Анонси

           



          Назад

          Нормування праці як один із механізмів підвищення рівня оплати праці

          На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 02-01/10334, розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.04.2001 № 152-р, спільного наказу Мінпраці і Мінекономіки України від 28.12.2000 № 361/7 щодо виконання заходів з поліпшення нормування праці постійно проводиться вивчення стану нормування праці на підприємствах області, у тому числі як одного з механізмів підвищення рівня оплати праці.

          В області є стійка тенденція зростання заробітної плати, як номінальної, вираженої в грошових одиницях за певний період часу, так і реальної, скоригованої щодо індексу споживчих цін. Зростання номінальної заробітної плати постійно випереджає зростання споживчих цін, забезпечуючи приріст реальної зарплати. За січень-червень 2013 р. темп росту реальної заробітної плати становив 111,1 % аналогічного періоду минулого року.

          Номінальна величина середньої заробітної плати в області за січень-червень 2013 року склала 2439 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 10,1 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) більше, ніж у 2 рази.

          Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у червні 2013 року порівняно з червнем 2012 року зросла на 9,8 % (в Україні – на 8,7 %) і становила 2670,0 грн (в Україні – 3380,0 грн), що в 2,3 рази перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1147 грн).

          Підвищення розміру заробітної плати у червні 2013 року порівняно із червнем 2012 року відбулося за всіма видами економічної діяльності, зокрема в операціях з нерухомим майном – на 19,6 %; мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку – на 17,3 %; освіті – на 14,3 %; оптовій та роздрібній торгівлі; ремонті автотранспортних засобів та мотоциклів – на 11,7 %; сільському господарстві, мисливстві, лісовому та рибному господарстві – на 11,0 %; фінансовій та страховій діяльності – на 8,6 %; державному управлінні та обороні; обов’язковому соціальному страхуванні – на 8,1 %; промисловості – на 7,2 %; будівництві – на 6,5 %, транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності – на 5,8 %; діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування – на 5,4 %; охороні здоров'я та наданні соціальної допомоги – на 5,3 %; інформації та телекомунікації – на 4,5 %; професійній, науковій та технічній діяльності – на 3,1 %, крім надання інших послуг та тимчасового розміщування й організації харчування, де відбулося зменшення на 27,4 % та 7,1 % відповідно.

          Найвищі розміри середньої заробітної плати у червні 2013 року були у працівників добувної промисловості і розроблення кар’єрів (3871 грн); фінансової та страхової діяльності (3548 грн); державного управління та оборони; обов’язкового соціального страхування (3443 грн); освіти (3302 грн); постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (3231 грн); промисловості (2850 грн).

          Низькою залишається заробітна плата в тимчасовому розміщуванні й організації харчування (1499 грн); оптовій та роздрібній торгівлі; ремонті автотранспортних засобів та мотоциклів (2033 грн); наданні інших видів послуг (2141 грн); будівництві (2153 грн); сільському господарстві, мисливстві, лісовому та рибному господарстві (2190 грн); охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги (2238 грн).

          Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності відносно прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1147 грн), коливається в діапазоні від 130,7 % (тимчасове розміщування й організація харчування) до 309,3 % (фінансова та страхова діяльність).

          Зберігається диференціація заробітної плати в розрізі міст та районів області в залежності від їх соціально-економічного розвитку. За січень-червень 2013 року найвищого рівня середньої заробітної плати досягнуто в місті Прилуки (3549,0 грн), Варвинському (3146,0 грн), Бахмацькому (2562,0 грн), Корюківському (2540,0 грн) та Носівському (2415,0 грн) районах. Найнижчі показники – у Срібнянському (1875,0 грн), Сосницькому (1930,0 грн) та Коропському (1943,0 грн) районах.

          Темп зростання середньої заробітної плати до аналогічного періоду минулого року коливається від 101,7 % – у Щорському районі до 119,0 % – у Варвинському.

          Більшими за середньообласний показник розміри середньої заробітної плати були в містах Прилуки – на 45,5 %, Чернігів - на 1,0 %, Ніжин – на 0,7 % та Варвинському – на 29,0 %, Бахмацькому – на 5,1 %, Корюківському – на 4,2 % та Носівському – на 1,1 % районах, де забезпечення прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, становило від 3,1 до 2,1 разів.

          За рейтинговим показником щодо рівня оплати праці перші місця розподілили Варвинський, Бахмацький райони та місто Прилуки. Останнє місце – за Срібнянським районом.

          За статистичними даними у червні 2013 року частка працівників, які відпрацювали не менше половини норми робочого часу і яким заробітна плата нарахована в межах мінімальної, зменшилась на 0,4 в.п. до аналогічного періоду минулого року, а до березня 2013 р. зменшилась на 1,1 в.п. та склала 8,0 %.

          Найбільший відсоток зафіксовано за такими видами економічної діяльності як тимчасове розміщування й організація харчування – 23,5 %; мистецтво, спорт, розваги та відпочинок – 15,9 %; транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність – 14,3 %; будівництво – 13,5 %; оптова та роздрібна торгівля; ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів – 13,3 %; фінансова та страхова діяльність – 11,5 %. Крім того, підвищення відбулось в освіті, промисловості, охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги. Значною залишається кількість низькооплачуваних працівників у сільському господарстві, мисливстві, лісовому та рибному господарстві – 13,9 %.

          Серед працівників, які повністю відпрацювали червень 2013 року, 2,7 % мали нарахування в межах мінімальної заробітної плати, тоді як в середньому по Україні – 1,0 %.

          Одним із механізмів підвищення рівня оплати праці на підприємствах є застосування нормованих завдань.

          Питання нормування праці на підприємствах області в 2013 році вивчалося в промисловості, лісовому та сільському господарстві, транспортній та інших видах економічної діяльності. Загалом охоплено 27 суб’єктів господарювання.

          Зокрема, підприємства лісового господарства забезпечують впровадження технічно обґрунтованих норм праці, норм часу, виробітку, обслуговування та норм чисельності працівників. Так, ДП «Семенівське лісове господарство» постійно оновлює техніку, надаючи перевагу більш модернізованій та високопродуктивній, що потребує постійного перегляду нормативу чисельності. ДП «Чернігівський лісгосп» протягом 2012-2013 років було розроблено та впроваджено ряд технологічних карт на проведення робіт по рубках головного користування, догляду та корування деревини; розпилювання та рубання паливних дров, обробці посадок молодняку, висівання насіння та інше.

          Промислові підприємства також орієнтуються на застосування інноваційної техніки та новітніх технологій виробництва. Зокрема, на ДП НВК «Прогрес» протягом останніх років введений в експлуатацію оброблювальний центр з числовим програмним управлінням із застосуванням високопродуктивних інструментів та композиційних матеріалів для токарних, фрезерних та свердлильних робіт, що дозволяє забезпечити високу якість продукції, крім того, вдосконалено маршрути переміщення напівфабрикатів по цехах, в результаті отримано можливість безперебійної роботи, покращення санітарного стану території підприємства та досягнуто економію в собівартості виготовленої продукції. Оновлення сприяло перегляду всіх норм праці, де відбулися технічні та технологічні зміни. У 2013 році заплановано продовження роботи над встановленням нових, сучасних станків, центрів з програмним керуванням. Модернізація та вдосконалення виробництва постійно здійснюється на Гнідинцівському газопереробному заводі ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Ніжинський жиркомбінат». На ЗАТ «Ніжинський консервний завод» оновлення автоматизованих ліній виробництва дало можливість зменшити кількість працівників при наповненні банок овочами, а вивільнена робоча сила була задіяна на інших виробничих процесах.

          Що стосується організацій будівельної галузі, то на стадії проектування там вже закладено стовідсоткове нормування праці. Однак у зв’язку з неефективною діяльністю підприємств даної галузі в цьому році обстеження не проводились.

          Нормуванням праці на обстежених підприємствах в середньому охоплено понад 90 % працівників. Переважна більшість з них – робітники-відрядники, відсоток охоплення яких наближається до 100. Охоплення нормуванням робітників-погодинників та керівників, професіоналів, фахівців, технічних службовців на обстежених підприємствах варіюється від 30 до 70 %.

          Норми праці є основним елементом організації праці робітників і безпосередньо мають впливати на розмір заробітної плати. Середній відсоток виконання норм виробітку у I кварталі 2013 року становив 109 %, а за цей період попереднього року – 108 %.

          На підприємствах ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство», ДП НВК «Прогрес», Гнідинцівський газопереробний завод ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП», КП «АТП-2528», Бахмацька дистанція захисних лісонасаджень Південно-Західної залізниці відсоток виконання норм виробітку перевищив середній показник та становив відповідно від 147,0 % до 119,3 %. Однак середня заробітна плата на даних підприємствах зросла із 7,8 % до 22,6 %, а на ПАТ «Слов’янські шпалери – КФТП» відбулося зменшення на 20,0 %.

          Для переважної більшості підприємств характерним є зростання продуктивності праці, яка у більшості випадків супроводжується зменшенням штатної чисельності працівників. Так, зокрема, одні з найвищих показників продуктивності праці має ДП «Пластмас» ТОВ «ТД Пластмас – Прилуки», а саме: у розрахунку на одного працівника промислово-виробничого персоналу в середньому за місяць у 2012 році продуктивність праці склала 24,6 тис. грн, у I кварталі 2013 року – 31,8 тис. гривень; на ДП НВК «Прогрес» продуктивність праці в середньому за 2012 рік збільшилася порівняно з попереднім на 21,3%, а в І кварталі 2013 року – на 4,4 рази; на підприємстві ТОВ «Агрікор-Холдинг» – на 48,2 % та 59 % відповідно. Варто зазначити, що не всі із обстежених підприємств мали позитивну динаміку.

          Основними факторами перевиконання норм виробітку є: своєчасне забезпечення у повному обсязі матеріально-технічними та енергетичними ресурсами, створення належних умов праці, переоснащення та удосконалення виробництва новітньою технікою та сучасним обладнанням, висока кваліфікація робітників, які мають тривалий стаж роботи на підприємстві, перегляд науково-обгрунтованих норм праці.

          Переважна більшість обстежених підприємств досягли випереджаючого темпу зростання продуктивності праці над темпом зростання заробітної плати.

          Темп зростання середньомісячної заробітної плати працівників на обстежених підприємствах у I кварталі 2013 року в середньому складає 5,5 %, проте на ДП «Пластмас» ТОВ «ТД Пластмас – Прилуки» зростання відбулося на 39,5 %, на підприємстві ТОВ «Агрікор-Холдинг» – на 25,3 %, на ДП «Городнянське лісове господарство» – на 22,6 %, на ДП НВК «Прогрес» – на 22,4 %. На жаль, на деяких підприємствах відмічалася тенденція до зменшення середньомісячної заробітної плати працівників (ПАТ «Слов’янські шпалери», ДП «Чернігівське лісове господарство», ПрАТ «Куликівське молоко»).

          Питома вага тарифу у заробітній платі у 2012 році в середньому становила 61,5 % та у I кварталі 2013 року майже не змінилась – 62,3 %. У той час на підприємстві ПрАТ «Куликівське молоко» у ц.р. питома вага тарифу в заробітній платі робітників-відрядників наблизилася до 100 %.

          На підприємствах відмічено факт перегляду діючих норм праці. Зокрема, у 2012 та І кварталі 2013 року переглянуті норми праці на підприємствах: ДП НВК «Прогрес» – 18029 норм праці, ДП «Городнянське лісове господарство» – 64, ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат» – 39, ДП «Чернігівське лісове господарство» – 24, ЗАТ «Ніжинський консервний завод» – 21, ТОВ «Агрікол-Холдинг» – 20, КП «АТП 2528» – 13, Чернігівське учбово-виробниче підприємство УТОГ – 10 та ін.

          Так, внаслідок запровадження нових та перегляду у 2012 році діючих норм праці на підприємстві ДП НВК «Прогрес» відбулося зниження трудомісткості робіт на 1,2 %, а на підприємстві ПАТ «Ніжинський жиркомбінат» – на 1,0 %. На ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат» завдяки розробленню в п.р. 12 норм виробітку значно скоротились працевитрати на виробництво продукції, зокрема на одному з виробництв – на 35 %.

          На підприємстві ТОВ «Агрікор-Холдинг» у 2012 році була розроблена нова мотиваційна схема оплати та нормування праці робітників, задіяних на обслуговуванні молочної великої рогатої худоби, також були розроблені нові норми продуктивності праці на робітників комплексів техніки, задіяної на польових роботах.

          Комунальним підприємством «АТП 2528» у 2012 році були переглянуті норми праці прибиральників підземних переходів та інших дільниць. Завдяки проведеним організаційним заходам, раціональному використанню робочого часу водіїв при збільшенні договірних обсягів перевезень кількість маршрутів не збільшилась, тобто підвищилась продуктивність їхньої праці, при цьому чисельність працівників не змінилась.

          З метою застосування обґрунтованих нормативів чисельності, органами соціального захисту населення щорічно підприємства повідомляються про плани випуску галузевих збірників Центром продуктивності Мінсоцполітики України, які можуть бути використаними суб’єктами господарювання безпосередньо при розробці відповідних норм праці, посадових інструкцій, характеристик професій.

          З метою перегляду діючих норм праці та розроблення нових, вивчення виробничих процесів, аналізу внутрішньозмінних втрат робочого часу більше половини (67 %) обстежених підприємств проводять хронометражні та фотохронометражні спостереження. Для прикладу, на підприємстві ПАТ «Чернігівський хлібокомбінат» протягом 2012 року та I кварталу 2013 року проведено більше сотні хронометражних спостережень, у результаті чого розроблено 39 норм виробітку для працівників основних професій.

          Як засвідчив аналіз обстежених підприємств області, тільки 41 % з них мають у своєму штаті посаду фахівця з нормування праці, 47 % підприємств покладають обов’язки з нормування праці на економістів, ще 12 % – на інших спеціалістів.

          Близько 80 % підприємств у колективних договорах містять зобов’язання з питань нормування праці працівників.

          Питання підвищення рівня оплати праці, в тому числі за рахунок впровадження нормованих завдань, є актуальним для сторін соціального діалогу області. Тому положення регіональної угоди, укладеної у березні 2011 року на 2011-2015 роки, передбачають ряд спільних зобов’язань, направлених на підвищення рівня оплати праці, зокрема, через запровадження ефективних методів організації праці, колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

          В області понад 4,8 тис. колективів регулюють соціально-трудові відносини саме через колективний договір.

          За допомогою вибіркового методу обстеження у січні ц.р. проведено аналіз діючих колективних договорів, укладених суб’єктами господарювання різної форми власності та галузевої належності на предмет розширення кола зобов’язань з оплати праці. Попередньо зміст колективних договорів вивчався у 2009 році під час реалізації низки проектів у сфері праці за підтримки МОП.

          В ході дослідження було опрацьовано понад 100 примірників колективних договорів, або більше 2 % від загальної кількості діючих в області. Обстеження показало, що більш деталізовані стали зобов’язання з оплати праці. Досить значний відсоток (87 %) колективних договорів передбачає диференціацію заробітної плати в залежності від кваліфікації, тоді як при попередньому дослідженні диференціювали 72%. На чверть збільшилася кількість колдоговорів, в яких розмір фонду оплати праці залежить від результатів фінансово-господарської діяльності підприємства.

          Варто зазначити про досить високий рівень застосування додаткової заробітної плати (понад 10 видів), у тому числі й визначеної законодавством, про що свідчать зобов’язання в колдоговорах.

          Дослідження показало наявну розвинуту систему преміювання, яке взагалі не регулюється державою, а впроваджується самостійно підприємствами та організаціями в колективних договорах. Найбільш поширеним є поточне преміювання: за показниками роботи місяця (кварталу, півроку, року) – 69 %; одноразові заохочення – 45 %; за виконання важливих та особливо важливих завдань – 31 %; за підвищення якості продукції, робіт, послуг, економію матеріальних ресурсів – 21 %; за освоєння та впровадження нової техніки і технологій – 12 %.

          Майже третина (29 %) колективних договорів передбачають інші види премій.

          З метою покращення ситуації в сфері праці, поліпшення змісту колективних договорів, надання методичної допомоги щодо організації праці, впровадження прогресивних методів її оплати, запровадження розумної міжкваліфікаційної та міжпосадової диференціації, дотримання діючого законодавства, спільно з соціальними партнерами в області проводиться системна роз’яснювальна робота серед трудових колективів. Зокрема, тільки органами соціального захисту населення в минулому році проведено 51 захід даного напрямку, з них – 16 виїзних семінарів-навчань за сприяння місцевих райдержадміністрацій та міських рад спільно з Федерацією профспілкових організацій області в районах та містах області. В ц. р. роботу продовжено – проведено 29 заходів, з них 8 семінарів-навчань в районах та містах області.

          Регулювання відносин через колективний договір сприяє підвищенню рівня оплати праці, стимулює працівників до ефективного виконання своїх обов’язків.

          Використання потенціалу підприємств неможливе без адекватних змін у сфері організації праці. Зокрема, у цій ситуації гідне місце належить нормуванню праці, адже удосконалення організації виробництва і праці, поліпшення її умов та скорочення затрат на випуск продукції сприяє розширенню виробництва, підвищенню продуктивності праці, у тому числі зростанню реальних доходів працівників і, як наслідок, рівня життя населення області.

          Переглянути презентацію

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Анкета для опитування щодо доступності публічних послуг у сфері соціального захисту населення

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах