Анонси

           


          Соціальний захист пільгових категорій

          Назад

           
           

          Надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходів пільговика

          Відповідно до чинного законодавства пільги окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг, на придбання твердого палива та скрапленого газу надаються у разі, коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

          З 01 січня 2022 року граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, становить 3470 гривень.

          Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 р. № 389.



           


          До уваги демобілізованих учасників бойових дій, які брали участь в АТО, про право на отримання разової грошової допомоги до 5 травня у 2016 році

          Кожен учасник АТО, який набув статусу учасника бойових дій, має право отримати разовому грошову допомогу до 5 травня відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Виплата здійснюється органами соціального захисту населення через поштові відділення зв’язку або через установи банків шляхом перерахування коштів на особовий рахунок отримувача.

          У 2017 році розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 223. Для учасників бойових дій він становить 1200 гривень.

          Разова грошова допомога не виплачується в разі набуття громадянином статусу учасника бойових дій після 5 травня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

          Особи, які не отримали разової грошової допомоги до 5 травня, мають право звернутися за нею та отримати її до 30 вересня відповідного року, в якому здійснюється виплата допомоги.

          Для отримання цієї виплати потрібно, щоб кожен учасник бойових дій, який демобілізований, не є пенсіонером чи інвалідом війни, подав заяву до військового комісаріату разом з реквізитами розрахункового рахунку, на який будуть перераховані кошти.

           

          Членам сімей загиблих учасників АТО та Революції гідності посилили соціальну підтримку

          Верховна Рада України 2 лютого 2016 року прийняла Закон № 967-VIII «Про внесення змін до статті 15 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих героїв АТО та Революції гідності.

          Відтепер членам сімей осіб, які загинули або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі волонтерів і добровольців, та під час участі у Революції гідності, надаватимуться пільги, зокрема щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, 50-відсоткової знижки плати за користування житлово-комунальними послугами в межах передбачених законодавством норм, незалежно від розміру сукупного доходу сім’ї.

           

           

          Надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням доходів пільговика

          Відповідно до чинного законодавства пільги окремим категоріям громадян з оплати житлово-комунальних послуг, на придбання твердого палива та скрапленого газу, послуги зв’язку надаються у разі, коли середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.

          Пільговик має право на отримання пільг протягом шести місяців з дати визначення відповідного права.

          З 01 січня 2017 року граничний розмір доходу, до якого застосовується податкова соціальна пільга, становить 2240 гривень.

          Порядок надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї затверджений постановою Уряду від 04.06.2015 № 389.

          Дія цього Порядку поширюється на такі категорії громадян:

          учасники війни; члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни (крім членів сімей загиблих учасників АТО); особи з особливими заслугами перед Батьківщиною; батьки померлої особи з особливими заслугами; вдова (вдівець) особи з особливими заслугами; особи з особливими трудовими заслугами; батьки померлої особи з особливими трудовими заслугами; вдова (вдівець) особи з особливими трудовими заслугами; діти війни; жертви нацистських переслідувань, статті 6 (1) – 6 (4); багатодітні сім’ї; дитячі будинки сімейного типу; прийомні сім’ї; опікуни дітей померлого громадянина, смерть якого пов’язана із ЧАЕС (3 категорія); дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (3 категорії); дитина (ЧАЕС) інвалід.

          Надання пільг без врахування доходів залишається для таких категорій громадян:

          учасники бойових дій; інваліди війни 1-3 груп; члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни із числа учасників АТО; реабілітовані особи; опікуни дітей померлого громадянина, смерть якого пов’язана із ЧАЕС (1, 2 категорія); дружина (чоловік) (ЧАЕС) померлого громадянина (1, 2 категорії); постраждалі особи внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 та 2 категорій (ліквідатор та потерпілий); ветерани військової служби; вдова (вдівець) ветерана військової служби; ветерани органів внутрішніх справ; вдова (вдівець) ветерана органів внутрішніх справ; ветерани державної пожежної охорони; вдова (вдівець) ветерана державної пожежної охорони; ветерани Державної служби спеціального зв’язку; вдова (вдівець) Державної служби спеціального зв’язку; ветерани служби цивільного захисту; вдова (вдівець) ветерана служби цивільного захисту; ветерани Державної кримінально-виконавчої служби; вдова (вдівець) ветерана Державної кримінально-виконавчої служби; ветерани податкової міліції; вдова (вдівець) ветерана податкової міліції; вдова (вдівець), батьки військовослужбовця, який загинув (помер) під час проходження військової служби, та її (його) діти; дружина (чоловік) військовослужбовця, який пропав безвісти, її (його) діти; інваліди військової служби.

           

           

          Пільги учасникам бойових дій

          Ухваленими Верховною Радою України змінами до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до учасників бойових дій віднесено військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції.

          Підставою для надання пільг є посвідчення учасника бойових дій, видане органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС за місцем реєстрації.

          Згідно з Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій мають право, зокрема, на такі пільги (стаття 12):

          Безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням або компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування. Порядок надання путівок, розмір та порядок виплати компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування визначаються Кабінетом Міністрів України. Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 200 ухвалено Порядок забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням. Для отримання путівки учаснику бойових дій необхідно стати на облік до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації або проживання (для осіб, що переселилися з тимчасово окупованої території) та подати наступні документи: заяву, медичну довідку лікувальної установи за формою № 070/о, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.

          75-процентну знижку плати за житлово-комунальні послуги або тверде паливо та скраплений газ (за відсутності центрального опалення) в межах норм, передбачених чинним законодавством. Пільги на оплату житлово-комунальних послуг поширюються також на членів сім’ї пільговика, зокрема: дружину (чоловіка), їхніх неповнолітніх дітей ( до 18 років ); неодружених повнолітніх дітей, які визнані інвалідами з дитинства 1 та 2 групи або інвалідами 1 групи; непрацездатних батьків; особу, яка знаходиться під опікою чи піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним.

          50-відсоткову знижку абонентної плати за користування квартирним телефоном та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20 процентів від тарифів вартості основних та 50 процентів — додаткових робіт).

          Безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, незалежно від відстані та місця проживання.

          Безплатне одержання ліків, лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів.

          Першочергове безплатне зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів).

          Першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб.

          Щорічно до 5 травня учасникам бойових дій органами соціального захисту населення виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених законом про Державний бюджет України. У 2015 році розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 № 147 і, зокрема для учасників бойових дій цей розмір становить 875 гривень.

          З питання надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, з послуг зв’язку, санаторно- курортного лікування учасники бойових дій можуть звернутись до органів соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання).

          Щодо забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, та відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва, першочергового ремонту жилих будинків і квартир цих осіб а також надання пільг на придбання ліків, зубопротезування необхідно звертатись до місцевих органів виконавчої влади і самоврядування та органів охорони здоров’я за місцем проживання.

           

          Контактні телефони відділів в органах соціального захисту населення області, до повноважень яких належать питання надання пільг та забезпечення санаторно-курортним лікуванням

           

          № з/п Назва району/міста Пільги Санаторно-курортне
          лікування
          1 Бахмацький (0235) 2 13 44 (0235) 3 11 50
          2 Бобровицький (0232) 2 17 24 (0232) 2 53 41
          3 Борзнянський (0253) 3 42 98 (0253) 2 12 44
          4 Варвинський (0236)2 11 96 (0236)2 11 96
          5 Городнянський (0245) 2 15 39 (0245) 2 15 39
          6 Ічнянський (0233) 2 15 68 (0233) 2 19 86
          7 Козелецький (0246) 4 19 04 (0246) 4 18 80
          8 Коропський (0256) 2 12 26 (0256) 2 14 67
          9 Корюківський (0257) 2 13 55 (0257) 2 13 55
          10 Куликівський (0243) 2 43 36 (0243) 2 43 36
          11 Менський (0244) 2 14 58 (0244) 2 14 58
          12 Ніжинський (0231) 2 34 38 (0231) 2 42 51
          13 Н–Сіверський (0258) 2 16 32 (0258) 2 31 59
          14 Носівський (0242) 2 25 79 (0242) 2 19 64
          15 Прилуцький (0237) 5 20 53 (0237) 5 20 53
          16 Ріпкинський (0241) 2 16 25 (0241) 2 16 25
          17 Семенівський (0259) 2 94 50 (0259) 2 94 50
          18 Сосницький (0255) 2 29 07 (0255) 2 29 07
          19 Срібнянський (0239) 2 19 47 (0239) 2 14 78
          20 Талалаївський (0234) 2 22 19 (0234) 2 22 19
          21 Чернігівський 5 99 45 5 99 35
          22 Щорський (0254) 2 13 38 (0254) 2 13 38
          23 м. Ніжин (0231)2 54 13 (0231)2 52 21
          24 м. Прилуки (0237) 3 12 02 (0237) 7 10 17
          25 м. Н-Сіверський (0258) 2 39 80 (0258) 2 39 80
          26 Деснянський 67 18 54 67 08 53
          27 Новозаводський 60 42 23 64 20 80
          28 Департамент соціального
          захисту населення ОДА
          5 99 38 72 80 60

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах