Анонси

           


          Соціально-трудові відносини та оплата праці

          Назад

          <<<23 - 33 з 33>>> Архів
          18 Грудня 2013 10:02
          Трудовий стаж

          Збереження та доступність трудових архівів

          У зв’язку зі стурбованістю низкою проблем, які ускладнюють належне архівне зберігання документів, що мають важливе значення для реалізації соціальних і трудових прав працівників, 25 жовтня п.р. на центральному рівні Федерацією профспілок України проведено круглий стіл «Збереження та доступність трудових архівів» за участю представників Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції України, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, сторін соціального діалогу та інших.

          Учасники круглого столу зазначають, що архівна справа в Україні має важливе значення для забезпечення трудових, соціальних прав громадян та життєдіяльності суспільства. Необхідними для системи соціального забезпечення, соціального захисту працюючих, ветеранів та інвалідів праці є повнота та об'єктивність трудових архівів.

          На виконання вимог Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи» протягом останніх років Державна архівна служба України, органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування ведуть роботу щодо розбудови та зміцнення мережі трудових архівів.

          Основними завданнями трудових архівних установ законодавством визначено приймання, облік та зберігання соціально значущих документів ліквідованих на території району підприємств, надання довідок про стаж роботи громадянам при досягненні ними пенсійного віку для нарахування пенсій за віком та пенсій на пільгових умовах, довідок про заробітну плату та відпрацьовані трудодні на сільськогосподарських підприємствах, шкідливі умови праці та травматизм на виробництві.

          В Україні за підтримки державних архівних установ функціонують 1425 трудових архівів: при районних радах – 349, міських радах – 117, сільських і селищних радах – 953,

          18 Липня 2013 09:50
          Виступи

          Про ситуацію в сфері зарплат та інші актуальні соціальні питання
          (за матеріалами виступу директора Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації Юрченко Л.М. у ЗМІ)

          – Шановна Ларисо Михайлівно! Нещодавно органи соціального захисту підвели підсумки роботи за І півріччя. Департамент соціального захисту населення обласної державної адміністрації, очолюваний Вами займається рядом проблем не тільки вразливих категорій громадян, але й інших. Сьогодні хотілося б поговорити про соціальний захист працюючих. Яких показників в сфері праці вже досягнуто та які завдання поставлено на майбутнє?

          – Пріоритетність вирішення соціальних питань у сфері праці щодо забезпечення продуктивної своєчасної та достойної заробітної плати є невід'ємною частиною соціальної політики держави, однією із соціальних ініціатив Президента України.

          З цією метою в області забезпечується реалізація завдань та заходів Програми зайнятості населення області на період до 2017 року, яку схвалено відповідним розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 26 березня 2013 року № 86.

          Програмою передбачено забезпечення соціального захисту як працюючого так і непрацюючого населення, сприяння створенню гідних умов праці, та підвищення якості життя. На 2013 рік передбачено створити 16,0 тис. нових робочих місць.

          У січні-червні ц.р. в області на нові робочі місця працевлаштовано 8,8 тис. незайнятих осіб або 54,9 відсотки від передбаченого річного завдання на 2013 рік.

          Як і раніше, значну частину робочих місць, 5,9 тис. або майже 67 відсотків, створено у сфері малого підприємництва; решту – 2,9 тис. або 33 відсотки – на підприємствах та в організаціях області.

          Це дало змогу дещо поліпшити ситуацію з працевлаштування безробітних та зменшити рівень безробіття. Але завдання, поставлене Президентом України перед роботодавцями про якісні робочі місця з достойною заробітною платою – понад 3,5 тис. гривень, далеко не кожному роботодавцю під силу.

          – Які розміри середніх заробітних

          18 Червня 2013 09:54
          Зарплатня

          Нормування праці як один із механізмів підвищення рівня оплати праці

          На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 02-01/10334, розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.04.2001 № 152-р, спільного наказу Мінпраці і Мінекономіки України від 28.12.2000 № 361/7 щодо виконання заходів з поліпшення нормування праці постійно проводиться вивчення стану нормування праці на підприємствах області, у тому числі як одного з механізмів підвищення рівня оплати праці.

          В області є стійка тенденція зростання заробітної плати, як номінальної, вираженої в грошових одиницях за певний період часу, так і реальної, скоригованої щодо індексу споживчих цін. Зростання номінальної заробітної плати постійно випереджає зростання споживчих цін, забезпечуючи приріст реальної зарплати. За січень-червень 2013 р. темп росту реальної заробітної плати становив 111,1 % аналогічного періоду минулого року.

          Номінальна величина середньої заробітної плати в області за січень-червень 2013 року склала 2439 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 10,1 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1147 грн) більше, ніж у 2 рази.

          Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у червні 2013 року порівняно з червнем 2012 року зросла на 9,8 % (в Україні – на 8,7 %) і становила 2670,0 грн (в Україні – 3380,0 грн), що в 2,3 рази перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1147 грн).

          Підвищення розміру заробітної плати у червні 2013 року порівняно із червнем 2012 року відбулося за всіма видами економічної діяльності, зокрема в операціях з нерухомим майном – на 19,6 %; мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку – на 17,3 %; освіті – на 14,3 %; оптовій та роздрібній торгівлі; ремонті автотранспортних засобів та мотоциклів – на 11,7 %; сільському господарстві, мисливстві, лісовому та рибному господарстві – на 11,0 %; фінансовій та страховій діяльності

          18 Лютого 2013 09:48
          Відпустки

          Актуальні питання відпусток

          Відпочинок поряд з працею є основними соціальними становищами, у яких людина перебуває все своє життя, за винятком дитячого віку. Праця обов’язково повинна чергуватись з відпочинком.

          Всі громадяни, зайняті суспільно-корисною працею, незалежно від форм власності та господарювання, які перебувають у трудових відносинах і підлягають державному соціальному страхуванню, мають право на одержання щорічної оплачуваної відпустки. Це право закріплюється ст.45 Конституції України, ст. ст.2, 74 КЗпП України, ст. 2 Закону України «Про відпустки».

          Тобто, право на відпустку мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Іноземні громадяни та особи без громадянства, які працюють в Україні, також мають право на відпустку нарівні з громадянами України.

          Особи, які працюють за договорами цивільно-правового характеру права на відпустку не мають.

          Відпустки за своїм характером та призначенням бувають різноманітними. Одні встановлюються з метою надання працівнику можливостей для відпочинку та відновлення трудових сил та надаються, як правило, на кінець кожного робочого року; інші, хоч і називаються відпустками, але до відпочинку мають віддалене відношення, наприклад відпустки у зв’язку з навчанням, творчі, соціальні відпустки.

          Законом України «Про відпустки» передбачені наступні види відпусток:
          1) щорічні відпустки:
          • основна відпустка (ст. 6 Закону);
          • додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці (ст. 7 Закону);
          • додаткова відпустка за особливий характер праці (ст. 8 Закону);
          • інші додаткові відпустки, передбачені

          18 Січня 2013 09:45
          Зарплатня

          МОНІТОРИНГ
          показників заробітної плати у Чернігівській області за грудень 2012 року

          1. Номінальна заробітна плата

          За січень-грудень 2012 року середня заробітна плата в області склала 2308 грн, що перевищує її розмір за відповідний період попереднього року на 16,9 % та забезпечує рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1134 грн) більше ніж в 2 рази.

          Середня заробітна плата працівників за видами економічної діяльності у грудні 2012 року порівняно з груднем 2011 року зросла на 13,0 % (в Україні – на 10,6 %) і становила 2498,0 грн (в Україні – 3377,0 грн), що в 2,2 раза перевищує розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи (1134 грн). По відношенню до листопада відбулося збільшення на 6,2 % (в Україні – на 9,0 %).

          Підвищення розміру заробітної плати у грудні 2012 року порівняно з груднем 2011 року відбулося за всіма видами економічної діяльності, зокрема в наданні комунальних та індивідуальних послуг, діяльності у сфері культури та спорту – на 27,2 %; сільському господарстві, мисливстві та пов’язаних з ними послугах – на 19,4 %; державному управлінні – на 19,2 %; охороні здоров'я – на 16,5 %; промисловості – на 16,0 %; освіті – на 11,6 %; діяльності готелів та ресторанів – на 11,4 %; операціях з нерухомим майном, оренді, інжинірингу та наданні послуг підприємцям – на 10,6 %; будівництві – на 7,3 %; торгівлі, ремонті автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – на 6,8 %; діяльності транспорту та зв’язку – на 4,1 %; лісовому господарстві та пов’язаних з ним послугах – на 2,9 %, крім фінансової діяльності, де відбулося зменшення на 6,9 %.

          Співвідношення темпів росту заробітної плати та споживчих цін в області становило 113,2 %.

          Зберігається диференціація заробітної плати працівників за видами економічної діяльності, що обумовлюється їх різним ступенем розвитку.

          Найвищі розміри середньої заробітної плати у грудні

          18 Січня 2013 09:43
          Моніторинг

          Колективно-договірне регулювання відносин

          Моніторинг колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин свідчить про динамічне зростання ролі та кількості колдоговорів. Незважаючи на зменшення кількості працівників охоплених регулюванням відносин через колективний договір – 99,9 % або 250173 особи, на початок п.р. в області зареєстровано майже 4,9 тис. колективних договорів, що на 2,0 % більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

          Серед районів області у 2012 році найбільшу кількість колективних договорів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано у Бахмацькому (185), Ічнянському (145), Куликівському районах (119), містах Чернігів (1176), Прилуки (212). Це нові колдоговори або переукладені сторонами, або внесені у законодавчому порядку зміни до діючих договорів.

          За даними місцевих управлінь за видами економічної діяльності найбільший відсоток охоплення складають колдоговори в невиробничій сфері – 76,7 % від загальної кількості примірників, з них в освіті – 21,2 %, охороні здоров’я – 4,3 %, культурі – 1,9 %, інші – 49,3 %. Нижчий відсоток охоплення у сільському господарстві – 10,3 %, промисловості – 7,2 %, будівництві – 3,7 %, транспорті – 2,1 %.

          Згідно зі статтею 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», реєстрацію галузевих (міжгалузевих) і територіальних (обласних та республіканської) угод має здійснювати центральний орган виконавчої влади у сфері соціальної політики – Міністерство соціальної політики України, а колективних договорів і територіальних угод іншого рівня (район,

          18 Грудня 2012 09:39
          Відповідь

          Особливості надання відпусток інвалідам

          Кожен працівник знає, що раз на рік йому мають надати відпустку. Проте існують певні особливості при наданні відпусток деяким категоріям працівників, зокрема інвалідам. Вони виявляються у більш тривалих термінах відпусток. Так, інвалідам першої та другої груп надається щорічна основна відпустка тривалістю 30 календарних днів, а інвалідам третьої групи – 26 календарних днів, як це передбачає Закон України «Про відпустки».

          Працівники-інваліди, які нещодавно влаштувалися на роботу та ще не відпрацювали перших шести місяців на підприємстві, мають право піти в щорічну оплачувану відпустку повної тривалості до настання шестимісячного терміну їх безперервної роботи на цьому підприємстві, тоді як право працівника на щорічну відпустку повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві. Ті працівники-інваліди, які працюють на підприємстві вже тривалий час, за своїм бажанням, мають право на використання щорічної відпустки в зручний для них час. Однак, варто зазначити, відпустки надаються відповідно затвердженому графіку. При складанні графіку враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

          У разі, якщо колективний договір підприємства встановлює додаткові відпустки, або інвалід має право на додаткові відпустки на інших підставах, то кількість днів додаткової відпустки додається до основної щорічної відпустки. Наприклад, за певною посадою, віднесеною до категорії з особливим характером праці, за колективним договором передбачена додаткова відпустка тривалістю 4 календарних дні. За таких умов для працівника з інвалідністю І та ІІ груп тривалість щорічної відпустки має бути 34 календарні дні (30 – основна, 4 – додаткова за особливий характер праці). Однак, варто звернути увагу на залежність тривалості додаткової

          01 Жовтня 2012 09:38
          Нормативна база
          18 Вересня 2012 09:36
          Відповідь

          Щодо нарахування індексації, якщо місяць відпрацьовано не повністю

          Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації уважно розглянуто звернення щодо нарахування індексації, про що в межах компетенції повідомляємо наступне.

          При проведенні індексації грошових доходів застосовується Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (зі змінами та доповненнями). Постановою Кабінету Міністрів України від 13.06.2012 № 526 були внесені чергові зміни, які були офіційно опубліковані 21.06.2012 р. та набрали чинності з цієї дати.

          Відповідно до п. 14 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, роз’яснення щодо його застосування надає Мінсоцполітики.

          Лист Міністерства соціальної політики України від 27.08.2012 р. № 261/10/136-12, розміщений на офіційному сайті, можна вважати роз’ясненням. В листі зазначається, що у разі відпрацювання працівником неповного робочого місяця, сума індексації і, відповідно, фіксована сума індексації визначається з розрахунку за повний відпрацьований місяць, а виплачується пропорційно відпрацьованим дням. Оскільки крім реєстраційного номеру іншої дати щодо його застосування не зазначено, то, на нашу думку, варто керуватися роз’ясненням після дати, що відповідає реєстраційному

          15 Вересня 2012 09:27
          Відповідь

          Роз’яснення щодо застосування деяких норм чинного законодавства

          Про професію

          Що таке професія «паяльщик»? Що входить в обов’язки професії «паяльщик по свинцю»?

          Відповідь. Професія «паяльщик» включає зайнятість на роботах із свинцем, оловом та їх сплавами, паяння міднофосфористим припоєм; виготовлення ртутного припою та паяння цим припоєм. Паяльщики по свинцю зайняті паянням гарячим способом, паянням виробів з припоями, що містять свинець, а також припоями, що містять шкідливі речовини 1 – 2 класів небезпеки або канцерогени. Це послугувало підставою для внесення цієї професії до Списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

          Згідно з Державним класифікатором професій ДК 003: 2010 роботодавець може розширювати коло обов’язків за посадовою інструкцією, виходячи з об’єктивних обставин, тобто доповнювати її роботами, які входять до складу статутів, регламентів, технологічних карт та інших нормативних документів, що діють у галузі. Тому більш детальну інформацію про посаду паяльщика по свинцю рекомендуємо отримати безпосередньо на підприємстві, куди і слід звертатися.


          Про індексацію заробітної плати

          Державний службовець у серпні 2012 року пішов у щорічну оплачувану відпустку тривалістю 24 календарні дні. В серпні 2012 року відпрацював 3 робочі дні. Заробітна плата за 3 дні нарахована в сумі 245,04 грн, базовий місяць для проведення індексації був лютий 2008 року, став липень 2012 року. Фіксована сума індексації – 544,00 грн. В якому розмірі виплатити фіксовану суму індексації за 3 дні серпня?

          Відповідь. Індексація грошових доходів провадиться відповідно до

          18 Травня 2012 09:26
          Нормативна база

          Регіональна угода
          між Чернігівською обласною державною адміністрацією, профспілковими об’єднаннями і господарськими органами області на 2011–2015 роки
          Завантажити


          Розпорядження Чернігівської ОДА від 30.05.2012 №194 «Про створення територіальної тристоронньої соціально-економічної ради »
          Завантажити

          <<<23 - 33 з 33>>> Архів

          Назад

           

          Версія для людей з вадами 

          зору

           

          ОГОЛОШЕННЯ про надання пропозицій до розробки проекту плану заходів на 2025-2026 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року

           

          Гарячі телефонні лінії

          "Інформація для внутрішньо переміщених осіб за телефоном "гарячої лінії"::
          (04622) 5-99-38
          Телефони в районах