Анонси

           


          Зайнятість населення

          Назад

          Програма продуктивної зайнятості населення Чернігівської області на 2018-2020 роки
           

          Виконання Програми продуктивної зайнятості населення області на 2018-2020 роки за результатами роботи І півріччя 2018 року

          За даними Держстату, в області за І квартал 2018 року у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року, чисельність безробітних громадян зменшилась з 56,0 до 52,6 тис. осіб, відповідно рівень безробіття (за методологією МОП) скоротився з 12,0 до 11,3 % економічно активного населення.

          Рівень зайнятості економічно активного населення області у віці 15-70 років збільшився з 54,0 до 55,3 %.

          В області у січні-травні 2018 року на створені нові робочі місця працевлаштовано 3697 осіб,  з них у юридичних осіб – 1091 особа (29,5 % від загальної кількості) та у фізичних осіб – 2606 (70,5 %).

          При цьому в зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці звільнено 1996 осіб,  приріст становить 1701 робоче місце.

          У територіальному розрізі найбільше створено робочих місць на підприємствах у містах: Чернігів – 1664 та одночасно ліквідовано – 798,  Прилуки – 206, ліквідовано – 186; Ніжин – 205, ліквідовано – 184, у Чернігівському районі – 186, ліквідовано – 73; Корюківському - 139, ліквідовано – 51; Бахмацькому – 133, ліквідовано – 73.

          За сприянням та направленням служби зайнятості області протягом І півріччя 2018 року знайдено постійну роботу та повернуто до трудової діяльності шляхом працевлаштування на вільні та новостворені робочі місця 13,0  тис. громадян, зокрема, 5,5  тис. офіційно безробітних; 10 безробітних отримали усю належну їм допомогу по безробіттю одноразово та започаткували власну справу.

          З метою забезпечення відповідності професійно-кваліфікаційного рівня безробітних громадян потребам ринку праці, підвищення мобільності робочої сили та її продуктивності, розвитку нових професійних навичок, в області здійснюється підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації безробітних громадян. Упродовж І півріччя  2018 року проходили професійне навчання 1,1 тис. безробітних, усі - за замовленням роботодавців. Для оперативного реагування на потреби роботодавців за індивідуальними планами і програмами навчалися 47 осіб за професіями: тракторист-машиніст, оператор котельні, оператор заправних станцій, електрозварник ручного зварювання, токар, водій навантажувача, кравець, кондитер тощо. Підвищували кваліфікацію шляхом стажування безпосередньо на робочих місцях  998 осіб за професіями: економіст, юрист, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, електрогазозварник, зварник ручного зварювання, електромонтажник силових мереж, водій автотранспортних засобів, кухар, продавець продовольчих товарів, тваринник тощо.

          В області посилено державний нагляд і контроль за дотриманням діючого трудового законодавства. Упродовж І півріччя 2018 року Управлінням здійснено 129 контрольних заходів, у ході яких вивчалися питання неоформлених трудових відносин та легалізації заробітної плати, за результатами чого виявлено 20 роботодавців, які використовували найману працю 150 осіб без належного оформлення трудових відносин, з них – 122 особи виконували роботу на підставі цивільних договорів, які мали ознаки трудових.

          Керівникам суб’єктів господарювання, які використовували неоформлену найману працю, винесено 19 приписів на усунення виявлених порушень. Матеріали інспекційних відвідувань направлено до правоохоронних органів для притягнення до кримінальної відповідальності та накладено фінансових санкцій на 13 суб’єктів господарювання на загальну суму  12,2 млн гривень (за 109 осіб).

          Під постійним контролем знаходиться робота із забезпечення державою додаткових гарантій особам, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці. У всіх базових центрах зайнятості діють індивідуальні плани робіт безпосередньо з кожним громадянином квотної категорії. Упродовж півріччя до активних програм залучено 3,6 тис.  безробітних «квотної» категорії, зокрема, працевлаштовано – 1,8 тис.  осіб, навчено новим професіям – 342 особи, залучено до громадських та тимчасових робіт – 1,5 тис. осіб. Триває робота щодо посилення соціального захисту громадян з обмеженими можливостями, запровадження нових форм і методів роботи та підвищення якості надання послуг населенню зазначеної категорії.

          У січні-червні 2018 року 900 безробітних осіб з інвалідністю одержали 3,6 тис. різноманітних профорієнтаційних послуг, з них 2,4 тис. інформаційних та 1,2 тис. профконсультаційних. Зокрема, 378 осіб отримали індивідуальні консультації, 30 з яких пройшли профдіагностичне тестування. Крім того, 2 особи отримали послугу з професійного відбору.

          В області триває реалізація бюджетної програми із соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності.

          У 2018 році на профнавчання особам зазначених категорій передбачено 1,0 млн грн, з яких профінансовано 606,2 тис. гривень.

          З початку цього року місцевими управліннями укладено 18 договорів на навчання 108 учасників АТО на загальну суму 615,4 тис. грн.

          Ведеться активна робота щодо надання соціальних послуг демобілізованим військовослужбовцям, які повернулися із зони АТО та не мають роботи: протягом І півріччя ц.р. перебувало на обліку 376 колишніх військових, з них 72 особи отримали роботу (9 - отримали допомогу по безробіттю одноразово і започаткували власну справу), 361 – отримав профорієнтаційні послуги, 6 – пройшли професійне навчання та перенавчання, 24 – залучено до тимчасової зайнятості;  усі отримували комплекс соціальних послуг та належну відповідно до чинного законодавства допомогу по безробіттю.

          З метою недопущення порушень трудового законодавства та організації оплати праці, з питань колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин з початку року для представників суб’єктів господарювання Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації з початку року проведено, або взято участь у 7 заходах, з них – 2 семінари-навчання проведено спільно з соціальними партнерами області.

           

          Стан виконання заходів Програми продуктивної зайнятості населення Чернігівської області на 2018-2020 роки у І півріччі 2018 року


           

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах