Анонси

           


          Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Назад

          Зустріч з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

           

          Традиційно напередодні 38-х роковин Чорнобильської катастрофи, на запрошення Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації взято участь у зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. До участі у заході були запрошені також представники Головного управління Пенсійного фонду України у Чернігівській області.

          Зустріч, як завжди, пройшла у форматі спілкування, на якій учасники зібрання мали змогу поставити питання, ознайомитися із законодавчими змінами, оцінити ситуацію щодо соціального захисту постраждалих, обговорити інші нагальні питання, які хвилюють чорнобильців з пенсійного та соціального забезпечення.


          Мінсоцполітики затверджено розміри компенсації для чорнобильців

          на 2024 рік
           

          Наказом Мінсоцполітики від 01.02.2024 за № 38-Н (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.02.2024 за № 247/41592) «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2024 рік» затверджено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2024рік. Надаємо інформацію для порівняння за всіма територіями.

          У Чернігівській області розміри для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 становлять 491,0 грн, до категорії 2 – 245,50 грн як і в минулому році.

          РОЗМІРИ
          грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2024 рік

          № з/п

          Назва адміністративно-територіальної одиниці

          Розміри компенсаційних виплат, грн

          1 категорія

          2 категорія

          1

          Вінницька область

          485,0

          242,5

          2

          Волинська область

          502,0

          251,0

          3

          Дніпропетровська область

          497,0

          248,5

          4

          Донецька область

          513,0

          256,5

          5

          Житомирська область

          509,0

          254,5

          6

          Закарпатська область

          498,0

          249,0

          7

          Запорізька область

          497,0

          248,5

          8

          Івано-Франківська область

          498,0

          249,0

          9

          Київська область

          529,0

          264,5

          10

          Кіровоградська область

          502,0

          251,0

          11

          Луганська область

          500,0

          250,0

          12

          Львівська область

          509,0

          254,5

          13

          Миколаївська область

          494,0

          247,0

          14

          Одеська область

          505,0

          252,5

          15

          Полтавська область

          466,0

          233,0

          16

          Рівненська область

          485,0

          242,5

          17

          Сумська область

          491,0

          245,5

          18

          Тернопільська область

          479,0

          239,5

          19

          Харківська область

          509,0

          254,5

          20

          Херсонська область

          501,0

          250,5

          21

          Хмельницька область

          491,0

          245,5

          22

          Черкаська область

          493,0

          246,5

          23

          Чернівецька область

          499,0

          249,5

          24

          Чернігівська область

          491,0

          245,5

          25

          м. Київ

          589,0

          294,5


          Чергова зустріч з активом громадської організації чорнобильців

          Сьогодні, 12 березня 2024 року, Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації на запрошення Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля взято участь у засіданні ради організації.

          Основними питаннями порядку денного були, як завжди, питання соціального захисту та пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Учасників зібрання було проінформовано про програми соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та зміни, які відбулися у чорнобильському законодавстві.

          Зустріч пройшла у форматі спілкування та надання відповідей. На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.


          «Чорнобиль – без права на забуття»

          Сьогодні, 08 грудня 2023 року, Чернігівською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» проведено круглий стіл «Чорнобиль – без права на забуття», організованому в рамках програми «Соціальне партнерство» на 2021-2023 роки, участь у якому взяли представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

          Зустріч, яка традиційно відбулася напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, пройшла у теплій атмосфері. Ліквідатори та евакуйовані із зони відчуження поділилися спогадами про події, які відбулися у 1986 році після вибуху на Чорнобильській атомній станції.


          Відбулася чергова зустріч з чорнобильцями

           

          Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації, 28 листопада 2023 року, на запрошення Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля, взято участь у засіданні ради організації, на якому, у черговий раз, розглядалися питання соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Учасників зібрання було проінформовано про фінансування у 2023 році програми соціального захисту постраждалих та зміни, які відбулися у чорнобильському законодавстві.

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.


          Відбулася робоча зустріч з активом громадської організації  чорнобильців

           

          Сьогодні, 31 жовтня  2023 року, Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації, на запрошення Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», взято участь у засіданні ради організації, на якому, у черговий раз, розглядалися питання соціального захисту.

          Зокрема, було поінформовано про стан соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, новації, що відбулися у законодавстві, та окреслено ряд напрямків роботи у тісній співпраці з громадською організацією.

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.

           
           
           
           
           
           

          Проведено чергову зустріч з активом громадської організації чорнобильців

           

          Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації 10 травня 2023 року взято участь у розширеному засіданні ради Чернігівського обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          На засіданні розглядалися питання соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Учасників зібрання було проінформовано про фінансування у 2023 році програми соціального захисту постраждалих та зміни, які відбулися у чорнобильському законодавстві.

          Формат зустрічі, як завжди, передбачав спілкування та надання відповідей на хвилюючі питання.

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.


          Вже минуло 37 років з тих пір, коли в Україні сталася одна з найбільших в історії людства техногенних катастроф - Чорнобильська.

          Сьогодні ми повинні не лише згадувати про Чорнобильську катастрофу як про минулу подію, а й пам’ятати про небезпеку, яка, у разі безвідповідального ставлення до ядерної енергетики, може загрожувати не лише Україні, а й усьому людству.

          З метою проведення просвітницької та культурної діяльності, починаючи з 2017 року на базі Чернігівського обласного Палацу дітей та юнацтва діє Чорнобильський культурно-інформаційний центр.

          В основу діяльності Центру покладено формування у дітей та молоді основних понять з питань радіологічної екології та безпеки, історії Чорнобильської катастрофи та її наслідків, виховання екологічної і патріотичної свідомості, сприяння творчому розвитку вихованців, а також їх свідомої профорієнтації.

          Для зацікавленості молоді проводяться різнопланові заходи: лекції, бесіди, екскурсії, виставки, конкурси, тощо. Також за запитами громадян проводиться виїзна робота в районах Чернігівської області за участю місцевих чорнобильських організацій та сприяння органів місцевого самоврядування.

          Для повнолітніх відвідувачів Центру, за підтримки Чернігівської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України», організовуються екскурсії в Зону відчуження та на Чорнобильську АЕС.

          Центр має сторінку у соціальній мережі «Фейсбук»», де активно висвітлює власну роботу, а також новини, пов’язані з атомною енергетикою України (https://www.facebook.com/100ber/)


          Вшановано учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та жертв Чорнобильської катастрофи

          З нагоди 37-х роковин Чорнобильської катастрофи сьогодні в м. Чернігові керівництво області та міста разом з очільниками обласних громадських організацій чорнобильців, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи, жителями міста поклали квіти до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» на Алеї Героїв.

          Минуло вже 37 років з того страшного дня, а чорний день Чорнобильської катастрофи продовжує хвилювати людей та з кожним роком все більше усвідомлюються справжні масштаби трагедії.

          26 квітня є днем пам’яті як про найбільшу техногенну катастрофу, так і днем вшанування пожежників, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, одним словом – всіх тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії, та героїчними зусиллями і самовідданою мужньою працею яких вдалося приборкати вогнище радіації. Ці люди стали прикладом мужності й патріотизму.

           

          «Чорнобиль. Трагедія. Подвиг. Пам’ять»

          Сьогодні, 25 квітня 2023 року, напередодні 37-х роковин Чорнобильської катастрофи, на запрошення Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Дмитрій Козлов взяв участь у заході «Чорнобиль. Трагедія. Подвиг. Пам’ять», організованому в рамках програми «Соціальне партнерство» на 2021-2023 роки.

          З великою повагою відгукнувся Дмитрій Козлов про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, подякував за їх приклад мужності та патріотизму, що завдяки своїй самовідданості вони врятували майбутнє для своїх нащадків. 26 квітня 1986 року назавжди закарбувалося в нашій пам’яті як пересторога щодо відповідального використання мирного атому. Час летить швидко і вже минуло 37 років. З кожним роком, що все більше віддаляє нас від тієї страшної дати, ми повною мірою розуміємо, наскільки велику і масштабну справу зробили ліквідатори.

          Під час зустрічі учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було поінформовано про стан соціального захисту, новації, які відбулися у законодавстві, та окреслено ряд напрямків роботи у тісній співпраці з громадськими організаціями.

          З нагоди 37-х роковин Чорнобильської катастрофи учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС було вручено нагороди обласної державної адміністрації, обласної ради та Оперативного командування «Північ».

           

          Довідково.

          На сьогодні в області проживає 60,0 тис. осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед яких 7,4 тис. - учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 4,1 тис. – осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Фахівцями системи соціального захисту населення забезпечується своєчасне призначення й виплата компенсацій й допомог, передбачених чинним законодавством. У цьому році, як і всі роки поспіль, соціальний захист чорнобильців відбувається в межах реалізації державної програми. Упродовж січня  квітня цього року профінансовано 16,7 млн гривень. Заборгованість по виплатах відсутня.

           

          Засідання круглого столу на тему: «Формування та реалізація державної політики у галузі соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи»

          Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, 24 квітня, взято участь у засіданні круглого столу на тему: «Формування та реалізація державної політики у галузі соціального захисту осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», що відбулося в онлайн режимі під головуванням Олега Арсенюка, народного депутата України, голови підкомітету з питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Участь у заході також взяли: народні депутати, представники Міністерства соціальної політики України, Пенсійного фонду України, Міністерства освіти та науки України, представники наукових установ, громадських організацій та інші.

          Мета проведення заходу – вивчення проблемних питань, пов’язаних з виконанням положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та вишукання шляхів подолання кризової ситуації.

          Під час засідання було обговорено стан соціального захисту чорнобильців, пенсійного та медичного забезпечення. Звернуто увагу на необхідність перегляду розмірів допомог, пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2, відновлення санаторно-курортного лікування, збереження медичних закладів, які надають допомогу постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи.

           

          Робота регіональної комісії з видачі посвідчень чорнобильцям триває.

          Під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Жанни Шерстюк упродовж І кварталу 2023 року проведено чотири засідання Комісії з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян.

          Комісією було розглянуто всі справи, подані місцевими органами влади. Прийнято спільні обґрунтовані рішення, які відповідають вимогам чинного законодавства, щодо видачі або повторної видачі відповідних посвідчень постраждалим громадянам.

           Загалом розглянуто 116 справ, зокрема, щодо визначення статусу вперше – 54 особам, повторної видачі посвідчень різних категорій (у зв’язку із втратою, псуванням, зміною прізвища, зміною або продовженням групи інвалідності) – 60 особам, а також одній особі вкладку до посвідчення дитини, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи у зв’язку із встановленням інвалідності з наслідками Чорнобильської катастрофи. Крім того, Комісією ухвалено рішення щодо повернення однієї справи на доопрацювання.

          Ухвалені Комісією рішення дозволять постраждалим громадянам від Чорнобильської катастрофи скористатися своїм правом на відповідні пільги.

           

          Мінсоцполітики затверджено розміри компенсації для чорнобильців

          на 2023 рік

          Наказом Мінсоцполітики від 23.01.2023 за № 27 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 07.02.2023 за № 207/37543) «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2023 рік» затверджено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2023рік. Надаємо інформацію для порівняння за всіма територіями.

          У Чернігівській області розміри для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 становлять 491,0 грн, до категорії 2 – 245,50 грн як і в минулому році.

          РОЗМІРИ
          грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян,

          віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок

          Чорнобильської катастрофи, на 2023 рік

          № з/п

          Назва адміністративно-територіальної одиниці

          Розміри компенсаційних виплат, грн

          1 категорія

          2 категорія

          1

          Вінницька область

          485,0

          242,5

          2

          Волинська область

          502,0

          251,0

          3

          Дніпропетровська область

          497,0

          248,5

          4

          Донецька область

          513,0

          256,5

          5

          Житомирська область

          509,0

          254,5

          6

          Закарпатська область

          498,0

          249,0

          7

          Запорізька область

          497,0

          248,5

          8

          Івано-Франківська область

          498,0

          249,0

          9

          Київська область

          529,0

          264,5

          10

          Кіровоградська область

          502,0

          251,0

          11

          Луганська область

          500,0

          250,0

          12

          Львівська область

          509,0

          254,5

          13

          Миколаївська область

          494,0

          247,0

          14

          Одеська область

          505,0

          252,5

          15

          Полтавська область

          466,0

          233,0

          16

          Рівненська область

          485,0

          242,5

          17

          Сумська область

          491,0

          245,5

          18

          Тернопільська область

          479,0

          239,5

          19

          Харківська область

          509,0

          254,5

          20

          Херсонська область

          501,0

          250,5

          21

          Хмельницька область

          491,0

          245,5

          22

          Черкаська область

          493,0

          246,5

          23

          Чернівецька область

          499,0

          249,5

          24

          Чернігівська область

          491,0

          245,5

          25

          м. Київ

          589,0

          294,5


           

          Санаторно-курортне лікування осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2022 році завершено

          Завершилася цьогорічна оздоровча кампанія громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          На обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками у 2022 році в місцевих управліннях соціального захисту населення перебувало 1125 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1 та 5 дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

          У поточному році через повномасштабне вторгнення рф на територію України, за рахунок виділених Мінсоцполітики України коштів, виявили бажання отримати санаторно-курортні послуги 327 постраждалих осіб. В оздоровчій кампанії задіяно 26 санаторно-курортних закладів, які були безпосередньо обрані чорнобильцями.

          За постраждалими особами, які перебувають на обліку, але не отримали путівки в поточному році, зберігається право на забезпечення путівкою шляхом надання грошової допомоги на наступний рік.


          Вшанування ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

          Сьогодні 14 грудня, коли в Україні традиційно вшановують ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, в м. Чернігові керівництво області та міста разом з очільниками обласних громадських організацій чорнобильців, постраждалими внаслідок Чорнобильської катастрофи поклали квіти до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» на Алеї Героїв.

          Ми вдячні всім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які виявили героїзм, самовідданість, мужність та стали на шляху сліпої ядерної стихії і врятували майбутнє для нас – своїх нащадків. Наш обов’язок – шанувати героїв-чорнобильців, які зробили вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.


           

          «Естафета поколінь»

          Сьогодні, 13 грудня 2022 року, Чернігівською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» проведено круглий стіл «Естафета поколінь» - зустріч учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС із Захисниками України. Участь у заході взяли  директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Валентина Лугова, заступник голови обласної ради Дмитро Блауш та військовослужбовці Оперативного командування «Північ».

          З великою повагою відгукнулася Валентина Лугова про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, подякувала за їх приклад мужності та патріотизму. Щирі слова подяки висловила і Захисникам України, які боронять кордони України та захищають її інтереси.

          З нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ліквідаторам було вручено нагороди обласної державної адміністрації, обласної ради та Оперативного командування «Північ».

          Також голова Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Анатолій Лігун вручив почесні грамоти військовослужбовцям.


          Продовжується співпраця з чорнобильцями

           

          Сьогодні, 01 грудня 2022 року, в рамках виконання Плану заходів з нагоди підготовки і відзначення в області Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації взято участь у засіданні ради обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          На засіданні розглядалися питання соціального захисту та пенсійного  забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи в умовах воєнного стану.

          Зокрема, Департаментом проінформовано про виконання у 2022 році державної програми соціального захисту постраждалих, санаторно-курортне оздоровлення та лікування, інші питання соціального захисту. Було обговорено питання щодо організації заходів з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС.

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.

           


          Проведено зустріч з активом Чернігівської обласної організації  

          «Союз Чорнобиль України»

           

          Директором Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Валентиною Луговою 16 листопада 2022 року взято участь у засіданні ради Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України».

          Розглядалися питання соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи в умовах воєнного стану.

          Основними питаннями зустрічі були виконання державної програми соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2022 році, організація санаторно-курортного лікування. Учасниками зустрічі було обговорено питання щодо організації заходів з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС.

          Також Валентина Лугова поінформувала присутніх про новації, які відбулися у сфері соціального захисту, зокрема, про зміни в порядку призначення та виплати субсидій та пільг.

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій надано відповіді.

           

          Мінсоцполітики встановлено середню вартість путівки для виплати грошової компенсації замість путівки

           

          Наказом Міністерства соціальної політики України від 11 березня 2022 року № 119 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16 березня 2022 року за № 331/37667)  встановлено середню вартість путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, та дітям, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, в межах бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», у  сумі 677 гривень.

          Даний наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та застосовується з 01 січня 2022 року.


          Визначено розміри грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2022 році

           

          Для забезпечення права громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на санаторно-курортне лікування 23 лютого 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову за № 284 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2022 році».

          Зазначеною постановою передбачено грошову допомогу для компенсації у 2022 році вартості путівок через безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам, закладам оздоровлення та відпочинку, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, за надання послуг із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Розміри такої допомоги для компенсації становлять:

          особам, віднесеним до категорії 1, — 8 774 гривні;

          особам, віднесеним до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 26 688 гривень;

          дітям, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одному з батьків або особі, яка їх замінює,  — 17 435 гривень.


          Мінсоцполітики затверджено розміри компенсації для чорнобильців

          на 2022 рік
           

          Наказом Мінсоцполітики 50 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 15.02.2022 за № 207/37543) «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2022 рік» затверджено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2022рік. Надаємо інформацію для порівняння за всіма територіями.

          У Чернігівській області розміри для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 становлять 491,0 грн, до категорії 2 – 245,50 грн, що на 23 % більше в порівнянні з минулим роком.

          Оскільки наказ застосовується з 01 січня 2022 року, то починаючи з березня громадяни, віднесені до зазначених категорій, отримають компенсацію вартості продуктів харчування у збільшених розмірах та відповідну доплату за січень – лютий цього року.

          РОЗМІРИ
          грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2022 рік

          № з/п

          Назва адміністративно-територіальної одиниці

          Розміри компенсаційних виплат, грн

          1 категорія

          2 категорія

          1

          Вінницька область

          485,0

          242,5

          2

          Волинська область

          502,0

          251,0

          3

          Дніпропетровська область

          497,0

          248,5

          4

          Донецька область

          513,0

          256,5

          5

          Житомирська область

          509,0

          254,5

          6

          Закарпатська область

          498,0

          249,0

          7

          Запорізька область

          497,0

          248,5

          8

          Івано-Франківська область

          498,0

          249,0

          9

          Київська область

          529,0

          264,5

          10

          Кіровоградська область

          502,0

          251,0

          11

          Луганська область

          500,0

          250,0

          12

          Львівська область

          509,0

          254,5

          13

          Миколаївська область

          494,0

          247,0

          14

          Одеська область

          505,0

          252,5

          15

          Полтавська область

          466,0

          233,0

          16

          Рівненська область

          485,0

          242,5

          17

          Сумська область

          491,0

          245,5

          18

          Тернопільська область

          479,0

          239,5

          19

          Харківська область

          509,0

          254,5

          20

          Херсонська область

          501,0

          250,5

          21

          Хмельницька область

          491,0

          245,5

          22

          Черкаська область

          493,0

          246,5

          23

          Чернівецька область

          499,0

          249,5

          24

          Чернігівська область

          491,0

          245,5

          25

          м. Київ

          589,0

          294,5

           


          Проведено чергову зустріч з активом громадських організацій чорнобильців

           

          Сьогодні, 07 лютого 2019 року, Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації взято участь у спільному засіданні рад Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          На засіданні у черговий раз розглядалися питання соціального захисту та медичного забезпечення. Основними питаннями зустрічі було проведення заміни посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та санаторно-курортного лікування.

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.


          Урядом визначено розмір грошової допомоги особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку  у 2019 році.

          Для забезпечення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на санаторно-курортне лікування 16 січня 2019 року Урядом прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році».

          Зазначеною постановою передбачено грошову допомогу для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам, закладам оздоровлення та відпочинку у 2019 році.

          Прийняттям цього нормативного акту забезпечено виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та надано можливість громадянам самостійно вибирати заклади для санаторно-курортного лікування.

          Розміри такої допомоги для компенсації становлять за лікування або оздоровлення чи відпочинок:

          осіб, віднесених до категорії 1, — 7 300 гривень;

          осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) — 22 200 гривень;

          дітей, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює,  — 14 500 гривень.


          Проведено чергову зустріч з активом громадських організацій чорнобильців

          Сьогодні, 10 жовтня 2018 року, Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації взято участь у спільному засіданні рад Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          На засіданні у черговий раз розглядалися питання соціального захисту та медичного забезпечення. Основним питанням зустрічі було проведення заміни посвідчень громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян».

          Також учасників зібрання було проінформовано про хід оздоровчої кампанії та обговорено питання підготовки відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 14 грудня 2018 року. 

          На всі запитання представників місцевих громадських організацій чорнобильців надано відповіді.


          Відбулася робоча зустріч з активом громадських організацій  чорнобильців

          Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації 02 серпня 2018 року взято участь у спільному засіданні рад Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          На засіданні у черговий раз розглядалися питання соціального захисту та медичного забезпечення.

          Учасників зібрання було проінформовано про фінансування програми соціального захисту постраждалих у 2018 році, хід оздоровчої кампанії та зміни, які відбулися останнім у чорнобильському законодавстві.

          Довідково.

          В області майже 72 тис. осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, користуються соціальною підтримкою.

          За рахунок коштів державної програми, якою передбачено 48,1 млн грн, чорнобильці отримують визначені законодавством допомоги, компенсації та пільги. Упродовж І півріччя використано 25,6 млн гривень.

          На обліку в місцевих управліннях соціального захисту населення для отримання санаторно-курортних послуг перебуває 1423 постраждалі особи, віднесені до категорії 1, та 12 потерпілих дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

          Місцевими управліннями вже укладено 423 договори, отримано 206 гарантійних листів від оздоровчих закладів на надання послуги в узгоджений період, а 338 чорнобильців категорії 1 та 5 дітей з інвалідністю отримали санаторно-курортні послуги.

          У цьому році, як і в минулі роки, чорнобильці надають перевагу традиційним закладам: «Остреч» Чернігівської обл., де отримує послугу кожен четвертий, «Карпати» Закарпатської обл., «Алмаз» та «Дніпро-Бескид» Львівської області.

           


          Конституційний Суд України ухвалив Рішення, яким відновив соціальні гарантії постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) підпунктів 2–7, 12 та 14 пункту 4 розділу І Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76–III (далі – Закон № 76).

          Конституційний Суд України дійшов висновку, що підпункт 2, абзаци перший, другий підпункту 3, підпункт 4, абзаци перший, другий підпункту 5, абзаци перший – четвертий підпункту 6, підпункт 7 пункту 4 розділу І Закону № 76, частина третя статті 22, частина друга статті 24, частина сьома статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28 лютого 1991 року № 796–ХІІ зі змінами (далі – Закон № 796), стаття 53 (крім її назви), стаття 60 Закону № 796 у редакції Закону № 76 суперечать статтям 3, 16 Конституції України.

          Суб’єкт права на конституційне подання зазначає, що Законом № 76 було звужено зміст та обсяг існуючих прав і свобод громадян шляхом обмеження або скасування наданих державою соціальних прав у вигляді пільг, компенсацій, встановлених Законом № 796.

          Таким чином, було встановлено, що пільги, передбачені пунктом 1 частини першої та частиною другою цієї статті в частині пільг, передбачених пунктами 1, 2, 11 статті 20, пунктом 14 частини першої цієї статті, надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

          Крім того, особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, пільги та компенсації надавалися за вибором.

          Конституційний Суд України виходячи зі змісту статті 16 Основного Закону України зазначає, що обов’язок держави щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу зумовлює надання особливого статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Отже, на переконання Суду, виконання державою обов’язку щодо збереження генофонду Українського народу потребує, зокрема, належного обсягу державних видатків, зокрема, у сферу охорони здоров’я, соціального забезпечення та їх ефективного використання. Пільги, компенсації та гарантії є особливою формою відшкодування завданої шкоди вказаній категорії громадян, а тому скасування чи обмеження цих пільг, компенсацій і гарантій без рівноцінної їх заміни свідчитиме про відступ держави від її конституційного обов’язку.

          У Рішенні КСУ також зазначається, що пільги, компенсації і гарантії, встановлені у Законі № 796, є особливою формою відшкодування завданої шкоди таким особам за втрачене здоров’я, моральні і фізичні страждання, обмеження в реалізації своїх здібностей та можливостей забезпечити собі гідний життєвий рівень. Крім того, Конституційний Суд України зауважив, що рівень соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має бути таким, щоб забезпечувати їм гідне життя, і не повинен залежати від майнового стану їх сімей.

          Таким чином, Конституційний Суд України вважає, що передбачені оспорюваними положеннями зміни до Закону № 796, які стосуються обмеження чи скасування пільг, компенсацій і гарантій, призвели до звуження прав осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зниження рівня їх соціального забезпечення та фактично є відмовою держави від її зобов’язань, передбачених статтею 16 Конституції України.

          Отже, Закон № 76 в частині скасування або обмеження пільг, компенсацій і гарантій, установлених Законом № 796, щодо соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, суперечить положенню частини другої статті 3 Конституції України, відповідно до якого держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

          На підставі наведеного Конституційний Суд України дійшов висновку, що підпункт 2, абзаци перший, другий підпункту 3, підпункт 4, абзаци перший, другий підпункту 5, абзаци перший – четвертий підпункту 6, підпункт 7 пункту 4 розділу І Закону № 76, частина третя статті 22, частина друга статті 24, частина сьома статті 30 Закону № 796, стаття 53 (крім її назви), стаття 60 Закону № 796 у редакції Закону № 76 не відповідають Конституції України (є неконституційним).

          Вказані положення втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення.

          Конституційний Суд України також встановив, що з дня ухвалення Конституційним Судом України цього Рішення застосуванню підлягають статті 53 та 60 Закону № 796 у редакції до внесення змін Законом № 76.

          Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

           


          Уряд затвердив новий порядок  видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян

          Кабінетом Міністрів України 11 липня прийнято постанову за № 551 «Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян», якою, зокрема, затверджено Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян. Реалізацією постанови буде забезпечено удосконалення порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, під час складання ядерних зарядів та проведення на них регламентних робіт.

          Крім того, затверджено нові зразки бланків посвідчень для постраждалих громадян, віднесених до категорії 1, у яких передбачено розмежування за категоріями «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» та «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», а також нові зразки бланків посвідчень для осіб, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт (категорія 1, 2 або 3) і постраждалим від радіаційного опромінення.

          До 1 січня 2019 року дозволено використовувати для видачі громадянам усіх категорій, визначених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», раніше виготовлені бланки посвідчень за зразками, затвердженими постановами Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1992 р. № 501 «Про Порядок видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 20 січня 1997 р. № 51 «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», від 21 серпня 2001 р. № 1105 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 1997 р. № 51».


          Продовжується співпраця з чорнобильцями

           

          Традиційно громадські організації чорнобильців напередодні роковин  Чорнобильської катастрофи організовують зустрічі з представниками органів влади.

          Цьогоріч така зустріч відбудеться 04.04.2018. Зазвичай у цих заходах беруть участь керівництво обласної державної адміністрації та обласної ради,  Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації за напрямком роботи, Управління охорони здоров’я облдержадміністрації,  Пенсійного фонду України в Чернігівській області.

          Збори відбуваються у формі діалогу. У чорнобильців є можливість з’ясувати будь-які питання, що стосуються їх соціального захисту та отримати вичерпні відповіді.

          Для більш тісної співпраці, вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС обласною державною адміністрацією 15.03.2018 затверджено План заходів, пов’язаних з 32-ми роковинами  Чорнобильської катастрофи, яким поєднано як соціальну, так і матеріальну підтримку постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

           

          Цьогоріч на реалізацію програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що охоплює близько 30 тис. громадян, що мають відповідний статус та користуються пільгами через органи соціального захисту населення, передбачено 48,1 млн гривень. Найбільша сума коштів, а це - 35,6 млн грн,  спрямована на виплату компенсації на продукти харчування, яку щомісяця отримують постраждалі категорії 1 у розмірі 398,40 грн та категорії 2 – 199,20 гривень. На оплату санаторно-курортних послуг для постраждалих категорії 1 та дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, передбачено 4,8 млн гривень. Решта – це харчування дітей у навчальних закладах, розташованих на радіоактивно забруднених територіях, компенсації працюючим громадянам та інші виплати.

           

          Як і упродовж минулих років, цього року не стало виключенням виділення із обласного бюджету коштів на статутну діяльність обласних громадських організацій чорнобильців та матеріальну допомогу,  що сприяє  розвитку їх діяльності та створює умови для взаємодії, направленої на соціальний захист потребуючих.

           


          Встановлено середню вартість путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи
           

          Наказом Міністерства соціальної політики України від 20.02.2018 № 257 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 26.02.2018 року за № 234/31686)  «Про встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорії 1, та дітям, яким установлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою» встановлено середню вартість путівки для виплати грошової компенсації у розмірі 481 гривня.

          Довідково.

          До місцевих управлінь соціального захисту населення за отриманням компенсації замість санаторно-курортної путівки звернулося 560 осіб, віднесених до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1.

          Міністерством соціальної політики України для виплати компенсації замість санаторно-курортної путівки передбачено 0,3 млн гривень.

           


          Міністерством затверджено розміри компенсації для чорнобильців

          на 2018 рік
           

          Наказом Міністерства соціальної політики України від 23 січня 2018 року № 75 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України  31.01.2018 року за № 123/31575)  «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2018 рік» визначено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування на 2018 рік, які в Чернігівській області для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 становлять 398,40 грн, до категорії 2 – 199,20 гривень.


          Оздоровчу кампанію чорнобильців розпочато

           

          Розпочато цьогорічну оздоровчу кампанію постраждалих громадян. Місцевими управліннями соціального захисту населення вже укладено 5 договорів з постраждалими громадянами та санаторно-курортними закладами на послуги, отримано 231 гарантійний лист щодо згоди на оздоровлення постраждалих громадян. В оздоровчих закладах перебуває 2 особи, до кінця лютого має заїхати ще 3 особи.

          Довідково.

          На обліку в місцевих управліннях соціального захисту населення для отримання санаторно-курортних послуг перебуває 1287 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1, та 12 потерпілих дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою. За отриманням компенсації замість санаторно-курортної путівки звернулося 560 осіб.

          Міністерством соціальної політики України для забезпечення санаторно-курортними послугами постраждалих осіб області виділено 4,8 млн грн, з них 0,3 млн грн для виплати компенсації замість санаторно-курортної путівки.


          Зміни щодо санаторно-курортного лікування та оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

           

          Визначено розмір грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку на 2018 рік.

          Для забезпечення прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на санаторно-курортне лікування Кабінетом Міністрів України 25.01.2018 прийнято постанову за № 31 «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році», якою передбачено грошову допомогу для компенсації вартості путівок шляхом безготівкового перерахування санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення і відпочинку за надання послуг, розміри якої становлять для:

          - осіб, віднесених до категорії 1,  - 6 822 гривні;

          - осіб, віднесених до категорії 1, із захворюванням нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 20685 гривень;

          - дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює, - 13545 гривень.

          Для постраждалих громадян категорії 1 та дітей, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою, які не бажають отримати санаторно-курортне лікування, починаючи з 2018 року передбачено отримання за їх бажанням грошової компенсації, розмір якої становить 35 відсотків чинного на 01 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Це визначено постановою Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 № 838 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

           

           

          З питань забезпечення санаторно-курортними путівками або виплати компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, необхідно звертатися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання).


          Кошти на санаторно-курортне лікування та оздоровлення чорнобильців використано повністю

           

          Завершилася цьогорічна оздоровча кампанія громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. За рахунок державних коштів, а це 5,3 млн грн, оздоровчими послугами забезпечено 987 постраждалих осіб, в тому числі 12 дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. Місцевими управліннями соціального захисту населення проведено повний розрахунок із 46 обраними чорнобильцями санаторно-курортними закладами, що надавали послуги.


          Уряд удосконалив механізми виплати допомоги на оздоровлення чорнобильцям

           

          На своєму засіданні Уряд прийняв постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. № 936 і від 26 жовтня 2016 р. № 760», згідно з якою з метою систематизації та уникнення дублювання норм законодавства у сфері стипендіального забезпечення студентів із Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.09.2005 № 936, вилучено норму щодо виплати підвищення до стипендії, оскільки постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1045 «Деякі питання виплати соціальних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» передбачено виплату соціальних стипендій студентам (курсантам), у тому числі громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Крім того, внесено зміни до Порядку виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 № 760, у частині його узгодження зі змінами, внесеними до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а також уточнено перелік документів, на підставі яких постраждалим особам призначаються і виплачуються компенсації та допомога, передбачені статтею 48 цього Закону.

          Внесення зазначених змін спрямоване на удосконалення механізмів виплати окремих видів компенсацій та допомоги на оздоровлення особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та посилення соціального захисту громадян цієї категорії.

          (За інформацією Мінсоцполітики України)


          Підведено чергові підсумки співпраці з громадськими організаціями чорнобильців

           

          Напередодні Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який відзначається 14 грудня, Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації 05 грудня 2017 року взято участь у загальних зборах членів обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та обласного відділення Українського національного Фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          Департаментом проінформовано про фінансування програми соціального захисту постраждалих у 2017 році, про санаторно-курортне оздоровлення та лікування, інші питання соціального захисту, які найбільш хвилюють чорнобильців.

          Статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи в області має 74,0 тис. осіб, серед яких 9,1 тис. учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 4,5 тис. осіб з інвалідністю та більше 12 тис. дітей.

          На реалізацію державної програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено 51,9 млн грн, що використовуються у відповідності з напрямами бюджетної програми за кошторисними призначаннями. Із початку року реалізовано пільг і компенсацій на суму 46,6 млн гривень.

          Завдяки роботі, проведеній місцевими управліннями соціального захисту населення, укладено з оздоровчими закладами та чорнобильцями 987 договорів, з них 12 для дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

          Вже оздоровлено 958 осіб категорії 1 та 17 перебуває в оздоровчих закладах. Тобто санаторно - курортними послугами охоплено 975 осіб, віднесених до категорії 1 (76,8 % від поданих заяв та 100 % від тих, на яких виділено кошти).  Оздоровлено 12 дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою (100 %).

          Оздоровча кампанія вже завершилася у 20 районах області

          Забезпечується харчуванням 398 потерпілих дітей у 7 навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення у 5-ти районах області, 11 потерпілих дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи, та які відвідують навчальні заклади на чистих територіях.

          Присутні мали можливість поставити актуальні для себе питання та отримати на них вичерпні відповіді.

           


          Оздоровлення чорнобильців наближається до завершення

          Оздоровча кампанія чорнобильців у 2017 році наближається до завершення.

          На обліку для забезпечення санаторно-курортними путівками у 2017 році в місцевих управліннях соціального захисту населення перебуває 1269 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1 та 12 дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою (станом на 01.06.2017). За рахунок виділених Мінсоцполітики України коштів оздоровчими послугами буде забезпечено 987 постраждалих осіб, в тому числі 12 дітей-інвалідів.

          Станом на 10.11.2017 вже оздоровлено 922 дорослі особи, віднесені до категорії 1, перебуває на оздоровленні 31 особа, тобто оздоровчими послугами охоплено 97,7% чорнобильців. У другій-третій декадах листопада, згідно з укладеними договорами, має заїхати до оздоровчих закладів ще 22 особи. Оздоровлено 12 дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, тобто стовідсотково від потреби. В оздоровчій кампанії задіяно 45 санаторно-курортних закладів, які були обрані чорнобильцями

          У 12 районах області оздоровча кампанія чорнобильців вже завершилася.

          Аналізуючи організацію оздоровлення чорнобильців за останні роки, 2017 є роком з найбільшою кількістю охоплених оздоровчими послугами громадян.

          Позитивні зрушення в організації оздоровлення чорнобильців відбулися завдяки введенню в дію нового порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          З 4,5 тис. осіб, які мають право на отримання санаторно-курортного лікування, до органів соцзахисту з заявами на отримання оздоровчих послуг                  у 2018 році звернулося 1287 осіб, віднесених до категорії 1, що на 18 осіб більше ніж у 2017 році, та 12 батьків дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

          Для реалізації прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на отримання за їхнім бажанням грошової компенсації замість путівки

          Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 8 листопада 2017 року № 838 «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

          Така компенсація виплачуватиметься з розрахунку 35 відсотків чинного на      1 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

          Прийняття постанови забезпечить виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та проведення виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки з 1 січня 2018 року.


          Замість путівок громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відтепер виплачуватиметься грошова компенсація, - рішення Уряду

          Для реалізації прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на отримання за їхнім бажанням грошової компенсації замість путівки Урядом прийнято рішення встановити середню вартість путівки.  Така компенсація виплачуватиметься з розрахунку 35 відсотків чинного на 1 січня відповідного року одного прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (із заокругленням до однієї гривні).

          Це передбачено розробленою Міністерством соціальної політики постановою Кабінету Міністрів України «Про розмір середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

          Прийняття постанови забезпечить виконання Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та проведення виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки з 1 січня 2018 року.

          Виплата зазначеної компенсації проводитиметься за бюджетною програмою 2501200 «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».


          Проведено зустріч з активом громадських організацій чорнобильців

          24 жовтня 2017 року представники Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації взяли участь у спільному засіданні рад Чернігівської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» та Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля.

          У черговий раз розглядалися питання соціального захисту, пенсійного та медичного забезпечення.

          Учасників зібрання було проінформовано про хід оздоровчої кампанії 2017 року за новим порядком оплати послуги. Також під час зустрічі обговорено питання підготовки відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 14 грудня 2017 року. 

          У ході спілкування чорнобильці висловили свої побажання та пропозиції  в напрямку покращення санаторно-курортного лікування, зокрема, збільшення розрахунку вартості путівок, що дозволило б покращити побутові умови та харчування. Пропонувалися інші механізми щодо оздоровлення, зокрема, монетизація.


          Оздоровлення чорнобильців на щоденному контролі
           

          Департаментом здійснюється щотижневий контроль за оздоровленням громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що здійснюють місцеві управління соціального захисту населення.

          17 жовтня Міністерством соціальної політики України проведено селекторну нараду з цього питання, участь у якій брали представники Департаменту.

          На обліку для отримання путівок у 2017 році в місцевих органах соціального захисту населення станом на 15.10.2016 перебувало 12 потерпілих дітей-інвалідів та 1195 осіб постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, а у зв’язку із законодавчими змінами станом на 01.06.2017 – 1269 осіб.

          Виділені кошти дозволяють стовідсотково охопити оздоровчими послугами дітей-інвалідів (12), спинальників (3), та біля 80 % чорнобильців категорії 1.

          Місцевими органами соціального захисту населення вже укладено 925 тристоронніх договорів, отримано 46 гарантійних листи, за якими буде у подальшому укладено договори, за рекомендованим медичними закладами оздоровленням в осінньо-зимовий період. Задіяно 45 оздоровчих закладів для оздоровлення дорослих та дітей - інвалідів.

          Вже оздоровлено 800 чорнобильців, 72 - перебуває на оздоровленні.

          У 4 районах області оздоровча кампанія чорнобильців вже завершилася.

          Однак центральним органом влади поставлено завдання щодо повного цільового використання виділених коштів за відповідною бюджетною програмою.


           

          У районах розгорнуто роботу щодо оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Завдяки запровадженню з 2017 року нового механізму оплати послуг із санаторно - курортного лікування громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, отримали право самостійного вибору санаторно-курортного закладу. Такий механізм передбачає, зокрема, укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення.

          На даний час місцевими управліннями вже укладено 372 угоди та отримано 557 гарантійних листів щодо згоди на оздоровлення постраждалих громадян.

          Вже отримали санаторно-курортні послуги 107 осіб, ще 95 осіб, з них 3 дитини-інваліда, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, перебувають на оздоровленні - причому у закладах, які вони самі обрали залежно від власних потреб та пріоритетів.

          Довідково.

          На обліку в місцевих управліннях соціального захисту населення для отримання санаторно-курортних послуг перебуває 1269 постраждалих осіб, віднесених до категорії 1, та 12 потерпілих дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

          Міністерством соціальної політики України для забезпечення санаторно-курортними послугами постраждалих осіб області виділено 5,3 млн грн, що дасть змогу оздоровити 966 осіб категорії 1 (76 % від потреби) та 12 (100 % від потреби) дітей з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

           


          Врегульовано питання оплати праці особам, які працюють у зоні відчуження

          Урядом приведено у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 06.12.2016 № 1774-VIII акти Кабінету Міністрів України, якими регулюються питання встановлення окладів, доплат, винагород і інших виплат установ, закладів та організацій бюджетної сфери, органів виконавчої влади та інших органів, у тому числі постанову Кабінету Міністрів України від 10.09.2008 № 831 «Про доплати особам, які працюють у зоні відчуження».

          Зокрема, розміри окладів, доплат, винагород і інших виплат, обрахунки яких до 01.01.2017 проводилися у співвідношенні до мінімальної заробітної плати, будуть встановлюватися у співвідношенні до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року (1600 грн).

           


          Урядом удвічі збільшено розмір грошової компенсації на харчування дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Кабінетом Міністрів України 26 квітня ц.р. внесено зміни до своєї постанови від 8 лютого 1997 року № 155 «Про Порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи», якими збільшено розміри компенсації. Так, розміри будуть становити: для дітей віком від 6 до 10 років – 360 грн, від 11 до 14 років – 370 грн, від 15 до 18 років – 380 грн на місяць пропорційно навчальним дням, в які дні не харчувалися (було відповідно 180 грн, 185 грн, 190 грн). Ці зміни застосовуються з 1 квітня 2017 року.

          Такі зміни торкнулися лише 405 потерпілих дітей області, які навчаються на територіях радіоактивного забруднення, та 15 дітей-інвалідів. І якщо право має 420 дітей, то відшкодування здійснюватиметься лише тим дітям, які не харчуються в навчальних закладах, або тимчасово не відвідуватимуть школу з поважних причин.

           


          Міністерством затверджено розміри компенсації для чорнобильців на 2017 рік

          Наказом Міністерства соціальної політики України від 25 січня 2017 року № 111 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 16.02.2017 року № 217/30085) «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2017 рік» визначено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування на 2017 рік, які в Чернігівській області для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 становлять 398,40 грн, до категорії 2 – 199,20 гривень.

           


          Врегульовано питання видачі посвідчення дружині (чоловіку) померлих осіб, які постраждали внаслідок ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї

          Постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2017 року № 6 внесено зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 02 грудня 1992 року № 674 «Про порядок віднесення деяких категорій громадян до відповідних категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та від 20 січня 1997 року № 51 «Про затвердження Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

          Метою зазначених змін є приведення цих постанов у відповідність до норм чинного законодавства, забезпечення реалізації права дружин (чоловіків) померлих ядерників на отримання посвідчення, і відповідно, пільг та компенсацій, передбачених Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

           


          Уряд встановив розмір грошової допомоги постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку. Це передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 № 1029.

          Зокрема, розмір такої допомоги становитиме:

          – для осіб, віднесених до категорії 1 (постраждалі, які мають інвалідність, що пов’язана з наслідками аварії на ЧАЕС, та ліквідатори), – 5 250 гривень;

          – для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм, захворюваннями хребта та спинного мозку), – 17 390 гривень;

          – для дітей, інвалідність яких пов’язана із Чорнобильською катастрофою, – 10 840 гривень.

          Громадяни матимуть змогу самі вибирати санаторно-курортний заклад, якому і здійснюватиметься безготівкове перерахування щорічної грошової допомоги. При цьому, якщо цієї суми недостатньо для компенсації вартості путівки, постраждалі можуть доплатити за рахунок власних коштів.

          – Уперше застосовується такий підхід, коли людина може сама вільно вибирати санаторій чи заклад відпочинку. При цьому на таке лікування передбачена грошова допомога. Такого раніше також не було, – зазначив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

          Нагадаємо, що до прийняття постанови чорнобильці зазначених категорій могли проходити курс санаторно-курортного лікування лише у визначених на тендерах закладах. Крім того, грошова допомога постраждалим внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС не передбачалась.

          Слід зазначити, що реалізація постанови не потребуватиме виділення додаткових коштів із Державного бюджету України, адже необхідна сума коштів передбачена в межах бюджетної програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

           


          Уряд затвердив розмір середньої вартості путівки для виплати у 2016 році грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування

          Кабінет Міністрів України постановою від 14 грудня 2016 року № 947 затвердив розмір середньої вартості путівки для виплати у 2016 році грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що становить 400 гривень для осіб, віднесених до категорії 1, та дітей, які мають інвалідність, пов’язану із Чорнобильською катастрофою.

           


          З 2017 року діятиме новий порядок оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

          З 1 січня 2017 року набирає чинності постанова Кабінету Міністрів України від 23.11.2016 № 854 «Деякі питання санаторно-курортного лікування та відпочинку громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якою затверджено Порядок надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          Прийнятим Порядком визначено новий механізм оплати послуг із санаторно-курортного лікування громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 та дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи.

          Безоплатне забезпечення путівками проводитиметься шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку за надання послуг із санаторно-курортного лікування або відпочинку.

          Порядком передбачено укладання трьохсторонньої угоди між санаторно-курортним закладом, постраждалою особою та управлінням соціального захисту населення. При цьому постраждала особа має право вільного вибору санаторно-курортного закладу та за бажанням здійснювати доплату за надання додаткових послуг за рахунок власних коштів у разі недостатності суми грошової допомоги для компенсації вартості путівки у вибраному закладі.

          За бажанням громадянина, у разі відмови від отримання санаторно-курортного лікування, виплачується грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки в Україні, що встановлюється Кабінетом Міністрів України щороку. Однак зазначена норма набирає чинності з 1 січня 2018 року.

          Якщо у громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виникнуть питання щодо забезпечення санаторно-курортними путівками, то їм необхідно звернутися до управління соціального захисту населення за місцем реєстрації (проживання).

           


          Уряд удосконалив систему проведення соціальних виплат постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Кабінет Міністрів України постановою від 26.10.2016 № 759 вніс зміни до постанов від 20.09.2005 № 936 «Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та від 14.05.2015 № 285 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

          Зокрема, внесені зміни спрямовані на врегулювання питання виплати компенсацій у разі зміни місця проживання. Також з Порядку виключено норми, які стосуються виплати компенсацій та пільг постраждалим громадянам, віднесеним до категорії 4, батькам потерпілих дітей, громадянам, які проживають або працюють на територіях радіоактивного забруднення, як такі, що втратили чинність у зв’язку з прийняттям змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

          Крім того, внесені зміни сприяють забезпеченню прав громадян, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, ядерних випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складанні ядерних зарядів та проведенні на них регламентних робіт.

           


          Затверджено Порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян

          Верховною Радою України 21 квітня 2016 року внесено зміни до ст. 48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо розширення категорії осіб, які мають право на отримання одноразових компенсацій за шкоду, заподіяну здоров’ю, за втрату годувальника, та надання щорічної допомоги на оздоровлення. Зазначені компенсація та допомога виплачуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

          Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 760 затверджено Порядок виплати одноразової компенсації за шкоду, заподіяну внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї, та щорічної допомоги на оздоровлення деяким категоріям громадян.

          Зокрема, виплата одноразової компенсації здійснюється за єдиною заявою, поданою заінтересованою особою до місцевого органу соціального захисту населення протягом шести місяців з дати встановлення інвалідності або смерті годувальника.

          Крім того, зазначеним Порядком визначено перелік документів на підставі яких проводяться такі виплати.

          Одноразова компенсація виплачується у розмірах, установлених постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 2015 року № 285 «Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», а щорічна допомога на оздоровлення – у розмірах, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 12 липня 2005 року № 562 «Про щорічну допомогу на оздоровлення громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

           


          Визначено розміри доплат для громадян, які працюють у зоні відчуження

          З метою врегулювання питання щодо поновлення права громадян, які працюють у зоні відчуження, на встановлення доплат Кабінетом Міністрів України постановою від 20.04.2016 № 297 внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2008 № 831 «Про доплати особам, які працюють у зоні відчуження».

          Розмір такої допомоги зазначеним особам становить 150 відсотків мінімальної заробітної плати на 1 січня відповідного року.

          Така доплата визначається пропорційно відпрацьованому часу, але не більше від зазначеного розміру.

           


          Доплати громадянам, які працюють у зоні відчуження, – відновлено

          Президент України підписав Закон України від 04.02.2016 № 987-VIII «Про внесення зміни до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”».

          Внесені зміни поновлюють права громадян, які працюють у зоні відчуження, на отримання доплати у порядку та розмірах, визначених Кабінетом Міністрів України.

          Зазначені зміни набирають чинності з 01 січня 2016 року.

           


          Відбулися зміни в організації харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи

          З метою реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади функцію з організації безоплатного харчування дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи та навчаються на радіоактивно забрудненій території, передано на місцевий рівень. Відтепер закупівлю послуги будуть здійснювати місцеві органи соціального захисту населення.

          Зазначену норму визначено постановою Кабінету Міністрів України від 11.02.2016 № 74 «Про внесення змін до Порядку використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

          Сьогодні місцеві управління соціального захисту населення розпочали роботу щодо проведення процедури закупівлі послуги з безоплатного харчування потерпілих дітей. Оскільки для її налагодження потрібен певний час, то діти, які не будуть забезпечені харчуванням, отримають щомісячну грошову компенсацію у розмірах, передбачених постановою Кабінету Міністрів від 08.02.1997 № 155 «Про порядок та розміри компенсаційних виплат дітям, які потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи»: у віці від 6 до 10 років – 180 грн, від 11 до 14 років – 185 грн, від 15 до 18 років – 190 грн на місяць, пропорційно навчальним дням.

          Для отримання зазначеної компенсації батькам дітей необхідно звернутися до управління соціального захисту населення районної державної адміністрації за місцем реєстрації.

           


          Визначено розміри компенсаційних виплат постраждалим громадянам

          Наказом Міністерства соціальної політики України від 25 січня 2016 року № 42 «Про встановлення розмірів грошової компенсації вартості продуктів харчування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2016 рік» визначено розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування на 2016 рік, які в Чернігівській області для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 становлять 398,40 грн, до категорії 2 – 199,20 гривень.

           



          Постанова Кабінету Міністрів України № 134 від 16.05.2014 Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Зміни в порядку оздоровлення чорнобильців

          Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2015 року № 489 внесено зміни до постанови від 27.03.2013 № 261 «Деякі питання організації оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

          Так, безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок забезпечуються постраждалі особи, віднесені до категорії 1, та потерпілі діти-інваліди, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

          Потерпілі діти забезпечуються санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок з урахуванням вимог Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей». Строк перебування потерпілих дітей у закладі відпочинку за путівкою на відпочинок становить 14 днів, а у санаторно-курортному закладі за санаторно-курортною путівкою - від 21 дня до двох місяців.

          Строк перебування для постраждалих категорії 1 залишився 18 днів, однак зменшено строк перебування у санаторно-курортному закладі за санаторно-курортною путівкою для постраждалих осіб із захворюванням нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта і спинного мозку) з 45 до 35 днів.

          Змінено і умови отримання компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування.

          У разі коли постраждала особа чи потерпіла дитина протягом року перебувала на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою, але не отримувала її (крім випадку відмови від путівки), така особа чи дитина має право на отримання грошової компенсації за самостійне санаторно-курортне лікування в установленому законодавством розмірі. Право на таку компенсацію настає з дня звернення із заявою про її виплату один раз на рік.

           


          Реалізація програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

          Департаментом соціального захисту населення обласної державної адміністрації реалізується ряд державних програм, спрямованих на соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

          У минулому році було змінено головного розпорядника коштів за бюджетною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яким стало Міністерство соціальної політики України, відповідно розпорядником коштів другого рівня є Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації. Розпорядниками третього рівня були визначені спеціалізовані медичні заклади області, до яких було включено заклади охорони здоров’я обласного рівня та районів, які надавали послуги чорнобильцям на територіях, визначених радіоактивно забрудненими.

          Цього року, у зв’язку з внесенням змін до законодавства, для придбання лікарських засобів, виробів медичного призначення та лабораторних реактивів за вказаною програмою визначено 4 обласні медичні заклади, а саме: КЛПЗ «Чернігівський обласний центр радіаційного захисту та оздоровлення населення», КЛПЗ «Чернігівська обласна лікарня», КЛПЗ «Чернігівська обласна дитяча лікарня» та КЛПЗ «Чернігівський обласний онкологічний диспансер», на базі яких забезпечується надання спеціалізованої медичної допомоги постраждалим громадянам.

          Також відповідно до розпорядження обласної державної адміністрації Чернігівському обласному центру радіаційного захисту та оздоровлення населення, який свого часу мав досвід придбання та передачі лікарських засобів іншим закладам, надано можливість забезпечення медикаментами та витратними матеріалами інших лікувальних закладів області, які не включені до переліку надавачів послуг за цією програмою, для лікування постраждалих в окремих випадках та у разі потреби.

          Із загального обсягу бюджетних асигнувань, передбачених області для реалізації зазначеної бюджетної програми, що на 2015 рік становить 1,2 млн грн, фактично в область вже надійшло 555,7 тис. грн, із яких медичними закладами використано 232,5 тис. грн на закупівлю медикаментів і високовартісних препаратів для стаціонарного лікування постраждалих чорнобильців та надання їм необхідної медичної допомоги.

          В області створено всі умови для ефективного використання виділених коштів. Закупівля здійснюється у встановленому законодавством порядку в т. ч. й через проведення тендерних процедур. Департаментом соціального захисту населення здійснюється помісячний контроль за проведенням закупівель лікарських препаратів з тим, аби чорнобильці мали змогу використати медичні препарати вчасно у разі виникнення потреби.

           


          Харчування дітей потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення

          З 01 квітня 2015 року розпочинається організоване харчування 444-х потерпілих дітей у 9-ти навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Козелецького, Корюківського, Семенівського, Ріпкинського та Чернігівського районів.

          За результатами процедури закупівлі послуги з харчування зазначеної категорії дітей, Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації укладено договір з Товариством з обмеженою відповідальністю «Готельно-ресторанний комплекс «РІКО», яке визнано переможцем конкурсних торгів.

           


          Щодо змін в організації оздоровлення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

          З 01.01.2015 року набрали чинності зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», що були визначені п.4 Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII. Відповідно до цих змін пільги на санаторно-курортне лікування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в 2015 році поширюються на дорослих громадян, віднесених до категорії 1, та дітей-інвалідів, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою.

          У поточному році процедуру закупівлі послуг з санаторно-курортного лікування покладено на Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації. Закупівля зазначених послуг буде здійснюватись після надходження коштів на зазначені цілі, у порядку згідно із Законом України «Про здійснення державних закупівель» з урахуванням потреби та профілів захворювання постраждалих осіб.


           

           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах