Анонси

           



          Назад

          Мінсоцполітики розробляє комплексну систему соціальної підтримки сімей військових та ветеранів

           

          Мінсоцполітики вибудовує цілісну систему соціальної підтримки військовозобов’язаного, військовослужбовця і ветерана та їхніх сімей на всіх етапах несення військової служби, – починаючи від мобілізації і завершуючи поверненням до цивільного життя.

          Підходи, концепцію та новації, які супроводжуватимуть цей процес, окреслила радниця міністра соцполітики Наталія Кавецька на соціальному заході «Війна – точка відліку для українців».

          За її словами, йдеться, зокрема, про соціальний супровід військових та їхніх сімей на базі підрозділів Збройних Сил України. Мета –  забезпечити якісну соціальну підтримку військовим та їхнім родинам, насамперед консультування та допомогу у розв'язання цивільних питань (приміром, у військового залишилися одинокі літні батьки, є дитина з інвалідністю, його сім’я належить до ВПО). «Наш підхід полягає у тому, що військовий не повинен перейматися про цивільні потреби своєї сім’ї – у їх вирішенні мають допомогти соціальні працівники. Тоді наші захисники і захисниці зможуть повністю сконцентруватися на своїй військовій службі», – розповіла Наталя Кавецька.

          Також Мінсоцполітики розвиває надання соціальних послуг у межах закладів охорони здоров’я, зокрема,  вже у 16 ЗОЗ введена діяльність соціальних працівників, які є членами мультидисциплінарної команди фахівців, що супроводжують військового після поранення, додала радниця Міністра. У першу чергу така вчасна консультація й допомога необхідні військовим, які отримали травмування.

          Передбачено і послугу соціального супроводу ветеранів – осіб з інвалідністю – на робочому місці.

          Крім того, показала свою ефективність програма соціального відновлення військового разом із сім’єю: протягом тижня вони відпочивають у супроводі військових та цивільних психологів, соціальних працівників та педагогів, додала радниця Міністра. Така програма відновлення містить компоненти групової роботи, індивідуального та сімейного консультування, арт та тілесної терапії.

          Послуга соціальної адаптації впроваджується і на етапі, коли ветеран повертається в громаду, зазначила Наталя Кавецька. Ця послуга передбачає допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних потреб чи потенційних проблем, шляхів їх задоволення; допомогу ветерану у формуванні подальшого плану розвитку у всіх сферах життєдіяльності. Для нього також мають створити умови  для формування та розвитку соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції. Ветеран також може розраховувати на допомогу в зміцненні/відновленні родинних і суспільно корисних зв’язків.

          «Наше завдання, – щоб на будь-якому етапі військовозобов’язаний, військовий, ветеран та їхні родини розуміли, що вони мають від держави соціальну підтримку. Допомогти в якісному наданні послуг має впровадження електронного кейс-менеджменту –  цифрової системи, яка міститиме всю соціальну історію військового. Мінсоцполітики намагається максимально роздержавити ринок надання соціальних послуг, впровадивши закупівлю соціальних послуг у недержавних надавачів – громадських / благодійних організацій, які мають фахову підготовку, досвід роботи з сім’ями військових / ветеранів та є в реєстрі надавачів соцпослуг», – резюмувала Наталя Кавецька.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах