Анонси

           



          Назад

          Згадаємо тих, хто врятував світ

          Дата 26 квітня 1986 року назавжди залишиться в пам’яті людей, адже 34 роки тому Чорнобильська трагедія стала найбільшою техногенною катастрофою в історії всього людства.

          Саме 26 квітня є, як днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу, так і днем вшанування героїзму, мужності та відваги тих, хто зупинив ядерну стихію, ціною свого життя та здоров’я врятував від біди сотні тисяч своїх співвітчизників.

          В області проживає близько 67 тисяч громадян, постраждалих від трагедії на Чорнобильській АЕС, з них 8,4 тисячі — ліквідатори, серед яких 2,4 тисячі — особи з інвалідністю.

          З нагоди 34-х роковин Чорнобильської катастрофи в області було розроблено відповідний План заходів, що охоплював вшанування ліквідаторів, матеріальні виплати, патріотичне виховання молоді та культурно-просвітницьку роботу.

          Варто зазначити, що за державною програмою соціального захисту чорнобильців області цьогоріч передбачено 45,5 млн грн. Це дасть можливість упродовж року відшкодувати за оздоровчі послуги або здійснити виплату компенсації замість санаторно-курортної путівки 1614 чорнобильцям категорії 1, які на це мають право та звернулися за отриманням такої пільги. Крім того, виплачувати щомісячну компенсацію на продукти харчування постраждалим категорії 1 та 2, забезпечити безплатним харчуванням дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, та 345 учнів, що мають статус потерпілих, у 6-ти навчальних закладах 4-х районів (Козелецький, Корюківський, Семенівський, Чернігівський), розташованих на радіоактивно забрудненій території, а також здійснити відшкодування коштів роботодавцям за надані додаткову і щорічні відпустки працюючим та інші пільги й компенсації.

          Починаючи з минулого року, обласною державною адміністрацією на виконання постанови Кабінету Міністрів України розпочато заміну посвідчень на нові бланки постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1. Вже проведено заміну 3919 особам із числа ліквідаторів та потерпілих. Ще підлягає заміні близько 500 посвідчень.

          За рахунок коштів обласного бюджету активні члени обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, ліквідатори, особи з інвалідністю, вдови - загалом 428 осіб, отримали матеріальну допомогу залежно від категорії в розмірі від 200 до 300 грн, які визначили громадські організації самостійно, на загальну суму 100 тис. гривень.

          За особистий внесок у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, самовідданість, багаторічну активну громадську діяльність та з нагоди 34-ї річниці Чорнобильської катастрофи голова обласної державної адміністрації та голова обласної ради відзначать 28 чорнобильців Почесними грамотами та подяками.

          Суспільство з вдячністю ставиться до учасників ліквідації наслідків аварії, які свого часу стали на шляху смертельної небезпеки і захистили не лише Україну, а й увесь світ.

          Міцного здоров’я, родинного затишку, благополуччя та мирного неба всім нам.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах