Анонси

           



          Назад

          Про стан укладання колективних договорів суб’єктами господарювання області за результатами роботи в 2013 році

          У регіоні склалася дієва, цілеспрямована співпраця соціальних партнерів, яка здійснюється в рамках чинного законодавства, змін, які в ньому відбуваються, та новацій продиктованих сьогоденням, відповідно до регіональної угоди, укладеної між обласною державною адміністрацією, профспілковими об’єднаннями і господарськими органами області на 2011-2015 роки.

          Конструктивний та плідний розвиток соціального діалогу в регіоні слугує міцною базою колдоговірної роботи. За статистичними даними на Чернігівщині регулюють трудові відносини через колективний договір 2637 колективів області, що охоплює 84,7 % працюючих (в Україні – 79,8 %). Впродовж 2013 року відбулося зменшення середньоспискової чисельності працівників на 7,3 тис. осіб, а відтак, і кількості охоплених, як і в цілому по країні. За показником охоплення працюючих колективними договорами область посіла 11 місце серед інших областей країни.

          За видами економічної діяльності повністю охоплені колдоговірним регулюванням відносин працівники в державному управлінні й обороні; обов’язковому соціальному страхуванні й поштовій та кур’єрській діяльності, майже всі – в операціях з нерухомим майном – 98,5 %; охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги – 97,9 %; освіті – 93,3 %, значний відсоток у промисловості та будівництві – 88,2 %; діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – 87,9 %. Найнижчий відсоток охоплення в оптовій та роздрібній торгівлі; ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів – 38,6 % та фінансовій та страховій діяльності – 42,7 %. В сільському господарстві, лісовому та рибному господарстві – 71,5 %.

          Органами соціального захисту населення, на яких покладено функцію реєстрації колдоговорів, зареєстровано понад 4,8 тис. примірників колективних договорів, з яких понад 2,2 тис. колдоговорів укладено на підприємствах, що статистично не обстежуються, тобто малих, чисельністю до 10 осіб.

          Місцеві управління праці та соціального захисту населення в межах повноважень сприяють організації переговорного процесу між сторонами соціального діалогу та надають їм всебічну організаційно-методичну допомогу шляхом роз’яснень чинного законодавства та його застосування.

          Оскільки в колдоговірній практиці важливо враховувати зміни в трудовому законодавстві, соціальними партнерами вирішено проводити правороз’яснювальну роботу серед різних категорій працюючих, в тому числі керівників, спеціалістів, профспілкових лідерів з метою регулювання відносин. Це дає змогу на первинному рівні уникати конфліктів між сторонами соціального діалогу. Зокрема, соціальними партнерами для сторін були розроблені методичні матеріали з питань укладення колективних договорів, використання яких дає змогу сторонам ефективно регулювати відносини. В свою чергу, змінилося відношення до колективного договору самих працюючих, бо у сучасних умовах колективні договори, як нормативні документи, детально регулюють всі сторони соціально-трудових відносин та здатні соціально захистити, перш за все, найманих працівників, а інколи і членів їх сімей, якщо дозволяє фінансово-економічний стан підприємства. Роботодавець також має переваги в ефективному управлінні, якщо відносини урегульовані.

          Для поліпшення колдоговірної роботи, розвитку соціального діалогу на низових рівнях соціальними партнерами регіонального рівня впродовж 2013 року проведено 44 заходи даного напрямку, з них 11 семінарів-навчань в районах та містах області спільно з Федерацією профспілкових організацій області, інформація про проведення яких в обов’язковому порядку розміщується на офіційному веб-сайті Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, що заохочує брати участь слухачів у роботі таких семінарів.

          У жовтні минулого року підготовлено та проведено засідання прес-клубу «Ділове слово», направлене на підвищення рівня життя, пошуку резервів для розширення застосування додаткових виплат до заробітної плати, які мають урегульовуватися через механізм колективного договору. Впродовж року проведено ряд «круглих» столів, інших заходів, направлених на захист прав працюючих, під час проведення яких акцентовано увагу на прогресивних методах регулювання відносин, а саме через колективний договір. Окрім цього, підготовлено та опубліковано ряд статей в місцевих друкованих ЗМІ, направлених на популяризацію колдоговірного регулювання відносин.

          Проведені заходи дали змогу широкому висвітленню переваг колдоговірного регулювання відносин, найактуальніших аспектів застосування трудового законодавства з метою упередження його порушень та недопущення обмеження обсягу трудових прав працівників.

          Робота в даному напрямку продовжується та удосконалюється. Вже в цьому році проведено 7 заходів, зокрема, взято участь у чотирьох семінарах-навчаннях для представників органів виконавчої влади, де акцентовано увагу на актуальних питаннях в сфері колдоговірного регулювання відносин; робочій зустрічі з керівниками підприємств, які виплачують низьку заробітну плату, щодо можливості передбачати в колдоговорах додаткові гарантії в сфері оплати праці, та ін. Мета таких заходів – упередження порушень трудового законодавства, надання рекомендацій щодо шляхів підвищення рівня оплати праці, забезпечення ефективної зайнятості, встановлення пільг та компенсацій в межах фінансових можливостей.

          Окрім цього, в Департаменті соціального захисту населення облдержадміністрації запроваджено роботу «гарячої» телефонної лінії. Щоденно, впродовж робочого дня, спеціалістам підприємств, установ, організацій та працюючому населенню області надаються роз’яснення щодо застосування трудового законодавства, в тому числі з питань колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

          Як свідчить практика, на підприємствах, де укладені колективні договори, стан соціально-трудових відносин більш стабільний: у колективах рідше виникають непорозуміння, а проблеми, що з’являються, вирішуються шляхом переговорів відповідно до взятих сторонами зобов’язань.

          За результатами слухань в Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці, учасниками яких були представники від області, в тому числі Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, щодо виконання в країні Європейської соціальної хартії (переглянутої), з метою ефективної реалізації права на укладення колективних договорів місцевим управлінням праці та соціального захисту населення для сторін соціального діалогу надіслані відповідні рекомендації щодо включення положень в колдоговори з тим, щоб норми Хартії в країні виконувалися.

          Окрім цього, відповідно до спільних зобов’язань, соціальні партнери рекомендують сторонам при укладанні колективних договорів включати до них також зобов’язання щодо забезпечення жінкам і чоловікам права на однакові можливості при найманні на роботу, вільний вибір професії чи роду роботи, на просування по службі та гарантію зайнятості, рівну винагороду, включаючи одержання пільг, на рівні умови щодо рівноцінної праці, а також на рівний підхід до оцінки якості роботи, на оплачувану відпустку, охорону здоров’я та безпечні умови праці, соціальне забезпечення та ряд інших питань гендерного аспекту. Не залишені осторонь питання ветеранів праці, які в минулому були працівниками відповідних колективів. Зокрема, рекомендовано включати до колдоговорів певні пільги для даної категорії населення, тому ряд колективних договорів містять положення щодо надання на пільгових умовах транспорту, власної продукції тощо.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах