Анонси

           



          Назад

          Колективно-договірне регулювання відносин

          Моніторинг колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин свідчить про динамічне зростання ролі та кількості колдоговорів. Незважаючи на зменшення кількості працівників охоплених регулюванням відносин через колективний договір – 99,9 % або 250173 особи, на початок п.р. в області зареєстровано майже 4,9 тис. колективних договорів, що на 2,0 % більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

          Серед районів області у 2012 році найбільшу кількість колективних договорів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано у Бахмацькому (185), Ічнянському (145), Куликівському районах (119), містах Чернігів (1176), Прилуки (212). Це нові колдоговори або переукладені сторонами, або внесені у законодавчому порядку зміни до діючих договорів.

          За даними місцевих управлінь за видами економічної діяльності найбільший відсоток охоплення складають колдоговори в невиробничій сфері – 76,7 % від загальної кількості примірників, з них в освіті – 21,2 %, охороні здоров’я – 4,3 %, культурі – 1,9 %, інші – 49,3 %. Нижчий відсоток охоплення у сільському господарстві – 10,3 %, промисловості – 7,2 %, будівництві – 3,7 %, транспорті – 2,1 %.

          Згідно зі статтею 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», реєстрацію галузевих (міжгалузевих) і територіальних (обласних та республіканської) угод має здійснювати центральний орган виконавчої влади у сфері соціальної політики – Міністерство соціальної політики України, а колективних договорів і територіальних угод іншого рівня (район, місто) – місцеві органи виконавчої влади, тобто управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрацій (міськвиконкомів).

          Відповідно до Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.94 № 225, колективний договір, угода, які подаються на реєстрацію, повинні не суперечити вимогам законодавства і умовам угод більш високого рівня, які є обов'язковими для всіх суб'єктів, що перебувають в сфері дії сторін, які їх підписали. Якщо умови колективних договорів погіршують порівняно з чинним законодавством становище працівників, то такі умови є недійсними. Реєструючий орган на примірниках і копії робить напис за встановленим зразком, примітки або рекомендації та відповідний запис в реєстрі.

          На сьогодні альтернативи колективно-договірному регулювання відносин не існує, адже укладення колективного договору сприяє підвищенню ефективності виробництва та зміцненню дисципліни, поліпшенню умов та охорони праці, посиленню соціального захисту працівників та членів їх сімей, створенню надійного соціального клімату у колективі та недопущенню конфліктів за умови виконання положень колективного договору.

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах