Анонси

           



          Назад

          Реалізація програм для учасників АТО/ООС

          З початку проведення антитерористичної операції в області здійснюється реалізація державних та обласних Програми спрямованих на впровадження  всебічного соціального супроводу та ефективного вирішення проблемних питань учасників антитерористичної операції (далі – АТО), бійців-добровольців, членів їх сімей та членів сімей загиблих військовослужбовців, зокрема:

           

          за напрямом професійна адаптація

          Демобілізовані учасники АТО/ООС у ході адаптації до цивільного життя зіштовхуються з різноманітними проблемами соціальної направленості, зокрема, з проблемою зайнятості, що зумовлено низкою причин: неможливості застосування своїх професійних якостей та професійного досвіду на сучасному ринку праці; неспроможністю швидкого реагування на зміни в економіці країни та, як наслідок, втрата мотивації до праці; тривала перерва у трудовому процесі та відповідно часткова втрата здібностей та раніше здобутих навичок;  наявність тіньової зайнятості; підвищені вимоги роботодавців та інші.

          Одним із  шляхів вирішення  даної проблеми є організація професійного навчання або перепідготовка чи підвищення кваліфікації за професією, яку за особистим бажанням обирає учасник АТО/ООС. Ця послуга передбачена відповідною державною програмою «Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням постраждалих учасників Революції Гідності, учасників антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях з метою повернення їх до мирного життя» за напрямком «Здійснення заходів з соціальної та професійної адаптації постраждалих учасників Революції Гідності та учасників АТО/ООС», реалізація якої в області здійснюється з 2015 року.  Щороку на зазначені цілі області виділяються бюджетні кошти в середньому на рівні 1 млн гривень, зокрема, на 2020 рік області передбачено 1,1 млн гривень.

          За 5 років реалізації даної програми правом на перепідготовку або здобуття нової професії скористалися понад 750 учасників АТО/ООС області,  переважно обирали професією «водій автотранспортних засобів» різних категорій. Здобували також професію «тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» та працюючі підвищували кваліфікацію з питань організації службової діяльності.

          У цьому році у межах виділених коштів можливість скористатися послугою є у 144 осіб.

          Регламентація професійної адаптації постраждалих учасників Революції Гідності та учасників АТО/ООС закріплена постановами Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 179 (зі змінами) та від 21.06.2017 року № 432 (зі змінами). Відповідно до постанови пільговик має право на послугу один раз шляхом самостійного вибору професії як нової, так і перенавчання або перекваліфікацію раніше набутої, в порядку черговості в межах виділених коштів.

          Для того, щоб реалізувати це право, особі, яка має відповідний статус відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (зі змінами): учасника бойових дій; інваліда війни; учасника війни; постраждалого учасника Революції Гідності, необхідно звертатися до районних або міських управлінь праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації/проживання із заявою для формування відповідного плану та потреби у навчанні на відповідний бюджетний рік. Місцеві управління сприяють підбору ліцензованого навчального закладу, який може надати таку послугу.

          Реалізація права відбувається шляхом укладення тристоронніх договорів між суб’єктами освітньої діяльності, отримувачем послуг та місцевого управління, що здійснює оплату послуги. Станом на 23 липня ц.р. місцевими управліннями вже укладено 68 таких договорів (на суму 577,2 тис. грн) на здобуття професії водія або відповідну перепідготовку.

          Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації здійснює координаційну діяльність у напрямку професійної адаптації учасників АТО/ООС з тим, аби кошти були використані 100 %-во й при цьому була задоволена потреба отримувача послуги.

           

          за напрямом психологічна реабілітація

          Надання послуг з психологічної реабілітації учасникам АТО/ООС передбачено вищезазначеною державною програмою.

          Щороку на зазначені цілі області виділяються бюджетні кошти, на її реалізацію у 2020 році передбачено 2,7 млн грн, що дасть можливість направити до надавачів реабілітаційних послуг близько 239 осіб.

          Надання послуг з психологічної реабілітації постраждалим учасникам Революції Гідності та учасникам АТО/ООС регламентується нормами постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 497 (зі змінами) та від   27 грудня 2017 року № 1057 (зі змінами). Відповідно до зазначених постанов пільговик має право самостійно обрати надавача реабілітаційних послуг з числа закладів, визначених управлінням соціального захисту населення, що відповідають законодавчо визначеним вимогам.

          Для того, щоб реалізувати це право, особі, яка має відповідний статус, встановлений згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (зі змінами): учасника бойових дій; інваліда війни; учасника війни; постраждалого учасника Революції Гідності, необхідно звертатися до районних або міських управлінь соціального захисту населення за місцем реєстрації/проживання із заявою, копією посвідчення УБД або інваліда війни та копією документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань в районах проведення АТО.

          Реалізація права відбувається шляхом укладення тристоронніх договорів між надавачем послуг, отримувачем послуг та місцевим управлінням, що здійснює оплату послуги. Станом на 23 липня ц.р. місцевими управліннями укладено
          35  договорів (на суму 393,8 тис. грн).

           

          за напрямом санаторно-курортне лікування

          Ще одним з дієвих механізмів соціальної адаптації та реабілітації учасників бойових дій та інвалідів війни є гарантоване державою безоплатне
          санаторно-курортне лікування.

          Щороку на зазначені цілі області виділяються бюджетні кошти.
          У 2020 році області на ці цілі передбачено 3,7 млн грн, що дасть можливість направити до санаторно-курортних закладів близько 266 осіб .

          Санаторно-курортне лікування постраждалих учасників Революції Гідності та учасників АТО/ООС регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 200 (зі змінами). Відповідно до зазначеної постанови пільговик має право самостійно обрати санаторно-курортний заклад залежно від власних вподобань та пріоритетів, але який відповідає вимогам, встановленим постановою, і готовий прийняти учасника АТО на лікування.

          В разі згоди особи отримувати послуги у санаторно-курортному закладі, та закладу надавати послуги особі, то між місцевим управлінням соціального захисту населення, особою та адміністрацією санаторію укладається тристоронній договір про отримання путівки та надання лікування. Станом на 23 липня ц.р. місцевими управліннями укладено 41  договір (на суму 497,6 тис. грн).

          Щоб стати на облік на забезпечення санаторно-курортною путівкою постраждалому учаснику Революції Гідності, учаснику АТО/ООС необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації, подати заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою №070/о, копію посвідчення УБД або інваліда війни та копію документа, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань в районах проведення АТО/ООС.

           

          Державні програми щодо забезпечення житлом осіб, які брали безпосередню участь в АТО/ООС та членів сімей загиблих (померлих) таких осіб.

           

          За державною програмою щодо забезпечення житлом членів сімей загиблих учасників АТО, осіб з інвалідністю внаслідок війни І-ІІ групи з числа учасників АТО, які потребують поліпшення житлових умов у 2015-2019 роках забезпечені житлом 86 родин на суму 59,1 млн гривень.

          У 2020 році грошова компенсація за належні для отримання жилі приміщення призначена 20 родинам. На зазначені цілі у 2020 році області розподілено субвенцію в сумі 3,7 млн грн, виплата якої здійснюється в міру надходження коштів.

           

          За державною програмою щодо забезпечення житлом учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи з числа внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у 2019 році за рахунок грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення 2 особи придбали житло на суму 2,2 млн. гривень.

          Грошова компенсація у 2020 році призначена 35 родинам.  На  зазначені цілі у 2020 році області розподілено на ці цілі 3,9 млн грн, виплата якої буде здійснюватись в міру надходження коштів.

           

          Обласні програми:

           

          Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил, членів їх сімей, бійців-добровольців у Чернігівській області на 2019-2023 роки.

          Спрямована на соціальну адаптацію та повернення до повноцінного життя учасників антитерористичної операції та членів їх сімей шляхом надання інформаційно-правової, медичної, соціальної, психологічної, матеріальної допомоги та інших видів допомог, зокрема, надання:

          • одноразової матеріальної допомоги бійцям-добровольцям у розмірі 5000 грн кожній особі;
          • грошової допомоги на спорудження надгробка на могилі загиблих (померлих) учасників АТО, ООС у розмірі 20000 гривень;
          • щомісячної матеріальної допомоги членам сімей осіб, які приймали безпосередньо участь в АТО, ООС та мають статус членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» або батькам, дружині, дітям військовослужбовця, який загинув чи помер (пропав безвісти) під час проходження військової служби відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у розмірі 500,0 грн кожному члену сім’ї;
          • щорічної одноразової матеріальної допомоги членам сімей осіб, які приймали безпосередньо участь в АТО, ООС та мають статус членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» або дітям військовослужбовця, який загинув чи помер (пропав безвісти) під час проходження військової служби відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у розмірі 5000 грн: дітям – до Дня захисту дітей; батькам – до Дня Матері та Дня Батька; дружинам – до Дня вдови;
          • щорічної одноразової матеріальної допомоги родинам загиблих (померлих) осіб, які приймали безпосередньо участь в АТО, ООС і мають статус членів сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни до Дня пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України один раз на рік у розмірі 5000 грн пропорційно кожному члену сім’ї.

          Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми – 34,6 млн гривень. На 2020 рік області передбачено 6,9 млн гривень.

           

          Програма забезпечення житлом учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та  членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб у Чернігівської області на 2020-2022 роки.

          Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми –
          2,5 млн гривень.

          Спрямована на поступове, соціально ефективне розв’язання проблеми забезпечення житлом осіб з числа учасників антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб, які потребують поліпшення житлових умов і перебувають на черзі за місцем проживання.

          Виконання Програми здійснюється шляхом тісної співпраці між органами влади у пошуку рішень, направлених на реалізацію права на забезпечення житлом, у тому числі надання фінансової допомоги учасникам АТО/ООС, які придбають за власні кошти житло, у розмірі 50,0 тис. гривень за рахунок коштів обласного бюджету.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах