Анонси

           



          Назад

          Соціальні партнери обговорили початок нового навчального року

          Соціальні партнери області спільно із профспілковим активом обговорили питання навчань упродовж 2019-2020 рр. під час зустрічі, що відбулася на базі навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій області.

          Під час обговорення значна увага була приділена питанням гідної праці та бідності, які відзначаються світовою спільнотою у жовтні місяці.

          Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації взято участь у даному заході та доведено до соціальних партнерів інформацію про ситуацію у сфері праці.

          Так, за січень-серпень п.р. середня заробітна плата штатних працівників підприємств у області становить 8027 грн, що перевищує рівень аналогічного періоду попереднього року на 18,6 % та забезпечує рівень мінімальної заробітної плати (4173 грн) у 1,9 раза. Найбільш високооплачуваними є працівники фінансової та страхової діяльності, державного управління й оборони, обов'язкового соціального страхування, заробітна плата яких від 10,8 до 11,1 тис. грн, а найменш, близько 5,6 тис. грн, отримують в діяльності мистецтв, спорту, розваг та відпочинку.

          Варто зазначити, що органи соціального захисту населення всебічно сприяють зростанню рівня заробітної плати шляхом проведення правороз’яснювальної роботи, надання методичних рекомендацій для ефективної організації праці та її оплати.

          Важливою складовою підвищення рівня оплати праці, захисту прав людини у сфері праці є поширення практики ведення соціального діалогу на рівень суб’єкта господарювання. На початку року в області серед підприємств, що звітують до органів статистики регулюють соціально-трудові відносини через колективний договір 2269 колективів, що охоплює 79,9 % працюючих (в Україні – 74,8 %). Крім того, місцевими органами соціального захисту населення зареєстровано понад 2,4 тис. колективних договорів укладених на підприємствах, що статистично не обстежуються, тобто малих, чисельністю до 10 осіб. Загалом регулюють відносини через колективний договір 4737 колективів. До того ж, урядом прийнято постанову від 21.08.2019 року № 768 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2013 р. № 115, внаслідок чого змінився формат повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів. Відтепер сторони на реєстрацію подають один примірник, а орган влади має провести реєстрацію, оприлюднення в електронному вигляді з інформацією про повідомну реєстрацію, а також письмово повідомити про це суб’єкт.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах