Анонси

           



          Назад

          Уряд удосконалив спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги для ветеранів та членів їх сімей

          Кабінетом Міністрів України 04 грудня 2023 року прийнято постанову № 1270, якою вносяться зміни до Порядків та умов надання безоплатної психологічної допомоги (постанови Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 497 та від 29 листопада 2022 року № 1338).

          Йдеться про збереження та відновлення психічного здоров’я осіб, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб, постраждалим учасникам Революції Гідності та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

          Даним документом удосконалено спосіб організації та надання послуг із психологічної допомоги, яка дозволить забезпечити швидкий та безкоштовний доступ до кваліфікованої психологічної допомоги для ветеранів і членів їх сімей з метою подолання наслідків стресу та покращення стресостійкості,  забезпечити профілактику виникнення та загострення психічних розладів, підвищити рівень якості життя цільових категорій отримувачів послуг.

          Порядком № 1338 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 4 грудня 2023 р. № 1270) передбачено 3-рівневу систему надання психологічної допомоги ветеранам, запроваджено ведення Реєстру суб’єктів надання послуг із надання психологічної допомоги.

          Метою надання психологічної допомоги є збереження та відновлення психічного здоров’я, загального благополуччя та якості життя, профілактика та попередження розвитку психічних та поведінкових розладів отримувачів послуг; подолання складних життєвих обставин; зниження частоти та тяжкості наслідків травматичних подій для психічного здоров’я особи; попередження інвалідності.

          Своєю чергою Мінветеранів здійснюватиме відшкодування вартості наданих послуг із психологічної допомоги на підставі поданих в установленому порядку звітів про послуги, які надані у звітному періоді відповідно до укладених договорів в межах бюджетних асигнувань, передбачених на відповідний період, та актів наданих послуг на рахунки суб’єктів надання послуг, зазначені у договорах про відшкодування вартості послуг.

          Також вищезазначеним Порядком створено умови для залучення недержавних надавачів послуг, забезпечивши погодинну оплату у розмірі 254,18 грн (без податку на додану вартість).

          На третьому рівні залучаються надавачі послуг із психологічної допомоги з числа тих, ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики проте не уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із НСЗУ. Відшкодування визначено як глобальна ставка на місяць на одну команду з чотирьох фахівців та становить 153 100 гривень (без податку на додану вартість).

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах