Анонси

           



          Назад

          Про легалізацію трудових відносин та погашення зарплатних боргів розглядали на засіданні дорадчих органів облдержадміністрації

          Питання щодо ліквідації боргів перед працівниками підприємств, Пенсійним фондом України,  легалізація  заробітної плати залишається одним з пріоритетних напрямів діяльності органів державної влади усіх рівнів.

          Про це йшлося на спільному засіданні тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат й  обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, яке провела 29 листопада ц.р. заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

          Серед інших областей за номінальними середніми показниками розмірів заробітної плати область знаходиться на 22 місці.

          За розміром нарахованої заробітної плати у вересні 2019 року, як і в попередньому звітному періоді частка штатних працівників, що відпрацювали 50% і більше робочого часу та мали нарахування в межах мінімальної заробітної плати, становила 9,7% (в Україні – 6,6%). В той же час роботодавці нараховували понад мінімальну, але не більше 8000 грн половині працівників (50,8%), від 8000 грн до 15000 грн – третині (29,8%), а понад 15000 грн – 9,7%, в т.ч. 4,3% – понад 20000 гривень.

          За результатами спільних інспекційних відвідувань у 76 роботодавців виявлено 494 працівника, які виконували роботи без укладених трудових договорів, у зв’язку з чим Управлінням Держпраці в області застосовано до 62 роботодавців фінансові санкції відносно 409 нелегально зайнятих працівників на загальну суму 49,5 млн гривень.

          На 1 листопада цього року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 15 підприємств області становила 14,2 млн грн, що на 3,0 млн грн або на 17,4 % менше ніж на початку року. У жовтні цього року її розмір збільшився на 0,5 млн грн або на 3,9 %.

          За даними Держстату в загальному рейтингу по Україні за темпами погашення заборгованості із виплати заробітної плати на 01.11.2019 до показника на початок цього  року область посіла 10 місце, а до попереднього місяця – 6 місце.

          На початок листопада ц.р. заборгованість із виплати заробітної плати  утримується у 4-х районах області та 3-х містах обласного підпорядкування, на які припадає майже 90 відсотків від загальної суми. Найбільше заборгували підприємства міста Чернігова – 8,1 млн грн або 57,3 %,  Ніжина – 4,0 млн грн або 28,1 % та Прилук – 0,4 млн грн або 3,0 %.

          Серед районів області зарплатні борги мають по одному підприємству Коропський  – 792,8 тис.грн,  Менський  – 27,0 тис.грн,  Сосницький – 146,9 тис.грн, Срібнянський – 683,2 тис. гривень.

          З початку ц.р. органами ДВС на виконання рішень судів на користь позивачів стягнуто 7,3 млн гривень заборгованої заробітної плати. На сьогодні це є  найбільш ефективний спосіб отримати  зароблені кошти у безвідповідального роботодавця.

           

           
           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах