Анонси

           



          Назад

          Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів слухання на тему: «Про стан виконання Стратегії подолання бідності»

          Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів 07 квітня 2021 року провів слухання у режимі відео конференції на тему «Про стан виконання Стратегії подолання бідності», в яких взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олена Дума та представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. Слухання відбулися за участі депутатів Верховної Ради України, представників центральних органів виконавчої влади, соціальних партнерів, науковців, представників Міжнародної організації праці.

          Починаючи з 2001 року Україна розробляла комплекс заходів, направлених на подолання бідності. Заходи охоплювали підвищення соціально-економічного розвитку країни, визначення та запровадження соціальних стандартів, розробку нормативно-правової бази, підтримку вразливих верств населення. Значна увага учасників слухань була приділена обговоренню результатів реалізації Стратегії подолання бідності, затвердженої розпорядженням КМУ від 16 березня 2016 року №161-р, що була розрахована на п’ять років.

          За цей час, як зазначив заступник міністра Мінсоцполітики України Віталій Музиченко, переважна кількість заходів була виконана: розширено сферу соціальних послуг та доступ до неї, зросли соціальні виплати для вразливих верств населення, зокрема, малозабезпечених сімей, сімей з дітьми, пенсійні виплати, монетизовано субсидії, запроваджено нові види допомог, такі як, «пакунок малюка», «муніципальна няня». Створено електронні реєстри соціальних виплат, удосконалено соціальні послуги через територіальні громади.

          Учасники обговорення акцентували увагу на важливості формування прожиткового мінімуму в Україні. Прожитковий мінімум є основою соціальної політики держави, показником, від якого залежить величина всіх соціальних виплат та допомог, мірилом рівня життя та єдиним соціальним стандартом у сфері праці.

          На сьогоднішній день законодавчо встановлений рівень прожиткового мінімуму на одну особу та для основних соціальних і демографічних груп населення є значно нижчим від фактичного прожиткового мінімуму, оскільки, на думку більшості, не задовольняє мінімальних потреб населення, не враховує інфляційні процеси, зростання цін на товари і послуги (у т. ч. комунальні), раціон повноцінного збалансованого харчування.

          Учасники слухань зазначили про необхідність продовження роботи у напрямку підвищення рівня життя, яке має базуватися на соціально-економічному розвитку та підтримці вразливих верств населення.

          Відповідно до моніторингу деяких показників рівня життя населення області за статистичними даними у грудні 2020 року частка працівників, яким оплачено 50% і більше робочого часу та яким заробітна плата нарахована в межах мінімальної, становила 9,2%, тоді як по Україні – 7,0%.

          Найбільший відсоток отримувачів низьких зарплат зафіксовано за такими видами економічної діяльності як мистецтво, спорт, розваги та відпочинок (29,6%); тимчасове розміщування й організація харчування (29,3%); операції з нерухомим майном (15,4%) та надання інших видів послуг (12,6%).

          Середньомісячна заробітна плата в області за січень-лютий 2021 року становить 10000 грн, що перевищує її розмір за відповідний період 2020 року на 17,5% та забезпечує рівень мінімальної заробітної плати (6000 грн) у 1,7 раза.

          За видами економічної діяльності середня заробітна плата працівників у лютому 2021 року порівняно з лютим 2020 року зросла на 18,5% (в Україні – на 15,7%) і становила 10122 грн (в Україні – 12549 грн), що в 1,7 рази перевищує розмір мінімальної заробітної плати (6000 грн). Порівняно з попереднім місяцем зростання – на 2,5% (в Україні – на 1,7%).

          Середній розмір допомоги по безробіттю за цей період становив 3930,16 грн, тобто 173,1% прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (2270 грн), середній розмір пенсійної виплати порівняно до аналогічного періоду 2020 року збільшився на 551,72 грн і становив 3338,69 грн (на 01.03.2020 – 2786,97 грн), що в 1,9 разів перевищує величину прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (1769 грн).

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах