Анонси

           



          Назад

          «Дитина не одна»: запроваджено нову державну допомогу Урядом 22 березня 2024 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 331 «Деякі питання провадження діяльності з усиновлення та влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, соціального захисту дітей, залишених без батьківського піклування»

          Допомога «Дитина не одна» призначена для дітей, які залишились без батьківського піклування, але не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та були влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, ДБСТ.

          Мета програми – забезпечити таким дітям необхідні умови і догляд. Обсяг виплат визначається на рівні державної підтримки, яка надається для дітей, які вже мають статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.

          Ця допомога розрахована на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

          Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд.

          Право на призначення тимчасової допомоги має особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину (дітей) та яка постійно проживає на території України (крім осіб, які проживають на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції, або які перебувають за кордоном).

          Тимчасова допомога призначається на підставі наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини, щодо якої встановлено факт відсутності батьківського піклування, на строк тимчасового влаштування дитини, зазначений у такому наказі, у разі:

          – смерті або загибелі батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків;

          – невиконання батьками своїх обов’язків з причин перебування батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, на територіях, які з 24 лютого 2022 р. Перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)/тимчасово окупованій території відповідно до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції;

          – перебування батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, у розшуку як зниклих безвісти за особливих обставин або визнання такими, що зникли безвісти за особливих обставин (відсутності свідоцтва про смерть батьків дитини);

          – якщо батьки або один з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, є військовополоненими (перебувають у полоні держави-агресора);

          – позбавлення батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, особистої свободи (затримання, взяття у заручники) органами влади держави-агресора (її окупаційних адміністрацій та збройних формувань);

          – тимчасового влаштування дитини, щодо якої встановлено факт відсутності батьківського піклування, у прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

          У наказі служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини обов’язково зазначається підстава, яка спричинила тимчасове влаштування дитини, яка залишилася без батьківського піклування, та строк, на який влаштовується така дитина.

          Заяви з необхідними документами для призначення тимчасової допомоги приймаються уповноваженими посадовими особами виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадовими особами центру надання адміністративних послуг, за формою затвердженою даною постановою, до якої додаються:

          копія свідоцтва про народження дитини (за наявності) (у разі, коли відомості про народження відсутні в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян);

          копія наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини;

          медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років, виданий в установленому МОЗ порядку (у разі тимчасового влаштування дитини з інвалідністю)

          Діти віком від 14 до 18 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, мають право звертатися за призначенням та продовженням допомоги особисто у разі, коли вони мають задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) інше, ніж в особи, до якої її тимчасово влаштовано.

          Розмір тимчасової допомоги становить:

          2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку: до 6 років – 6407,5грн., від 6 до 18р.-7990грн.;

          • для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку: до 6 років – 8970,5грн., від 6 до 18р.-11186грн.
          • Тимчасова допомога призначається на кожну дитину.

          Тимчасова допомога виплачуватиметься органом соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

          Тимчасова допомога, одержана на дитину, тимчасово влаштовану в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу, є власністю такої дитини.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах