Анонси

           



          Назад

          Особливості надання відпусток інвалідам

          Кожен працівник знає, що раз на рік йому мають надати відпустку. Проте існують певні особливості при наданні відпусток деяким категоріям працівників, зокрема інвалідам. Вони виявляються у більш тривалих термінах відпусток. Так, інвалідам першої та другої груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам третьої групи – 26 календарних днів, як це передбачає Закон України «Про відпустки».

          Працівники-інваліди, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шести місяців на підприємстві, мають право піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну їх безперервної роботи на цьому підприємстві, тоді як право працівника на щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві. Ті працівники-інваліди, які працюють на підприємстві вже тривалий час, за своїм бажанням, мають право на використання щорічної відпустки в зручний для них час. Однак, варто зазначити, відпустки надаються відповідно затвердженому графіку. При складанні графіку враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

          У разі, якщо колективний договір підприємства встановлює додаткові відпустки, або інвалід має право на додаткові відпустки на інших підставах, то кількість днів додаткової відпустки додається до основної щорічної відпустки. Наприклад, за певною посадою, віднесеною до категорії з особливим характером праці, за колективним договором передбачена додаткова відпустка тривалістю 4 календарних дні. За таких умов для працівника з інвалідністю І та ІІ груп тривалість щорічної відпустки має бути 34 календарні дні (30 – основна, 4 – додаткова за особливий характер праці). Однак, варто звернути увагу на залежність тривалості додаткової відпустки від часу зайнятості працівника у відповідних умовах.

          Людям з інвалідністю надається відпустка без збереження заробітної плати за їх бажанням в обов’язковому порядку: інвалідам першої та другої груп – 60 календарних днів, а інвалідам третьої групи – 30 календарних днів щорічно. Роботодавці зобов’язані надати відпустку без збереження заробітної плати, якщо працівник, котрий має статус інваліда, висловив таке бажання, тобто подав відповідну заяву. Крім того, як і всі інші працівники, працівники з інвалідністю можуть претендувати на неоплачувану відпустку за згодою сторін тривалістю не більше 15 календарних днів на рік.

          Окрім цього, відповідно до ст. 30 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" визначено, що одному з батьків дитини-інваліда, інвалідність якої пов’язана з Чорнобильською катастрофою, передбачено надання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати тривалістю 16 календарних днів на рік. Ця відпустка визначена державою як пільга та компенсація за шкоду, завдану внаслідок Чорнобильської катастрофи, вона не належать до виду щорічних відпусток, тому надається понад щорічні відпустки.

          Слід зазначити, що для отримання додаткової відпустки, наприклад, батьку, який виховує дитину-інваліда, інвалідність якої пов'язана з Чорнобильською катастрофою, крім заяви про надання такої відпустки необхідно надати роботодавцю довідку з місця роботи матері дитини про те, що вона такою відпусткою у відповідному робочому році не користувалась.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах