Анонси

           


          Інформаційні матеріали

          Назад

           

          Розкажи людям
               про ініціативу «Ти як?»

          Якщо ти читаєш цей текст, то розумієш, наскільки важливе ментальне здоров'я: воно як невидимий двигун, який має працювати без збоїв. І наскільки важливо, щоб люди в емоційній біді дізналися про “Ти як?”.

           

           

          Всеукраїнський урок з ментального здоров’я

          «Ти як? Повертаємось до школи!»

           

          Перший урок в українських школах у новому навчальному році було присвячено ментальному здоров’ю. Для учнів 1–6 класів розмову на цю тему у відеоформаті провела психологиня Світлана Ройз, для старших учнів – психологиня Катерина Тімакіна та психолог Ілія Єлісей Касторних.
          Уроки розроблено МОН України спільно з Всеукраїнською програмою ментального здоров’я «Ти як?», ініційованою першою леді Оленою Зеленською, у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я КМУ, Асоціацією інноваційної та цифрової освіти, розділом «MEGOGO Освіта» від медіасервісу MEGOGO та за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine.

           

           

          Етика взаємодії у періоди стресу

          Новий розділ «Довідника безбар’єрності» – про самодопомогу та підтримку людей у стресі. Він дає рекомендації з турботи про себе та інших, а також містить поради щодо етики взаємодії з різними людьми. Наприклад, чи доречно незрячу людину брати під руку або як спілкуватися з людиною з порушеннями слуху.

           

          Міжнародне дослідження щодо ментального здоров’я

          На замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів, який пройшов 6 вересня у Києві за ініціативою першої леді Олени Зеленської, авторитетна британська компанія Alligator Digital провела дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в різних країнах світу.
          Всього охоплено 11 країн, серед яких – Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Ізраїль, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Україна, Хорватія, Японія. Проведено 11 000 інтерв’ю – по 1 000 в кожній країні серед респондентів віком 13+.

           

           

          Базові навички турботи про себе та інших

          У стресовій ситуації ми нібито втрачаємо звичні радари та опори, можемо звинувачувати себе та знецінювати свої здобутки. Цей довідник пропонує техніки з допомоги іншим і собі насамперед, бо за будь-яких обставин кисневу маску спершу надягаємо на себе.
          Довідник базується на матеріалах ВООЗ та є адаптованим посібником «Базові психосоціальні навички. Довідник для осіб, залучених до реагування на COVID-19».

           

           

          Відеоролики про те, як перемогти стрес

          Природа стресу і навіщо він потрібен. Важливість відпочинку і саморозвитку під час війни. Сила запитань «як ти себе почуваєш» чи «що ти відчуваєш зараз». Стримування почуттів – хороший спосіб витримати все, що відбувається, чи шкідлива модель поведінки.
          Серія анімаційних відеороликів зрозумілими образами і простою мовою відповідає на ці питання, а також дає рекомендації з психологічної підтримки себе й тих, хто поруч.

           

           

          Важливі навички в періоди стресу

           

          Ілюстроване керівництво ВООЗ з 5-ти розділів, кожен з яких містить нову техніку допомоги собі під час стресу. Ці техніки прості та дієві. Для зниження рівня стресу їх достатньо застосовувати лише кілька хвилин на день.
          Ти можеш працювати з посібником вдома, під час перерв на роботі, перед сном або в будь-який інший час, коли буде нагода зосередитися та потурбуватися про себе.

           

           

           

          Спеціальний сезон подкасту «Простими словами»

           

          Спеціальний сезон подкасту «Простими словами» від The Village Україна про здоровʼя під час війни вийшов у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Проєкт реалізовано за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я у співпраці з Координаційним центром із психічного здоров’я Кабінету міністрів України та ГО «Безбар’єрність».
          Гостею дебютного епізоду стала перша леді Олена Зеленська.

           

           

           Особливості комунікацій з людьми, які пережили полон та катування

          Як допомоги людям пережити травматичний досвід полону? Чи потребують вони особливого ставлення до себе? І яким воно має бути? Як правильно підібрати слова,? Що взагалі потрібно робити, аби просто надати підтримку?
          Практичні відповіді надає посібник «Особливості роботи з пацієнтами, які пережили полон та тортури, сексуальне насильство пов’язане з конфліктом. Рекомендації для фахівців медичної сфери», створений на основі досвіду ГО «Блакитний птах» та ДЗ «Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лісова поляна» МОЗ України».

           

           

          Гід «ПТСР лікується. Як допомогти собі та близьким?»

          Простими словами про ПТСР розповідає гід від платформи доказової інформації «Бережи себе», експертну оцінку якому надавала Любов Чигринська, лікарка-психологиня, експертка Координаційного центру з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України.
          У 15 невеликих розділах описуються симптоми розладу, процес його перебігу, вплив на ментальне та фізичне здоров’я. Є поради, як підтримати близьку людину та куди звертатися, якщо бачите «червоні прапорці» – сигнали про допомогу.
          Серед інформаційних партнерів проєкту – Всеукраїнська програма ментального здоров'я.

           

           

          Дослідження у межах проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери»

          Об'єктом дослідження стали потреби та спроможності медичних закладів Харківської, Запорізької та Миколаївської областей-учасниць проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоров'я та формування стійкості працівників медичної сфери», реалізованого у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я.
          Терміни проведення дослідження: серпень-жовтень 2023 року.

           

           

          Посібник для тренера «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія»

          Цей посібник є опорним методичним матеріалом для проведення тренінгу для держслужбовців, роботодавців, працівників соціальних служб, центрів зайнятості, психологів, педагогів, лікарів та усіх, хто дотичний до роботи з людьми, які мають бойовий досвід.
          Посібник створено у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської – Всеукраїнської програми ментального здоров’я, за підтримки ВООЗ. Авторський колектив: Акименко Ю.Ф., Кириленко М.І., Лахтадир А.М., Одиниця В.В. Проєкт реалізовано Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, експертна підтримка – ГО «Безбар’єрність».

           

           

          Рекомендації щодо психосоціальної підтримки в закладах охорони здоров’я

          Рекомендації підготовлено у межах проєкту «Посилення спроможності закладів охорони здоровʼя та формування стійкості працівників медичної сфери».
          Вони стануть в пригоді обласним та міським управлінням охорони здоров’я, керівникам закладів охорони здоров’я, співробітникам лікарень, психіатрам, лікарям-психологам, психотерапевтам, психологам, фахівцям у сфері громадського здоров’я.

           

          Платформа «РАЗОМ»

          Сайт, де зібрано кращі практики працевлаштування осіб з інвалідністю, аналітика, інформаційні матеріали, новини та законодавство щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. 

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах