орган влади має провести реєстрацію, оприлюднення в електронному вигляді з інформацією про повідомну реєстрацію, а також письмово повідомити про це суб’єкт.

          Результативною формою соціального діалогу на територіальному рівні є Територіальна угода про регулювання основних соціально-економічних принципів та трудових відносин на 2017-2020 роки між органами влади – Чернігівською обласною державною адміністрацією, Чернігівською обласною радою, роботодавцями та підприємцями – Обласним об’єднанням організацій роботодавців, Спільним представницьким органом сторони роботодавців Чернігівської області та профспілками – Спільним представницьким органом репрезентативних профспілок на територіальному рівні. Угодою визначено низку напрямків діяльності у сфері економічного і соціального розвитку регіону, зокрема, підвищення ефективності виробництв, захисту прав працівників, забезпечення їх соціальних гарантій, задоволення соціально-культурних та духовних потреб, створення нових робочих місць з належними умовами праці.

          В області близько тисячі суб’єктів господарювання мають понад 15 тис. робочих місць із шкідливими умовами праці, які один раз на п’ять років атестовуються на предмет поліпшення умов праці, а у разі неможливості – визначення ряду пільг та компенсацій у вигляді додаткових відпусток, скороченого робочого тижня, доплат, безкоштовного лікувально-профілактичного харчування, права на пенсію на пільгових умовах.

          Питання атестації робочих місць знаходиться у полі зору органів праці та соціального захисту населення, які сприяють соціальному захисту працюючих у шкідливих умовах праці. При ліквідації підприємства та у разі незбереження архіву, Департаментом надається допомога колишнім працівникам ліквідованих підприємств у документальному підтвердженні їх права на пільгове пенсійне забезпечення.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах