Анонси

           



          Назад

          Роз’яснення щодо застосування деяких норм чинного законодавства

          Про професію

          Що таке професія «паяльщик»? Що входить в обов’язки професії «паяльщик по свинцю»?

          Відповідь. Професія «паяльщик» включає зайнятість на роботах із свинцем, оловом та їх сплавами, паяння міднофосфористим припоєм; виготовлення ртутного припою та паяння цим припоєм. Паяльщики по свинцю зайняті паянням гарячим способом, паянням виробів з припоями, що містять свинець, а також припоями, що містять шкідливі речовини 1 – 2 класів небезпеки або канцерогени. Це послугувало підставою для внесення цієї професії до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

          Згідно з Державним класифікатором професій ДК 003: 2010 роботодавець може розширювати коло обов’язків за посадовою інструкцією, виходячи з об’єктивних обставин, тобто доповнювати її роботами, які входять до складу статутів, регламентів, технологічних карт та інших нормативних документів, що діють у галузі. Тому більш детальну інформацію про посаду паяльщика по свинцю рекомендуємо отримати безпосередньо на підприємстві, куди і слід звертатися.


          Про індексацію заробітної плати

          Державний службовець у серпні 2012 року пішов у щорічну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарні дні. В серпні 2012 року відпрацював 3 робочі дні. Заробітна плата за 3 дні нарахована в сумі 245,04 грн, базовий місяць для проведення індексації був лютий 2008 року, став липень 2012 року. Фіксована сума індексації – 544,00 грн. В якому розмірі виплатити фіксовану суму індексації за 3 дні серпня?

          Відповідь. Індексація грошових доходів провадиться відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 (зі змінами та доповненнями). Відповідно до п. 5 Порядку місяць, у якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються. Обчислення індексу для подальшої індексації починається з наступного за базовим місяця.

          У вашому випадку згідно зі змінами, внесеними до Порядку Постановою № 526 від 13.06.2012 р., місяць підвищення заробітної плати вважається базовим незалежно від того, чи перевищує таке підвищення суму індексації, яка мала б бути нарахована. Якщо грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше від суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, то в базовому місяці сума загального доходу становить: підвищену заробітну плату з додаванням суми індексації, визначеної з урахуванням суми підвищення зарплати, яка є фіксованою.

          У разі якщо працівник не відпрацював повного робочого місяця, фіксована сума індексації нараховується йому лише за фактично відпрацьовані робочі дні.

          Ураховуючи, що працівник відпрацював у серпні лише 3 робочі дні, фіксована сума індексації, яку має бути нараховано за цей період, дорівнюватиме 74,18 грн (544,00 грн : 22 р.д. х 3 р.д.).


          Про соціальну відпустку

          Чи має право жінка на додаткову відпустку як одинока мати, яка для підтвердження того, що батько не бере участі у вихованні дитини, надала наступні документи: копію свідоцтва про розірвання шлюбу, копію свідоцтва про народження дитини, довідку з навчального закладу, що батько не бере участі у вихованні дитини, довідку паспортної служби про склад сім’ї?

          Відповідь. Згідно зі ст. 19 Закону України «Про відпустки» право на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів має, зокрема, одинока мати.

          Відповідно до роз’яснень Мінпраці право на додаткову відпустку мають: жінка, яка не перебуває у шлюбі і у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (у т. ч. і розлучена жінка).

          Проблема виникає з наданням такої відпустки розлученій жінці та жінці, яка виховує дитину без батька, у т. ч. і яка народила дитину, не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, при цьому батьком дитину визнано.

          Той з батьків, хто проживає окремо від дитини, повинен брати участь у її вихованні. У разі ухилення батька від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, мати має право звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківства.

          Законодавство не містить конкретного переліку документів, які слід пред’явити жінці, що виховує дитину без батька, для отримання додаткової соціальної відпустки. Тому для підтвердження права на зазначену відпустку роботодавцю слід надати будь-який офіційно складений, оформлений і засвідчений документ, в якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини. Це можуть бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав; ухвала суду або постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів; акт, складений соціально-побутовою комісією, інший документ, який би довів, що батько не бере участь у вихованні дитини.

          Крім того, процедуру встановлення факту, що батько не бере участі у вихованні дитини, та перелік необхідних документів може бути передбачено у колективному договорі підприємства, установи, організації.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах