Анонси

           



          Назад

          «Громада для людей: місце де хочеться жити» — Мінсоцполітики провело Форум до Всесвітнього дня соціальної роботи

          Сьогодні, 19 березня, Міністерство соціальної політики провело Форум «Громада для людей: місце де хочеться жити», який об’єднав під одним дахом очільників громад, урядовців, представників Офісу Президента, міжнародних організацій та бізнесу. Подія відбулася з нагоди Всесвітнього дня соціальної роботи.

          За даними Мінсоцу, в Україні на 100 тисяч громадян припадає 76 соціальних працівників, у той час як, наприклад, у Великій Британії — 186, а у США — 200. Для того, щоб мотивувати громади надавати людям більше соціальних послуг, Міністерство запросило очільників громад дізнатися більше про вдалі приклади впровадження інноваційних ініціатив як в Україні, так і за кордоном.

          Про цілі, які ставить собі держава у досягненні сталого розвитку соціальних послуг, розповіла заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Соколовська.

          «Офіс Президента разом з Міністерством соціальної політики зараз багато працюють над тим, щоб розвантажити працівника від рутинних процесів та звільнити йому час для надання психосоціальних послуг. Один з напрямів роботи — цифровізація послуг та процесів, що допоможе соціальному працівнику приділяти більше часу психосоціальному супроводу громадян», — сказала Юлія Соколовська.

          Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович у своєму виступі представила бачення розвитку сфери соціальних послуг та громади як місця, де кожна людина повинна мати можливість отримати весь спектр послуг, у тому числі з психосоціальної підтримки. 

          Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович наголосила: у той час як багато людей прирівнюють соціальну політику до грошових виплат, насправді, самими лише виплатами розв’язати більшість соціальних проблем не вдасться. У той час як у 35-ти країнах Організації економічного співробітництва та розвитку частка негрошових соціальних послуг у загальній структурі соціальних витрат становить 20-30%, в Україні це лише 6%.

          “Чи допоможе виплата ветерану з посттравматичним синдромом, який не спить щоночі? Чи жінці, яка живе під тиском домашнього насильства? Чи людині, яка кілька разів втрачала житло і зараз опинилась у чужому місті, без підтримки близьких та друзів? Це ті завдання, які має вирішувати комплексна соціальна послуга. Виплата — тільки один з інструментів. Завдання соціальної сфери, громад та соціальних працівників – формувати спроможність: допомагати людині виходити зі складних життєвих обставин та пропонувати їй шлях до кращого життя та більшої економічної самостійності. Підтримка завжди має починатись із послуги і за потреби доповнюватись виплатою», — сказала Оксана Жолнович.

          Під час заходу  відбулось три панельні дискусії: «Місце дитинства», «Місце стійкості» та «Місце турботи». На першій були порушені питання соціальних послуг для сімей з дітьми у громадах. Друга панельна дискусія була присвячена темі життєстійкості і ментального здоров’я. А на третій панелі учасники обговорили розвиток адресних соціальних послуг для підтримки людей у громадах.

          «Ми маємо робити все, щоб люди  у громадах відчували, що вони важливі і потрібні. Мінсоцполітики намагається розвивати ринок соціальних послуг із залученням, як держави, так і громадських організацій та міжнародних партнерів», — відзначила заступниця Міністра соціальної політики Уляна Токарєва.

          Форум зібрав в офлайн- та онлайн-форматі понад 1000 учасників з громад по всій Україні.

          Кожна з панелей зібрала найкращі практики Європейського Союзу, українських громад, та неурядових організацій, який має посилити соціальну підтримку на локальному рівні. Такий діалог є важливим для створення ефективних та результативних стратегій щодо успішного розвитку соціальних сервісів та послуг у громадах. Щобільше він є основою для демократичного суспільства, де кожен громадянин має можливість впливати на прийняття рішень.

          Форум було організовано у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.

          Більше про кожну з панельних дискусій можна дізнатися тут:

          Запис трансляції Форуму — за посиланням. 

          Фотографії — за посиланням .

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах