Анонси

           



          Назад

          Монетизація пільги на оплату житлово-комунальних послуг

          Громадяни, які мають пільги на сплату комуналки, цього місяця отримають рахунки із повною вартістю послуг. Це пов’язано з монетизацією пільг на оплату житлово-комунальних послуг, що стартувала з 1 жовтня - тобто переходом до отримання пільг у грошовій формі, як це передбачає Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 373.

          При цьому порядок призначення пільг залишається незмінним. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг й надалі призначатимуться виходячи з:

          •  розміру пільгової знижки, встановленої законом;
          • членів сім’ї пільговика, на яких поширюється пільгова знижка;
          • в межах затверджених цін (тарифів) та соціальних нормативів.

          Механізм передбачає два варіанти: безготівковий та готівковий.

          Отримати пільгу у готівці зможуть не всі, а лише ті громадяни, які до 15 жовтня подали заяву на монетизацію в управління соціального захисту населення.

          Громадянам, які не виявили бажання отримувати пільгу готівкою, пільга буде нарахована управліннями соціального захисту населення у безготівковій формі в автоматичному режимі  без звернень пільговиків. Розраховані суми пільг перераховуватимуться АТ «Ощадбанк» для подальшого проведення ним розрахунків з надавачами послуг за кожного конкретного пільговика, у встановленій законодавством послідовності.

          Пільговик, який надав інформацію про номер мобільного телефону, щомісячно отримуватиме від банку sms-повідомлення про суму пільги і те, яким чином відбулися взаєморозрахунки між банком і постачальниками послуг.

          Надання пільг базуються на тому, що частину платежу оплачує держава у вигляді пільги, а частину платежу оплачує споживач. Тому пільговик, який отримує кошти готівкою, має самостійно забезпечити оплату комунальних послуг з урахуванням розміру пільги, яку він отримав у готівковому вигляді.

          Пільговики які отримують пільги у безготівковому вигляді сплачують, як і раніше, частину платежу, а суму пільги за них перерахує надавачу послуг АТ «Ощадбанк» (за наявності даних про номер мобільного телефону пільговик отримає інформаційне повідомлення від банку про проведені платежі).

          Враховуючи, що відповідний механізм запроваджується в Україні вперше, через неточності в даних з технічних причин можуть бути випадки ненарахування окремим особам суми пільги за жовтень 2019 року. У такому разі рекомендуємо звернутися до органу соціального захисту населення за місцем проживання. Сума пільги у такому випадку за жовтень буде донарахована в наступному місяці.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах