Анонси

           



          Назад

          Марина Лазебна взяла участь у нараді щодо заходів, передбачених Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні

          Міністр соціальної політики Марина Лазебна взяла участь у нараді щодо обговорення подальших кроків реалізації завдань і заходів, передбачених Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яка відбулась під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участю Першої Леді Олени Зеленської.

          Марина Лазебна наголосила, що Національна стратегія – це амбітний план для всієї держави і реалізовувати його мають всі без виключення центральні органи виконавчої влади.

          «Важливо, що Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні комплексно підходить до того, як включити всі соціальні групи у суспільне життя, і при цьому таргетує забезпечення рівних можливостей для кожної окремої групи (жінок, людей з інвалідністю, людей поважного віку, сімей з дітьми, тощо), залучає представників різних соціальних груп у вирішення питань, які стосуються їх прав та інтересів», - підкреслила Міністр.

          Так, для забезпечення комплексного підходу до усунення бар’єрів для людей з інвалідністю Мінсоцполітики розробило Національний план дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року. Велика увага в ньому приділяється питанням реабілітації людей з інвалідністю, дітей з інвалідністю, працевлаштуванню людей з інвалідністю, у тому числі шляхом впровадження для роботодавців стимулюючих механізмів, розумному пристосуванню робочих місць для потреб осіб з інвалідністю, їх супроводу на робочому місці. Для посилення представництва інтересів осіб з інвалідністю на державному та місцевому рівнях Мінсоцполітики розпочинає запровадження нового ефективного механізму фінансової підтримки громадських об’єднань осіб з інвалідністю.

          Для того, щоб кожна людина мала безперешкодний доступ до якісних та безпечних соціальних послуг за місцем свого проживання, Уряд затвердив розроблену Мінсоцполітики стратегію цифровізації соціальної сфери, в рамках якої створюється Єдина інформаційна система соціальної сфери. Це надасть можливість кожній людині отримати соціальний захист та допомогу, звернувшись через «єдине вікно» дистанційно з будь-якого куточка України, уникнути черг, збору купи довідок, а державі – бачити в одному місці всі соціальні групи та їх потреби.

          Дуже важливо, що проект Національної стратегії містить завдання та конкретні очікуванні результати деінституціалізації, виконання яких дасть змогу відійти від практики інституційного догляду дітей та забезпечити безпечний догляд і виховання кожної дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовищі.

          «Місцева влада має побачити кожну дитину, яка перебуває в закладі, кожну родину з дитиною, якій потрібна підтримка та соціальні послуги, і забезпечити їх задля того, щоб дитина проживала в сім’ї», - зазначила Марина Лазебна.

           

          Довідково
          Національна стратегія зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року розроблена в межах ініціативи Першої Леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» та на виконання Указу Президента України. Документ розроблений міжвідомчою робочою групою при Кабінеті Міністрів України, до якої увійшли 11 міністрів, народні депутати, представники Офісу Президента України, Національного інституту стратегічних досліджень, громадянського суспільства та експерти.

          Стратегія передбачає 6 основних напрямків формування безбар’єрності: фізична, інформаційна, цифрова, суспільна та громадянська, освітня та економічна.

           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах