Анонси

           


          Соціально-трудові відносини та оплата праці

          Назад

          <<<12 - 22 з 33>>> Архів
          02 Грудня 2015 12:03
          Законодавство

          Трудовий договір, особливості його укладення

          Право на працю реалізується укладенням трудового договору про роботу на підприємстві, в у станові, організації або з фізичною особою (ч. 2 ст. 2 КЗпП).

          Отже, трудовий договір – основна, загальна форма виникнення трудових правовідносин. Визначення трудового договору закріплене КЗпП.

          Відповідно до ст. 21 КЗпП трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, потрібні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором угодою сторін.

          Сторони трудового договору: з однієї, сторони – працівник, з іншої – власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, фізична особа, яка відповідно до законодавства використовує найману працю. Це означає, що трудовий договір є двосторонньою угодою.

          Отже, в разі укладення трудового договору як працівник,

          02 Грудня 2015 11:54
          Законодавство

          Особливості розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

          Порядок розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу регулюється ст. 40 КЗпП, якою передбачено випадки, коли трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення його строку можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом за наявності певних підстав.

          Згідно зі ст. 42 КЗпП у разі скорочення чисельності чи штату працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці переважне право на залишення на роботі надається працівникам з більш високою кваліфікацією і продуктивністю праці.

          Якщо умови продуктивності праці і кваліфікації однакові, то перевага в залишенні на роботі надається:
          - сімейним – за наявності двох і більше утриманців;
          - особам, у сім’ї яких немає інших працівників із самостійним заробітком; - працівникам з тривалим безперервним стажем роботи на такому підприємстві, в установі, організації;
          - працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва;
          - учасникам бойових

          22 Вересня 2014 10:50
          Законодавство
          19 Червня 2014 11:44
          Законодавство

          Про гарантії працівникам, звільненим на підставі п. 3 ст. 36 КЗпП під час часткової мобілізації

          За статтею 40 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» гарантії правового і соціального захисту громадян України, які виконують конституційний обов'язок щодо захисту Вітчизни, забезпечуються відповідно до законів України «Про Збройні Сили України», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв'язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей» та іншими законами.

          Призов військовозобов'язаних та резервістів на військову службу у зв'язку з мобілізацією та звільнення з військової служби у зв'язку з демобілізацією проводяться в порядку, визначеному Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (ст. 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»).

          Указами Президента України від 17.03.2014 р. № 303/2014 та від 06.05.2014 р. № 454/2014 «Про часткову мобілізацію», затвердженими Законами України від 17.03.2014 р. № 1126-VII та від 06.05.2014 р. № 240-VII, оголошено і розпочато часткову мобілізацію.

          З 8 червня 2014 р. набрав чинності Закон України від 20.05.2014 р. № 1275-VІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації» (далі – Закон № 1275).

          Цим Законом унесено зміни до низки чинних законодавчих актів України, в тому числі КЗпП, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Податкового кодексу України,

          05 Травня 2014 16:12
          Новини

          Дії керівника підприємства в разі призову або вступу працівника на військову службу

          Пунктом 4 ст. 3 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» визначено види військової служби.

          Призов або вступ працівника на військову службу в мирний час

          За пунктом 3 ст.36 КЗпП трудовий договір підлягає розірванню в разі призову або вступу працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу.

          Підставою для розірвання трудового договору є повістка військового комісаріату про призов або вступ на військову службу. Ця норма законодавства є чинною в мирний час.

          Вихідна допомога в разі призову або вступу працівника на військову службу не виплачується, оскільки норма щодо виплати вихідної допомоги в розмірі двох мінімальних заробітних плат визнана Конституційним Судом України неконституційною (рішення від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008), крім випадків, коли виплата такої допомоги передбачена колективним договором підприємства, установи, організації.

          Статтею 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» за військовослужбовцями строкової служби, які до призову працювали на підприємствах, в установах й організаціях незалежно від форм власності і господарювання, зберігається під час звільнення з військової служби право на працевлаштування їх у тримісячний строк на те саме підприємство, в установу чи організацію або до їхніх правонаступників на посаду, не нижчу за ту, яку вони обіймали до призову на військову службу. Вони користуються за інших рівних умов переважним правом на залишення на роботі під час скорочення чисельності або штату працівників

          01 Квітня 2014 15:28
          Підсумки роботи

          Про стан укладання колективних договорів суб’єктами господарювання області за результатами роботи в 2013 році

          У регіоні склалася дієва, цілеспрямована співпраця соціальних партнерів, яка здійснюється в рамках чинного законодавства, змін, які в ньому відбуваються, та новацій продиктованих сьогоденням, відповідно до регіональної угоди, укладеної між обласною державною адміністрацією, профспілковими об’єднаннями і господарськими органами області на 2011-2015 роки.

          Конструктивний та плідний розвиток соціального діалогу в регіоні слугує міцною базою колдоговірної роботи. За статистичними даними на Чернігівщині регулюють трудові відносини через колективний договір 2637 колективів області, що охоплює 84,7 % працюючих (в Україні – 79,8 %). Впродовж 2013 року відбулося зменшення середньоспискової чисельності працівників на 7,3 тис. осіб, а відтак, і кількості охоплених, як і в цілому по країні. За показником охоплення працюючих колективними договорами область посіла 11 місце серед інших областей країни.

          За видами економічної діяльності повністю охоплені колдоговірним регулюванням відносин працівники в державному управлінні й обороні; обов’язковому соціальному страхуванні й поштовій та кур’єрській діяльності, майже всі – в операціях з нерухомим майном – 98,5 %; охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги – 97,9 %; освіті – 93,3 %, значний відсоток у промисловості та будівництві – 88,2 %; діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – 87,9 %. Найнижчий відсоток охоплення

          28 Лютого 2014 11:33
          Новини

          МОНІТОРИНГ
          показників рівня життя населення області

          В розрізі районів та міст обласного підпорядкування за січень-грудень 2013 року найвищого рівня середньої заробітної плати досягнуто в місті Прилуки (3494,0 грн), Варвинському (3224,0 грн), Бахмацькому (2682,0 грн) та Корюківському (2655,0 грн) районах. Найнижчі показники – у Коропському (1911,0 грн), Срібнянському (1926,0 грн), Сосницькому (1987,0 грн) та Куликівському (2019,0 грн) районах. Темп зростання середньої заробітної плати до аналогічного періоду минулого року коливається від 101,1 % – у Щорському районі до 118,9 % – у Семенівському.

          Більшими за середньообласний показник розміри середньої заробітної плати були у містах Прилуки – на 39,5 %, Ніжин – на 2,1 %, Чернігів - на 1,4 % та Варвинському – на 28,8 %, Бахмацькому – на 7,1 %, Корюківському – на 6,1 %, Носівському – на 2,1 % та Талалаївському – на 0,2 % районах, де забезпечення прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, становило від 2,9 до 2,1 разів.

          За рейтинговим показником щодо рівня оплати праці перші місця розподілили місто Прилуки та Варвинський і Бахмацький райони. Останнє місце – за Срібнянським районом.

          Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у січні 2014 року порівняно із січнем 2013 року зросла на 6,7 % (в Україні – на 4,9 %) і становила 2420,0 грн (в Україні – 3148,0

          21 Січня 2014 10:39
          Новини
          30 Грудня 2013 10:41
          Зарплатня

          Поліпшення ситуації у сфері оплати праці

          В області спостерігається стійка тенденція зростання заробітної плати, як номінальної, так і реальної. За січень-вересень 2013 р. темп росту реальної заробітної плати становив 110,4 % до аналогічного періоду попереднього року.

          Номінальна величина середньої заробітної плати в області за січень-вересень 2013 року склала 2475 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 8,7 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) майже у 2,2 рази.

          Хоча середньоукраїнського показника ще не досягнуто, проте позитивним моментом є збільшення кількості працівників з нарахуваннями понад три прожиткові мінімуму (понад 3500 грн), частка яких становила 18,4 % від загальної (в Україні – 29,3 %), що на 2,0 відсоткові пункти більше відповідного періоду 2012 року. Водночас кількість працівників з нарахуваннями в межах мінімальної заробітної плати у вересні 2013 року зменшилась на 0,3 в.п. до аналогічного періоду минулого року та склала 7,9 % (в Україні – 4,9 %).

          18 Грудня 2013 10:42
          Моніторинг

          Підвищення рівня життя як один із шляхів подолання бідності

          Світовою спільнотою щороку 17 жовтня відзначається Міжнародний день боротьби з бідністю. Виходячи з нагальної потреби в якнайшвидшому подоланні бідності – однієї з найболючіших проблем суспільства, від якої страждає значна частина населення України, насамперед працююче населення, сім'ї з дітьми, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безробітні, інваліди, пенсіонери, бездомні громадяни та яка суттєво обмежує можливості людського розвитку, Президентом України було видано один із перших указів Указ від 26.02.2010 року № 274/2010 «Про невідкладні заходи з подолання бідності».

          Президент України Віктор Янукович постійно наголошує, що підвищення рівня життя людей є головним пріоритетом державної політики.

          На виконання Указу Президента в країні затверджено Державну цільову соціальну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року. В свою чергу, розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 30 грудня 2011 року № 494 затверджено Регіональну програму подолання та запобігання бідності на період до 2015 року.

          Регіональна програма передбачає розв’язання проблеми бідності за наступними напрямами:
          – сприяння розвитку виробництва;
          – сприяння зайнятості населення та розвитку ринку праці;
          – удосконалення механізму оплати праці та соціального діалогу з метою створення умов для гідної праці;
          – розвиток системи соціального страхування та удосконалення пенсійної системи;
          – реформування системи соціального захисту;
          – соціальна підтримка сімей, дітей та молоді;
          – поліпшення медичного обслуговування населення.

          Глава держави зазначає, що завданням державної політики є стимулювання зростання зарплат, пенсій, соціальних виплат. У сфері оплати праці – постійне збільшення мінімальної заробітної плати, удосконалення договірного регулювання відносин, що обумовить послідовне зростання матеріального добробуту

          18 Грудня 2013 10:09
          Моніторинг

          МОНІТОРИНГ
          показників заробітної плати у Чернігівській області за жовтень 2013 року

          1. Номінальна заробітна плата

          Динаміка заробітної плати працівників, зайнятих у сфері економічної діяльності

          За січень-жовтень 2013 року середня заробітна плата в області склала 2483 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 8,7 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) майже у 2,2 рази.

          Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у жовтні 2013 року порівняно із жовтнем 2012 року зросла на 7,9 % (в Україні – на 5,6 %) і становила 2558,0 грн (в Україні – 3283,0 грн), що в 2,2 рази перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1147 грн). По відношенню до вересня відбулося збільшення на 3,9 % (в Україні – на 0,7 %).

          Найбільше підвищення розміру заробітної плати у жовтні 2013 року порівняно із жовтнем 2012 року відбулось у таких видах економічної діяльності як діяльність у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – на 13,3 %; промисловість – на 12,0 %; сільське господарство, лісове господарство та рибне господарство – на 11,6 %; оптова та роздрібна торгівлі; ремонт автотранспортних засобів та автомобілів – на 8,4 %; транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність – на 6,8 %.

          Співвідношення темпів росту заробітної плати та споживчих цін в області становило 108,0 %. Залишається значною диференціація заробітної плати працівників за видами економічної діяльності, що обумовлюється їх різним ступенем розвитку.

          Найвищі розміри середньої заробітної плати у жовтні 2013 року спостерігались у працівників добувної промисловості і розроблення кар’єрів (4113 грн); фінансової та страхової діяльності (3476 грн); державного управління та оборони; обов’язкового соціального страхування (3396 грн); постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (3286

          <<<12 - 22 з 33>>> Архів

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах