Анонси

           



          Назад

          "Життєстійкість - це те, чого потрібно навчитися зараз кожному з нас": надавачі послуги пройшли навчання та розпочинають проєкт у громадах

          Життєстійкість – вміння бути емоційно та ментально стабільним і продуктивним, навіть за кризових умов. Цю навичку можна сформувати та розвинути, а також – навчити їй інших. Саме тому Мінсоцполітики ініціювало проєкт, в рамках якого кожна територіальна громада у партнерстві з громадським сектором зможе формувати навичку життєстійкості у своїх мешканців.

          Поштовх до старту проєкту дала постанова Кабміну №1049. Відтоді Міністерство соціальної політики залучає громади з усієї України та спільно з Фондом соцзахисту осіб з інвалідністю проводить конкурс серед надавачів соціальних послуг. Наразі до проєкту приєдналися 32 громади, з них 9 мають відібраних надавачів послуги. 

          Ольга Кухарчук – соціальна менеджерка в команді надавача соціальної послуги ГО “Здолбунівський фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів “Надія”, яка сталапереможцем конкурсу у місті Здолбунів, Рівненської області. Разом із колегами  вони вже пройшли навчання на тренінгах від партнерських організацій - ЮНІСЕФ та ВООЗ. Пані Ольга розповідає, чому цей крок є украй важливим у підготовці команди до роботи в полях:

          “Цей контент був не лише цікавим, а й максимально актуальним для нашого сьогодення. Найкраще те, що обидві програми - “Самодопомога Плюс” та “Батьківство без стресу”- ми вже готові брати в роботу та втілювати у своїй громаді. Саме через них ми плануємо розвивати ті компетенції, які допоможуть у комплексному формуванні такої складної навички, як життєстійкість. Будьмо чесні, життєстійкість - це те, чого потрібно навчитися зараз кожному з нас”.

          Разом із Ольгою, соціальною менеджеркою, працюватимуть ще двоє психологів та двоє фахівців із соціальної роботи. Фокусом перших стануть індивідуальні та групові заняття, консультації і тренінги. Натомість, соціальні працівники проводитимуть загальну оцінку соціальних потреб, консультуватимуть людей з різних соціальних питань та скеровуватимуть їх до потрібних служб.

          “Найбільшу потребу у цій послузі ми бачимо серед родин загиблих та зниклих безвісти – саме їм ми приділятимемо зараз найбільше уваги. Також, вже бачимо, що активно працюватимемо із військовослужбовцями та їхніми родинами, сім’ями з маленькими дітьми”, – коментує Ольга Кухарчук найближчі плани з реалізації послуги. І додає, що у 2024 році робота фахівців буде спрямована на зниження  рівня стресу і тривожності, формування навичок першої психологічної допомоги близьким. Окремим вектором стане надання психологічної підтримки у пошуку особистісних ресурсів через створення груп самопідтримки. А в подальшому – планується розвиток волонтерських ініціатив на базі простору, де надаватиметься послуга з життєстійкості. 

          При цьому, варто розуміти, що звернутися по послугу може кожен мешканець громади, незалежно від віку, статусу, чи місця реєстрації. 

          Для підвищення кваліфікації та розвитку компетентностей надавачів послуги з формування життєстійкості Мінсоцполітики спільно з партнерами проводять навчальні тренінги - “Батьківство без стресу” від ЮНІСЕФ та ГО “Всеукраїнський громадський центр “Волонтер” та “Самодопомога Плюс” від ВООЗ.

          Більше інформації про конкурс надавачів читайте за лінком 

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах