Анонси

           



          Назад

          Підвищення рівня життя як один із шляхів подолання бідності

          Світовою спільнотою щороку 17 жовтня відзначається Міжнародний день боротьби з бідністю. Виходячи з нагальної потреби в якнайшвидшому подоланні бідності – однієї з найболючіших проблем суспільства, від якої страждає значна частина населення України, насамперед працююче населення, сім'ї з дітьми, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безробітні, інваліди, пенсіонери, бездомні громадяни та яка суттєво обмежує можливості людського розвитку, Президентом України було видано один із перших указів Указ від 26.02.2010 року № 274/2010 «Про невідкладні заходи з подолання бідності».

          Президент України Віктор Янукович постійно наголошує, що підвищення рівня життя людей є головним пріоритетом державної політики.

          На виконання Указу Президента в країні затверджено Державну цільову соціальну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. В свою чергу, розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 30 грудня 2011 року № 494 затверджено Регіональну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року.

          Регіональна програма передбачає розв’язання проблеми бідності за наступними напрямами:
          – сприяння розвитку виробництва;
          – сприяння зайнятості населення та розвитку ринку праці;
          – удосконалення механізму оплати праці та соціального діалогу з метою створення умов для гідної праці;
          – розвиток системи соціального страхування та удосконалення пенсійної системи;
          – реформування системи соціального захисту;
          – соціальна підтримка сімей, дітей та молоді;
          – поліпшення медичного обслуговування населення.

          Глава держави зазначає, що завданням державної політики є стимулювання зростання зарплат, пенсій, соціальних виплат. У сфері оплати праці – постійне збільшення мінімальної заробітної плати, удосконалення договірного регулювання відносин, що обумовить послідовне зростання матеріального добробуту працюючого населення.

          В області за січень-серпень ц.р. середня заробітна плата становить 2476 грн, що перевищує рівень аналогічного періоду попереднього року на 9,2 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) більше, ніж у 2,1 рази. А в окремих видах економічної діяльності середня заробітна плата значно вища. Так, у серпні ц.р. середні нарахування 4971 грн мали працюючі добувної промисловості і розроблення кар’єрів; 3657 грн – фінансової та страхової діяльності; 3335 грн – постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. В середньому за рік темп приросту за цими видами економічної діяльності становить від 2,2 % до 9,4 %.

          Поступово зменшується кількість працівників, яким нараховують заробітну плату в межах прожиткового мінімуму. В порівнянні з минулим роком на 0,4 в.п. зменшилась кількість працівників, які відпрацювали понад половину норми робочого часу та мали нарахування в межах прожиткового мінімуму. За останніми статистичними даними частка таких працівників складає 8,0 %.

          При цьому значно зросла чисельність тих, кому нараховують заробітну плату понад 3 прожиткових мінімуми – з 18,4 % у червні 2012 року до 21,8 % у червні п.р.

          У структурі доходів заробітна плата займає найбільшу частку – 39,5 %. Тому в області розпорядженням голови обласної державної адміністрації затверджено заходи щодо забезпечення підвищення рівня оплати праці до 2017 року.

          Досить значну частку у структурі доходів – 32,0 % – становлять пенсії (28,5 %), стипендії та соціальні допомоги. В Україні сформована потужна система державної соціальної підтримки населення. Ця система представлена цілою низкою соціальних виплат і компенсацій, спрямованих на підтримку соціально вразливих груп населення і таким чином впливає на зниження загальної нерівності у суспільстві.

          Станом на 01.09.2013 державні соціальні допомоги в області отримують 80,0 тис. осіб, що на 10,7 % більше (72,3 тис. осіб), ніж у відповідному періоді минулого року. На виплату всіх видів державних соціальних допомог сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам з початку року спрямовано субвенції з державного бюджету на загальну суму 543,3 млн грн, що майже на 19,2 % більше (455,9 млн грн), ніж за відповідний період минулого року.

          Збільшилися розміри допомоги по безробіттю та пенсійні виплати. Середній розмір допомоги по безробіттю в області у серпні 2013 року становив 88,2 % прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1147 грн) і складав 1011,24 гривень.

          Розмір середньої пенсії разом з грошовою допомогою на цю дату, в порівнянні з відповідним періодом минулого року, збільшився на 4,0 % і склав 1354,69 грн, що на 51,5 % перевищує величину прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (894 грн).

          В області 22,1 тис. сімей отримують підтримку від держави у вигляді субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги в розрахунку на одну сім’ю у серпні 2013 року становив 85,6 грн (на цю дату торік – 65,1 грн).

          Щодо показників бідності, то в країні розроблено певну методику для проведення оцінки рівня доходів та витрат. Методика передбачає ряд критеріїв: за абсолютним та відносним показником, за критерієм прожиткового мінімуму, самооцінкою домогосподарств рівня своїх доходів. Варто відмітити, що серед низькодоходних верств населення зберігається закономірність щодо перевищення доходів над витратами, а є й навпаки.

          Згідно моніторингу показників бідності у 2012 році рівень бідності в області за відносним критерієм складав 22,1 % (в Україні – 25,5 %), за абсолютним критерієм (за доходами) – 6,1 % (в Україні – 9,1 %). Глибина бідності в області за відносним критерієм становила 19,8 % (в Україні – 20,5 %), за абсолютним критерієм (за доходами) – 15,8 % (в Україні – 18,5 %).

          За рівнем та глибиною бідності область віднесено до 10 регіонів з кращими показниками.

          За останніми статистичними даними суб’єктивної оцінки межі бідності до бідних себе відносять 69,6 % домогосподарств області (у 2011 році – 55,2 % ), до небідних, але ще не представників середнього класу – 30,2 %, що на 13,4 в.п. менше, ніж у 2011 році, і лише 0,2 % (у 2011 році – 1,2 %) – до представників середнього класу, заможними не вважає себе ніхто серед опитаних домогосподарств.

          Найбільша частка домогосподарств області вказала дохід у розмірі понад 2700 грн на місяць достатнім, щоб не відчувати себе бідними. Цю суму зазначили 56 % домогосподарств (у 2011р. – 53 %), дохід у розмірі 1900–2300 грн зазначили 20,4 % домогосподарств області (у 2011р. – 19,6 %).

          Варто зазначити про те, що сільські домогосподарства вважали достатнім для того, щоб не відчувати себе бідними, значно нижчі розміри грошових доходів, порівняно з міськими домогосподарствами.

          Як свідчить аналіз, найвищі ризики бідності мають домогосподарства з дітьми, особливо з двома і більше, та особи старше 75 років.

          Отже, незважаючи на загальне підвищення рівня життя населення області та існування стійких позитивних тенденцій у боротьбі з бідністю, повністю подолати таке негативне соціальне явище досі не вдалося, як в Україні, так і в області. І тому подальше втілення державної політики щодо запобігання та подолання бідності сприятиме, якщо не повному викоріненню бідності, то принаймні досягненню щонайменшого її показника. Для цього є всі підстави.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах